• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Türk Musiki tarihi hakkında bilgi, Geçmişten günümüze Türk Sanat Müziği

SpotifAyhan

Moderatör
Forum Üyesi
Katılım
22 Mar 2024
Mesajlar
634
Puanları
28
Konum
Manisa
Cinsiyet
Erkek

Türk musikisi, Türk kültürünün en önemli unsurları arasında yer alıyor.​

Türk musikisi, klasik Türk müziği, Türk sanat müziği ya da Osmanlı müziği... Pek çok isimle anılsa da aslında duygusu tek: Türk musikisi, asırlardır Türk halkının maneviyatını ve en coşku dolu duygularını ifade ediyor ve Türk kültürünün en önemli unsurları arasında yer alıyor. Peki, bu köklü gelenek hakkında siz neler biliyorsunuz? Dilerseniz arkanıza yaslanın ve tarihin en özel dönemlerine doğru benzersiz bir yolculuğa çıkın. İşte, karşınızda Türk musikisi ve bin yılı aşan tarih yolculuğu...

Başlangıç: 10. Yüzyıl - 16. Yüzyıl​

Klasik Türk müziğinin Fars ya da Bizans müziği etkileri ile şekillendiğine dair çok sayıda görüş belirtilse de, Türk musikisinin kökeni 10. yüzyıla ve Anadolu'ya dayanıyor. Dönemin en önemli musiki üstatlarından Abdülkadir Meragî'nin bu yıllarda kayıt altına almaya başladığı musiki notları, Türk müziğinin bilinen en eski teorik yazışmaları olarak öne çıkıyor. 10. yüzyıldan itibaren klasik Türk müziğinin pek çok tekkede, enderunda ve külliyede güçlü bir ekol olarak öğretilmesi de, bu müzik türünün doğrudan Türk kültürüne ait olduğunu ispatlıyor. Ud, tambur, kanun, keman, klasik kemençe gibi enstrümanların yürek titreten tınılarıyla beslenen musikinin günümüzdeki şeklini aldığı yer ise Osmanlı sarayı... Özellikle Yavuz Sultan Selim'in tahta çıktığı 16. yüzyıldan itibaren büyük bir derinlik kazanan Türk musikisi, o tarihlerde yaşanan sanatsal ve bilimsel gelişmelerden besleniyor ve günümüzde dahi gönülleri titreten makamlar bu yıllarda ortaya çıkıyor.

Klasik Şiirin Musikiye Etkisi​

16. yüzyıldan itibaren, Türk musikisini şekillendiren faktörler arasına bilindik bir kavram da giriyor: Şiir... Aruz vezniyle yazılan ve her biri adeta birer musiki eseri gibi tınılar içeren klasik şiirler, bu yıllarda altın çağını yaşıyor. Şairlerin saray ve çevresince desteklenmesi, sanatın önemsenmesi ve İstanbul'un gerçek bir sanat şehri haline gelmesi, musikinin de büyük bir atılım gerçekleştirmesini sağlıyor. Şiirle iç içe gelişen Türk musikisi, 17. yüzyıl sonlarına dek Doğu müzisyenlerinin katkılarıyla da zenginleşiyor. IV. Murad'ın Doğu seferleri sonrasında saraya kazandırılan Doğulu müzik insanlarının musikiye yeni makamlar ve nağmeler kazandırması, Türk musikisinin en unutulmaz eserlerinin bestelenmesi için zemin hazırlıyor. 18. yüzyıldan itibaren ise musikide Batı etkisi ortaya çıkıyor. Barok ve Rokoko akımlarının etkisiyle yeni bir soluk kazanan musiki, bu asırda Doğu - Batı sentezinin en özel örneklerine imza atıyor. İsmail Dede Efendi ve Itri gibi dev isimlerin yaşadığı bu çağ, Türk musikisinin zirve yaptığı dönemler arasında kabul ediliyor.

