• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Müzik aletleri isimleri ve en az bilinenleri

SpotifAyhan

Moderatör
Forum Üyesi
Katılım
22 Mar 2024
Mesajlar
600
Puanları
28
Konum
Manisa
Cinsiyet
Erkek
Enstrümanlar 4 - okulkapigiydirme.net


Enstrüman ve çalgı adıyla da bilinen müzik aletleri telli, vurmalı, yaylı, nefesli ve tuşlu olmak üzere beş gruba ayrılır. Tarihteki en eski müzik aleti yaklaşık 45 bin yıl önce yapıldığı tahmin edilen bir flüttür. O dönemden günümüze kadar yüzlerce farklı enstrüman icat edilmiştir

Müzik Aletleri İsimleri Nelerdir?

Türlerine göre en fazla kullanılan müzik aletleri şu şekilde sıralanabilir:

Rock Müzik:

1- Elektro gitar

2- Bas gitar

3- Bateri

Klasik Müzik:

1- Kuyruklu piyano

2- Çello

3- Keman

4- Yan flüt

5- Kontrbas

6- Obua

Caz ve Blues

1- Saksafon

2- Piyano

3- Trompet

4- Trombon

Pop Müzik

1- Org

2- Klasik gitar

3- Akustik gitar

Türk Sanat Müziği

1- Yaylı tambur

2- Def

3- Kemençe

4- Kanun

5- Kabak Kemane

6- Ney

Türk Halk Müziği

1- Kısa saplı bağlama

2- Çöğür

3- Uzun saplı bağlama

4- Zurna

5- Çöğür

En Az Bilinen Müzik Aletleri

1- Buziki:

Telli bir enstrüman olan buziki, Yunanistan'ın yöresel müzik aletlerinden biridir. Üç ve dört telli çeşitleri bulunan buziki, 19. yüzyılda bulunmuştur

2- Ksilofon:

Perküsyon enstrümanlarından biri olan ksilofon, tuşlu bir çalgıdır. Tuşları, gül ya da ceviz ağacından yapılır. 16. yüzyıldan önce sadece Güney Afrika ülkelerinde kullanılan ksilofon, sonraki yıllarda Avrupa'ya getirilmiş ve birçok ülkede kullanılmaya başlanmıştır.

Çocuklar için özel olarak üretilmiş 6 ve 8 tuşlu ksilofon çeşitleri mevcuttur.

3- Bougarabou:

Vurmalı bir çalgı olan bougarabou, Nijer, Sierra Leone, Fildişi Sahilleri ve Moritanya başta olmak üzere birçok Batı Afrika ülkesinde popüler olan bir enstrümandır. Üçlü ve dörtlü setler halinde çalınan bougarabou, etnik müziklerde sıklıkla kullanılır.

4- Kora:

Bougarabou:gibi kora da Afrika ülkelerine özgü bir çalgıdır. Toplam 21 telden oluşan koranın yapımında inek derisi kullanılır.

5- Engoma:

En az bilinen vurmalı çalgılardan bir diğeri de engomadır. Ahşap ve suni malzemelerinin bir araya getirilmesiyle yapılan engoma, 11. yüzyılda Nijerya'da bulundu.

6- Çalpara:

16. yüzyıla kadar sadece diğer enstrümanlar için bir tempo tutma aleti olarak kullanılan çalpara, daha sonraki yıllarda başlı başına bir çalgı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şakşak adıyla da bilinen çalpara toplam dört zilden oluşur. Parmakların arasına geçirilerek çalınan bu enstrüman, köçeklerin oyununda kullanılır.

7- Mbria:

Ülkemizde daha çok Kalimba adıyla bilinen Mbria'nın gövdesi ahşap malzemelerden, tuşları ise metalden yapılır.
 

Ekli dosyalar

  • 1711622910539.png
    1711622910539.png
    692 bayt · Görüntüleme: 0

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.