• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Türkiyenin şehirleri

Forumcu

Forum Üyesi
Katılım
23 Eyl 2022
Mesajlar
1,217
Puanları
36
ŞEHİRLER TARİHİ


.

Türkiyenin şehirleri
Kaynak adanadan.biz


Adana Arkeoloji Müzesi: Tarih boyu defalarca taşınmış olup, şehrin merkezi Reşatbey’de ziyarete açıktır. Çukurova bölgesindeki arkeolojik eserler sergilenir.

Adana Merkez Park: Sabancı Merkez Camii ile birlikte nehrin kenarında yer alan devasa alan botanik bir nefes alanıdır çim alanda,ağaçlar ve doğa huzuru Avrupai merkez kent park kültürünün önemli bir örneğidir.

Tarihi Kazancılar Çarşısı: Büyük Saat’in yanında yer alan tarihi çarşı, geleneksel Anadolu kapalıçarşı örneklerinin eskilerinden biridir. Bakırcıların ve kazancıların çarşısı olsa da günümüzde gündelik ihtiyaçlara yönelik her türlü dükkan bulunur.

Büyük Saat: 32 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük saat kulesidir. 1881’de inşasına başlanıp 1 yılda hizmete açılmıştır.modernleşmenin sembolüdür. Dolmabahçe Saat Kulesi’nden 5 metre daha uzundur. Şehrin çarşı bölümünde yer alır.

Adana Çarşı Hamamı: Büyük saatin karşısındaki hamamın önü dükkanlarla kapatılmıştır. Yine Ramazanoğulları döneminden kalan haman 1529’dan beri açıktır. Şuanda da yarım gün kadınlara, yarım gün erkeklere hizmet veren özel işletmedir.

Adana Etnografya Müzesi: Çukurova ve Toros yerlileri sayabileceğimiz yörüklere yönelik tarihi eşyaları barındıran müze 1983’te açılmış, Kuruköprü Mahallesi’ndedir. Bizi içindekilerden ziyade inşa edilmiş kilise binası etkiler. Giriş ücretsizdir.

Misis Mozaik Müzesi: Adana Arkeoloji Müzesi’ne hizmet veren, meraklısına yönelik içerik bulunduran, Antik Misis döneminden kalma mozaiklerin sergilendiği bir müzedir.

Çoban Dede parkı ve Çoban Dede Türbesi: Şehrin tarihinde yer edinmiş Karslı köyü önde gelenlerinden Çoban Dede’nin türbesi nedeniyle gündüz ibadete, nehir manzarasıyla da akşamcılara hizmet veren bu bölge Seyhan Nehri’nin kıyısında bir tepededir…

Hasan Ağa Camii: Adana’daki tek Osmanlı mimarisi eseri camidir. 1558 yılında çivi kullanmadan yapılmış olması özelliğiyle turistik değeri vardır. Sade, alçak katlı, tek şerefeli bir minareye sahiptir.


Eski Baraj ve Regülatör Köprü: Adana yeme içme birçok basit lezzeti keşfedebileceğiniz baraj gölü kıyısı ve eski bagaj, Seyhan regülatör köprüsü kıyı şeridi ile gezinmek için birebir. Sokak tezgahlarından bici bici, şalgam suyu v.s. için iyi bir noktadır.

Adana Atatürk Evi Müzesi: 1923’te Ata’nın kenti ziyaretinde konuk olduğu ev, doğumunun yüzüncü yılında müze olarak açılmıştır. 19.yy tipik Adana evlerinin önemli bir örneği olan binada çeşitli odalar ziyarete açıktır. Yüreğir ilçesi Seyhan Caddesi’nde. Kültür Bakanlığı’na bağlıdır

Dilberler Sekisi Yeni Adana Projelerinde Seyhan Nehrinde kıyısınd yapılmış sekidir. Yürüyüş ve bisiklet yoluyla göl ve nehir manzaralı kafe ile hizmet verir. Dinlence, spor ve mesire alanıdır.