Tanzimattan Bugüne Türk Musikisi​

Tanzimat Fermanı'nın ilanı, Osmanlı Devleti için pek çok konuda olduğu gibi, musiki alanında da bir dönüm noktası olarak etki ediyor. Tanzimat sonrasında "Romantik Dönem"e giren Türk musikisi, Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar duygu dolu eserlerle varlığını sürdürüyor. Cumhuriyetin ilanından sonra ise Türk musikisi modern döneme giriyor ve iki kola ayrılıyor. Cumhuriyetten sonra ortaya çıkan "Türk sanat müziği" kavramı, klasik Türk musikisine yakın olsa da Türk sanat müziği, Batı akımlarının etkisiyle şekillenen ve klasik müzik makamlarını kullanan bir yan tür olarak kabul ediliyor. Klasik musiki ise günümüzde akademik düzeyde çalışmalar yapan üstatların eserleri sayesinde varlığını sürdürüyor. Acem, Acemkürdî, Arazbar, Bûselik, Hicaz, Neva gibi farklı makamları bulunan Türk musikisi, coşkulu ve derin duygulara hitap eden manevi yönü sayesinde hâlen Türk halkının gönlünde apayrı bir yer tutuyor ve Türk kültürünün vazgeçilmez unsurları arasında yer alıyor. Eğer siz de bu eşsiz kültür mirasının ustalarını ve eserlerini yakından tanımak isterseniz, Kuveyt Türk'ün kitaplaştırdığı isimli eseri inceleyebilir ve gönül telinizi titreten nağmelerin dünyasını daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
 

SpotifAyhan

Moderatör
Forum Üyesi
Katılım
22 Mar 2024
Mesajlar
634
Puanları
28
Konum
Manisa
Cinsiyet
Erkek
Türk Sanat Müziği Nedir?

Türk Sanat Müziği içerisin de çeşitli İslam nağmeleri de barındıran, Osmanlı zamanın da daha çok şekillenen, zengin kültür ve birikime dayanan bir müzik çeşididir. Klasik Türk Müziği olarak da literatür de geçmektedir.

Cumhuriyet döneminde de bu anlam da birçok eser kazandırılmıştır. Özellikle büyüklerimiz tarafından beğenilen bu tür, genç nesil de etkisini çekmektedir. Önceden kullanılan bazı makamlar halen devam etmektedir.

Türk Sanat Müziğinin Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Klasik Türk Sanat Müziği Osmanlılar zamanın da gelişmiş ve İsmail Dede Efendi ile başlamıştır. Daha çok Mevlevi ayinlerinde geniş yer bulmuştur. Bu müzik çeşidinde makamlara verilen önem büyüktür. Bazı kaynaklara göre 498 adet makam bulunduran Türk Sanat Müziğinin, bazı kaynaklar da ise 590 makam olduğu belirtilmiştir. Ancak gün itibariyle 80 kadar makam günümüze ulaşmış olup, hemen hemen bunun yarısı aktif olarak kullanılmaktadır.

Makamların hiç birisi bir birine benzememektedir. Hepsinin farlı farklı çağrışımları bulunmaktadır. Anlatım gücü ile bıraktığı etki her makam da farklı olmaktadır. Klasik Türk Müziğinde makamların dışında birde usul olarak bilinen bir terimi daha vardır. Usuller de kuvvetli ve zayıf vuruşların belirtildiği, bir düzen halin de ortaya koyulduğu ritim şekilleri olarak tanımlanmaktadır.
 

SpotifAyhan

Moderatör
Forum Üyesi
Katılım
22 Mar 2024
Mesajlar
634
Puanları
28
Konum
Manisa
Cinsiyet
Erkek

Türk Sanat Müziği Makamları​

nota 5.jpg


Sanatın en güzel rengi olan Türk sanat müziği onlarca yıllık bir geçmişe sahiptir. Asla eskimeyen Türk sanat müziğinde çeşitli makamlar mevcuttur. Türk sanat müziği dinleyenleri, yeri geldiğinde büyük bir sevince boğmuştur yeri geldiğinde hüzünlendirip, uzaklara götürmektedir. 500 den fazla makama sahip olan Türk sanat müziğinde makamların hepsi günümüzde kullanılmaz. Ama pek çok kez keyif ile dinlediğimiz makamlardan 40 tanesi günümüzde kullanılmaktadır. Müzik sevenler ve Türk sanat müziğine ilgi duyanlar ise bu müzikleri makamlarını da merak etmektedir.
Günümüzde değeri daha fazla anlaşılan Türk sanat müziği sadece ilerleyen yaştaki kişilerin değil, gençlerin de ilgisini cezp etmekte ve bu yönde sanat icra etmelerine ilham kaynağı olmaktadır. Hal böyle olunca Türk sanat müziği makamları ayrı bir öneme sahip olmaktadır. Sizler için bu yazımızda Türk sanat müziğinde en çok kullanılan ve en çok sevilen makamlardan bahsedeceğiz.




