BjkAtıf
Forum Üyesii
- Katılım
- 25 Ara 2022
- Mesajlar
- 4,807
- Puanları
- 36

Mars’a insan göndermeyi amaçlayan çeşitli projeler, bilim dünyası tarafından uzun yıllardır geliştiriliyor. Ancak araştırmacılar, bu uzun yolculukların insan vücudu üzerindeki etkilerine dair dikkat çekici bulgulara ulaştı.

Daha önceki analizler de Dünya’nın koruyucu atmosferi dışına çıkan astronotların sağlık sorunları yaşadıklarını göstermişti. Ancak bu yeni araştırma, söz konusu problemlerin böbreklerde daha ciddi hasarlara neden olabileceğini ortaya koydu.

Dr. Keith Siew ve ekibi, insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan uzun vadeli uzay koşullarına benzer deneylerle böbrek sağlığının nasıl etkilendiğini inceledi. Bu kapsamlı çalışma, beş kıtada 40’tan fazla kurumun katılımıyla gerçekleştirildi. Araştırma, 11 farklı hayvan simülasyonundan elde edilen verileri analiz etti. Aynı zamanda astronotlara ait ilk sağlık verileri de bu çalışma kapsamında değerlendirildi. Çalışma, şimdiye kadar yapılmış en büyük uzayda böbrek sağlığı analizi olma özelliğini taşıyor.

Elde edilen bulgular, uzay yolculuklarının böbreklerin yapısını ve işlevini değiştirdiğini gözler önüne serdi. Özellikle galaktik kozmik radyasyon, böbreklerde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabiliyor. Düşük Dünya yörüngesindeki astronotlar hâlâ Dünya’nın manyetik alanından kısmen korunuyor. Ancak bu alanın dışına çıkan sadece 24 kişi (Ay’a giden astronotlar) kısa süreli (6-12 gün) tam kozmik radyasyona maruz kaldı. Henüz kimse yıllar sürecek bir görevle Dünya’nın manyetik alanı dışına çıkmadı. Bu nedenle, organların böyle uzun süreli ve yoğun radyasyon altında nasıl etkileneceği bilinmiyordu.

Yeni çalışmada, sadece bir ay mikro yerçekimi altında kalan bazı böbrek tüplerinin küçüldüğü tespit edildi. Bu tüpler, vücuttaki tuz ve kalsiyum dengesini sağlıyor. Ayrıca, böbreklerin tuzları işleme biçimi, taş oluşumu riskini artırıyor. Araştırmada, farelere Dünya'nın manyetik koruması dışında geçirilecek 2 buçuk yıllık uzay yolculuğunu simüle eden radyasyon dozları verildi. Bu hayvanlarda geri dönüşü olmayan böbrek hasarı gözlemlendi. Dr. Siew, ''Böbrekler radyasyon hasarını geç gösteren organlardır. Hasar fark edildiğinde artık çok geç olabilir. Bu da görev başarısını doğrudan riske atar'' ifadelerini kullandı.

Prof. Stephen B. Walsh de, “Bir uzay görevi planlıyorsanız, böbrekler gerçekten çok önemli. Onları kozmik radyasyondan koruyamazsınız'' uyarısında bulundu.
Bu içeriğin kaynağı Ntv haber sitesidir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.