Anavarza Kalesi ve Antik Kenti:Merkezden 70 km. mesafede Kozan ilçesinin Ceyhan ilçe sınırında antik dönemden kalan Anavarza Kenti’nde günümüzde ayakta değildir. Klikya’nın önemli eserinden hamam, kilise, devasa sur ve sütunlu yol şuan yaşıyor olmakla birlikte, kentin zirvesindeki kale oldukça sağlam bir şekilde ayaktadır.

Misis Antik Kenti: Ceyhan Nehri kıyısında tarihi İpek Yolu’nun parçası olarak kalan bölge on beşten fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır mozaik taban döşemeleri,surları su kemerleri taş köprü yaşatabildiğimiz kalıntılar ülkemizin topraklarını beslemektedir Adana şehir dışında görülecek yerler listesinin başında yer alır.

Şahmeran Kalesi: (Yılankale) (Yılanlıkale): Adana il sınırları içinde şehir merkezinden uzaktadır.tarih boyu İpek Yoluna bekçilik yapmış olan bu eser, ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk sunuyor. 12. yy’dan kalan yapının adı Yılankale olmakla beraber biz Adanalılar Şahmeran deriz niyeyse.

Şar Antik Kenti:Tufanbeyli İlçesi’nin kuzeyinde Kayseri sınırına yakın alanda Hitit, Roma ve Bizans eserleri yer alır. ayakta kalabilmiş eserlerin çoğu Roma dönemine aittir.

Ayaş Antik Kenti: Adana’nın Akdeniz şehri olduğunun ve denize kıyısının olduğunu gösterircesine kıyı ilçemiz Yumurtalık’ta yer alan şirin liman kasabası ve tarihi kalıntıların yerleşimi. MÖ 4’ün sonlarında Büyük İskender’in, Pers İmparatoru Dara’yı yenmesinin ardından yerleşen Makedon komutanlar tarafından inşa edilmiş bir liman kenttir.

Varda Köprüsü: Karaisalı ilçesinde yer alan muazzam demir yolu köprüsü 99 metre yüksekliğinde 200 metre uzunluğundadır, 1912’de Almanlar tarafından inşa edilmiştir.İlçe, konuklarına Kapıkaya Kanyonu’nun doğal güzelliklerini de vadeder.

Feke Kalesi: Feke ilçesindeki tarihi kale İpek Yolu’nun korucusudur. 12. yüzyıldan kalma kalenin kendi kadar, manzarası etkileyicidir.bahçesi ve havuzu günümüze kadar yaşamayı başarmıştır. Feke Adana’ya 125 km. kadar mesafededir.

Adana'da iklim değişiklik göstermektedir. Ovalık alanın iklimi Akdeniz iklimidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Dağlık alanlarda kara iklimi hakimdir ve kışın yağışlar kar şeklindedir.

1950’den sonra yoğun bir gelişme gösteren adana yerleşim tarihi Neolitik Çağ’a inmektedir. Kent ilk devirlerden itibaren Anadolu’yu Gülek Boğazı ile Tarsus’a bağlayan yol üzerinde olduğundan önemlidir.bölge Assur, Pers ve Büyük İskender’in egemenliğine girmiştir. İskenderden sonra Romalı Konsül Pompeius tarafından ele geçirilmiştir.


1867’de kurulan Adana vilayetinin merkezi olan Adana, I. Dünya Savaşı’nın ardından Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Fransızlar 5 Ocak 1922’de Adana İtilafnamesi hükümleri uyarınca kenti boşaltmışlardır.


Anavarza, 408 yılında antik Kilikia eyaletinin baş kenti olmuştur. Şehrin Kalesi, Roma ve İslami izler taşımaktadır. Ören yerinde surlar, zafer takkı, kale, sütunlar ve mozaikli iki havuz görülmeye değer niteliktedir. Günümüzde açık hava müzesi olarak faaliyet göstermektedir.

Şar (Şar Köy) Toros Dağları üzerinde Adana’ya 210 km. uzaklıktaki Tufanbeyli ilçesinin 20 km. kuzeydoğusundaki Şar Köyü’nde yer almaktadır.Hitit döneminde “Komana” adıyla bilinen önemli bir merkezdir. Roma açık hava tiyatrosu, Bizans kilisesi ve mermer bloklardan inşa edilmiş 6 m. boyundaki "Ala Kapı" görülmeye değer eserlerdendir.