Muhayyer Makamı
Aslında ‘’çile bülbülüm çile’’ muhayyer makamına ait bir eserdir. Sadettin kaynağın betelediği çile bülbülüm çile muhayyer makamı en doğru şekilde anlatan eserlerin başında gelir. Daha çok ayrılık acılarının dile getirildiği ve hüzün kokusuna sahip olan muhayyer makamı, her ortamda sevilerek dinlenmeyi başarmıştır.





Muhayyer Makamı
Aslında ‘’çile bülbülüm çile’’ muhayyer makamına ait bir eserdir. Sadettin kaynağın betelediği çile bülbülüm çile muhayyer makamı en doğru şekilde anlatan eserlerin başında gelir. Daha çok ayrılık acılarının dile getirildiği ve hüzün kokusuna sahip olan muhayyer makamı, her ortamda sevilerek dinlenmeyi başarmıştır.



Nihavent Makamı
Nihavent makamında öne çıkan konu kuvvet ve barıştır. Farabi’nin 900lü yıllar içinde müzik üzerinde yaptığı araştırma sonucu ortaya çıkmıştır. Bu makam sadece müziğin keyifli yanını değil, insan sağılığında da etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Bu makama örnek vermek gerekirse ‘’karadutum çatalkaram çingenem’’ bestesini örnek gösterebiliriz.



Hicaz Makamı
Hicaz makamı alçak gönüllülük gibi duygularımızın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu makamların üzerine bestelenen eserler, kişilerde içe dönme ve kendini dinleme gibi hislerin ortaya çıkmasına neden olur. ‘’ bir bahar akşamı rastladım size’’ eseri bu makama verilecek bir örnektir.


Beyati Makamı
‘’benzemez kimse sana tavrına hayran olayım’’ eserini nerede ise herkes bilmektedir. Bu eser beyti makamına aittir. Beyati makamı ruhu dinlendirme ve günlük yaşamdaki streslerin bir nebze de olsa azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kendini yorgun hisseden kişilerin en çok dinlediği makamlar arasında yer alır.
 

SpotifAyhan

Moderatör
Forum Üyesi
Katılım
22 Mar 2024
Mesajlar
634
Puanları
28
Konum
Manisa
Cinsiyet
Erkek
TÜRK SANAT MÜZİĞİ MAKAMLARI VE ANLAMLARI

Acemaşiran = Yaşam coşkusu
Sultaniyegah = Gece mutluluğu
Ferahfeza = Mutluluk veren lütuf
Şedaraban = Aşkla güzelleşmek
Kürdilihicazkar = Yakıcı hüzün
Hicazkar = Aşkta sebat
Nihavend = Aşk sevinci
Neveser = Gönül ferahlığı
Acemkürdi = Lütfedilen mutluluk
Muhayyrer = Ayrılık feryadı
Hisar = Sevgilinin nazı
Şehnaz = Sevgilinin güzelliği
Ferahnak = Bahar neşesi
Şevkefza = Hüzün içinde lütuf
Suzidil = Gönül yangını
Çargah = Aşkta yok olmak
Dügah = Derdin içindeki derman
Bestenigar = Sevgiliye hasret
Suzidilara = Ateş saçan aşk
Rast = Sevincin zirvesi
Mahur = Sevincin zirvesi
Acem = Ruh yüceliği
Isfahan = Aşka feda olmak
Buselik = Aşk sırlarını açmak
Hicaz = Aşktan yanmak
Segah = Sonsuzluğa çağrı
Müstear = Dünyaya susmak, ötelere konuşmak
Saba = Sonsuzluk esintisi
Eviç = Yücelik
Yegah = Aşk suskunluğu
Nikriz = Aşkın verdiği cesaret
Suzinak = Aşkın verdiği cesaret
Neva = Sevgiliye çağrı
Uşşak = Aşkın verdiği şevk
Beyati = Aşkın verdiği şevk
Karcığar = Mutluluğu arayış
Hüseyni = Aşk ağıtı
Gerdaniye = Aşk çilesinden şikayet
Hisarbuselik = Tatlı buseler
Hüzzam = Parlak hüzün
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.