Klarnet ve Geleneksel Türk Müziği
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
, 1800’lü yılların sonlarına doğru Klarnet İbrâhim Efendi ‘nin ilk kez Türk Müziği icrasında kullanmasıyla müzik kültürümüze girmiş ve yıllar geçtikçe Geleneksel Türk Müziği denildiğinde akıllara gelen başlıca enstrümanlar arasında yerini almıştır. Uzun yıllardır Türk Müziği’ndeki yerini koruyan klarnet, bir çok isim tarafından kullanılmış ve çok sayıda klarnet ustasının ellerinde bambaşka duygularla yorumlanmıştır.Dünyaca Ünlü 5 Türk Klarnet Virtüözü
Mustafa Kandıralı
1930 yılında İzmit’ de dünyaya gelen Kandıralı, dünyaca ünlü Türk klarnetçiler denildiğinde akıllara ilk gelen isimlerden. 1960’lı yıllarda ABD’de yaptığı konser turnesiyle Türk Müziği’ni ve klarneti dünyaya tanıttı ve sadece Türkiye’de değil, dünya çapında bir klarnet virtüözü olduğunu da ispatladı.
Yaklaşık 20 yıl boyunca TRT’de yaptığı programlar sayesinde bayram sabahlarının aranılan sesi ve sembolü haline gelen Mustafa Kandıralı, Müzeyyen Senar, Zeki Müren gibi ünlü isimlere de klarnetiyle eşlik etti.
Selim Sesler
1957 yılında Edirne’nin Keşan ilçesinde dünyaya gelen Selim Sesler, dünyaca ünlü Türk klarnetçiler arasında es geçemeyeceğimiz nadir nefeslerden bir tanesi. Müzik hayatına zurna çalarak başlayan Selim Sesler, 60’lı yıllarda klarnetle tanışarak 14 yaşlarında köy düğünlerinde ve çeşitli etkinliklerde hünerlerini sergiledi.
1998 yılında Kanadalı Halk Müziği sanatçısı Brenna MacCrimmon ile birlikte gittiği Kanada turnesinde, Türk Romanlarını ve klarnet enstrümanını dünya çapında temsil ederek müzikal anlamda büyük yetkinliğe ulaştı. Ne yazık ki 10 Mayıs 2014 tarihinde kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti.
Şükrü Tunar
1907 tarihinde Balıkesir’de dünyaya gelen Şükrü Tunar, dünyaca ünlü Türk klarnetçiler arasında adını altın harflerle yazdıran değerli isimlerden bir tanesi. Müzisyen bir aileden gelmiyor oluşuna rağmen müzikal anlamda kendisini yetiştirmiş ve klarnet enstrümanının Türk Müziği’nde bambaşka bir değere sahip olmasının öncüleri arasında yer almıştır.
Kendine özgü tekniği ve üslubuyla birlikte klarnet enstrümanını, TRT radyolarında ilk icra eden isim olarak bilinmektedir. Bahsi geçen dönemde TRT radyolarında klarnetin vazgeçilmez hale gelmesini sağlamış, tüm saz sanatkarlarının ve dinleyicilerinin gönlünde taht kurmuştur. 1962 yılında Zeki Müren sahnesinde kalp krizi geçirerek aramızdan ayrılmıştır.
Serkan Çağrı
2 Haziran 1976 tarihinde Edirne’nin Keşan ilçesinde dünyaya gelen Serkan Çağrı, günümüzde dünya çapında tanınan ünlü Türk klarnetçiler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Türk Müziği ve batı müziğini müzikal bilgisi ve tecrübeleriyle çok başarılı bir şekilde harmanlayarak, klarnete bambaşka bir yorum getiren Serkan Çağrı, gerek akademik gerek müzikal açıdan kendini ispatlamıştır.
Hüsnü Şenlendirici
12 Temmuz 1976 yılında İzmir’in Bergama ilçesinde dünyaya gelen Hüsnü Şenlendirici, dünyaca ünlü Türk klarnetçiler arasında ilk sırada gelen isimlerden. Müzisyen bir ailede büyüyen ve 5 yaşında klarnetle tanışan Şenlendirici, günümüze kadar birçok konser, yurt dışı turnesi, albüm, beste ve müzikal çalışmaya imza atarak klarneti ve Türk Müziği’ni dünyaya tanıtmış, kendini hem ülkemizde hem de dünya çapında ispatlamıştır.
Klarnet denildiğinde akıllara gelen ilk isim olmasının sebeplerinden bir tanesi de Türk Müziği ve batı müziği başarılı bir şekilde harmanlayabilmesi ve kendine has tarzı ve üslubuyla klarnete bambaşka bir yorum getirmesidir.