Misis antik kenti, Ceyhan Nehri kenarında,İpek Yolu üzerinde kurulmuş, Adana’dan sonra gelen ikinci bir geçit durumundadır. Misis tarihi, antik kentin üzerinde bulunduğu Neolitik Çağ’a tarihlenen höyük ile başlar. Misis’i Truva kahramanlarından Mopsos’un kurmuş olduğu söylenmektedir.

Misis Hitit, Assur, Makedonya ve Seleukosların eline geçmiş, Roma ve Bizans devirlerinde önemli bir merkez olmuştur.Abbasiler döneminde yeniden imar edilmiştir. 1517 yılında Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetine girmiş olan Misis’te ayakta kalmış eserler mozaik taban döşemeleri, dokuz gözlü taş köprü,surlar, sukemerleri Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalan Havraniye Kervansarayı ve tek kubbeli mescittir.

Magarsos Ören Yeri:
Adana’nın sahil ilçesi Karataş’ta Dört Direkli mevkiindedir. Antik Kilikia’nın dini merkezi olan Magarsos, tapınaklarıyla tanınmış, Büyük İskender’in dua ettiği Athena Tapınağı ile ün kazanmıştır. Deniz boyunca uzanan şehir surları, tiyatro,kilise ve hamam kalıntıları ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Ayas (Aigaiai - Yumurtalık) Ören Yeri Ayas (Aigaiai) antik kenti Helenistik devirde tapınağı ile ünlü idi. Roma döneminde gelişimini devam ettiren Ayas, Ortaçağ’da doğunun Akdeniz’e açılan en önemli liman kentlerinden biri olmuştur.

Ceneviz ve Venedikli tüccarlar Aigaiai Limanı’nda koloniler kurmuşlardır.seyyah Marco Polo Çin seyahatinde bu limandan karaya çıkmış seyahatini tamamladıktan sonra limandan gemiye binip Venedik’e dönmüştür. Ayas ve Atlas kaleleri, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan gözetleme kulesi, Osmanlı ve Roma hamamları kentin tarihi zenginliğini artırmaktadır.

Akören Ören Yeri:
Toroslar üzerindeki Aladağ ilçesinin beldesi olan Akören yeni tespit edilmişdir.iki mahalleden oluşan ören yerinde ayakta kalmış dört adet kilise, yapı kalıntıları caddeler saptanmıştır. Kazılardan Roma devrinden beri yayla olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Ceyhan-Sirkeli Ören Yeri:
Eski Misis-Ceyhan karayolu üzerinde yer alan Sirkeli köyünde Ceyhan Nehri kenarında bir kaya kütlesinin üzerinde bulunmaktadır. Hitit İmparatoru Muvattali Ramses ile yaptığı ünlü Kadeş Savaşı’nda buraya uğramış Hititler tarafından bu yerin kutsallığına inanılmıştır. Muvattali kabartması en eski Hitit kabartmasıdır

Eski Adana evleri,Tepebağ Höyüğü'nün üzerinde ve eteklerindedir. Adana şehrinin yüzlerce yıllık kültürü burada saklıdır. Tepebağ Evleri'nin çoğu 18. yüzyılda yapılmıştır.

Yılan Kale: Misis ile Ceyhan arasında, ovaya hâkim bir tepe üzerindedir. İç Anadolu’dan gelip Gülek Boğazı yoluyla Adana, Misis, Payas ve Antakya’dan geçen tarihi istila ve kervan yolunun üzerinde bulunan kale, dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır.



Akça (Ağca) Mescit:
Adana’nın en eski Türk yapısı olan Akça Mescit Türkmen Beyi Ağca tarafından yaptırılmıştır. Kapısı ve mihrabı göz alıcı taş mermerlerle kaplıdır.



Çarşı Hamamı:
Ramazanoğlu Piri Bey tarafından 1529 yılında yaptırılmıştır. Soğukluk, sıcaklık bölümü ve halvet odalarıyla klasik Osmanlı hamam mimarisinin tipik örneklerindendir. Giriş kapısındaki taş işçiliği ilginçtir.

Kurtkulağı Kervansarayı, Ceyhan’ın 12 km. güneydoğusunda Kurtkulağı beldesindedir. 17. yüzyıl sonunda Hüseyin Paşa tarafından Halep kervan yolu üzerinde yaptırılmıştır. Büyük kesme taşlarla yapılmıştır.kalın ayaklar kemerlerle örtülü odalar sivri kemerli iki pencere ile aydınlanmaktadır. Kervansarayın yanında ilginç bir mimarisi olan tarihi cami bulunmaktadır.

Bedesten: Eski Belediye Caddesi üzerindedir. Ramazanoğlu Halil Bey ve oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 16. yüzyılda yaptırılmıştır. “Kapalı Çarşı” olarak bilinmektedir. Adana’nın en canlı ticaret merkezi olmuştur. Halen bu önemi sürmektedir.



Saha Akdeniz kıyılarında yer alan 17 deniz kaplumbağasının yuvalama alanlarından birisidir. Akdeniz'de yok olma tehlikesi bulunan Mydaskaplumbağası için son sığınma alanlarıdır.

Adana baraj gölünde sörf yapılmaktadır. Yaylalarda trekking atlı doğa sporu güzergahları mevcuttur. Bisiklet için güzergahlar vardır. Seyhan ve Ceyhan nehirleri olta balıkçılığı için uygun mekanlardır.

Av potansiyeli yüksek olan adana ilinde Torosların yamaçlarında yaban keçisi, ala geyik ve karaca av hayvanı üretme sahaları kurulmuştur. Akarsularda bol miktarda alabalık yaşamaktadır.

Rafting için çok elverişli ırmaklarından biri olan Göksu, Adana il merkezine 121 km. mesafede olan Feke ilçesindedir.

Adanada Geleneksel motiflerle yapılan el sanatları çok gelişmiştir. Keçecilik, koşumculuk, at arabacılığı, demircilik ve bakırcılık, yemenicilik, mermercilik, kilimcilik, hasır ve boyra örücülüğü ilin önemli el sanatları arasında yer alır.

Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Mutfağın zengin olmasının nedeni çeşitli kültürlerin etkisinde kalmasıdır. yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların kullanılmasıdır. süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bol miktarda kullanılmaktadır.

Adana kebabı çok ünlüdür. Bunun yanında bol yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine göre ayran veya yöreye özgü şalgam suyu içilir.

hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, ıspanak başı, kabak çintmesi,ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması Adana kebabı, çingene kebabı, şalgam meyan kökü karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının özgün yemeklerindendir.


Adana Kent Merkezindeki Arkeoloji Müzesini, Etnografya Müzesini, Atatürk Evini gezmeden,Merkezde Ulu Cami, Sabancı Merkez Cami, Bebekli Kilise, Taş köprü ve Tepebağ Eski Adana evlerini görmeden,Merkez dışındaki Anavarza, Şar ve Misis ören yerleri Akyatan ve Ağyatan Kuş Cennetlerini görmeden, Adana Kebabı yemeden, Şalgam suyu ve Aşlama içmeden, Eski çarşıları gezmeden, Karatepe kilimlerinden almadan,Altın Koza Festivalini izlemeden Adana'dan ayrılmak olmaz...

Adana’da her Pazar başka yerde benzerine rastlayamayacağınız bir çarşı kurulur. Adı Kazancılar Çarşısı Çiğerciler veya Kebapçılar Çarşısı olarak bilinen çarşının müdavimleri arasında,sıradan bir insandan,kent yöneticisine, ufak bir çocuktan, yaşlı bir hanımefendiye kadar yayılan çeşitlilikte insanlar bulunur.

Adanalılar Kazancılar Çarşısı Çiğerciler veya Kebapçılar Çarşısı olarak bilinen çarşıda Öğle sonuna kadar kebap yer, içki içer, eğlenirler… Kafasına rakı bardağını yerleştirerek akrobatik danslar yapanları mı ararsınız, Adana’nın sıcakkanlılığını ele verecek kadar yüksek sesle yapılan şakalaşmaları mı?
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.