ForumZAR.COM | Forum Sitesi

Forumzar.COM Türkiye`nin en güncel ve kaliteli genel forum sitesi`dir.
ForumZAR'a katılım zahmetsiz ve ücretsizdir!

  • “Ne garip değil mi? Sevdiğimiz insanın her yalanında bir doğru, sevmediğimiz insanın her doğrusunda bir yalan ararız..”
  • “Biri ölür üzülmezsiniz; sonra sandalyeye asılı hırkasını görürsünüz. O hırkanın duruşu kalbinize oturur..”
  • "En gülünç olanı da insanların sizi eskisi gibi kullanamadığında değiştiğinizi söylemeleri.."
  • "Uçmayı seviyorsan, düşmeyi de bileceksin. Korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayatı seyredersin."
  • Asla başka insanlar üzülmesin diye kendini üzme. Sen kaldırabiliyorsan onlar da kaldırabilir.

Mandarin ördeği özellikleri ve bakımı

Esinti

Forum Üyesi
Katılım
25 Ara 2022
Mesajlar
46
Tepkime puanı
2
Puanları
8


MANDARİN ÖRDEĞİ

Mandarin ördeklerinin anavatanı Asya’dır. Daha sonra Çin, Doğu Sibirya ve Kore’de görülmektedirler. En eski zamanlardan beri bu bölgelerde görülmüşlerdir. Günümüzde ise bu bölgeler dışında da karşımıza çıkmaktadırlar. Doğu’ya ait sanat eserlerinde de yer alırlar.

Mandarin ördekleri Doğu’da sevgiyi ve sadakati temsil etmektedirler. Çin’de yapılan düğünlerde de oradaki geleneğe bağlı olarak Mandarin ördekleri saadeti ve bağlılığın gücünü temsil ederler. Bu bakımdan ya bir portre ya da mandarin ördeğini anımsatan süsler ile donatılır düğünler. Ama maalesef Doğal ortamlarının korunamaması ve çevresel etkenler sebebiyle sayıca azalmaktadırlar.

MANDARİN ÖRDEĞİ CİNSİNİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ


Mandarin ördekleri orta büyüklüktedir. Erkek ve dişi olarak en çok göz alıcı güzellikleriyle dikkat çekerler. İnsanın göz zevkine dokunan derecede güzel tüyleri ve desenleri vardır. Erkek ve dişi Mandarin ördekleri arasında tüy rengi olarak oldukça belirgin farklar vardır. Mandarin ördeklerinin erkek olanları dişilere göre daha ihtişamlı ve daha görkemlidirler. Dünyanın en güzel ördeği anılan tek ördek Mandarin ördeğinin erkeğidir. Erkek mandarin ördekleri göz alıcı oldukça gösterişliyken dişi Mandarin ördekleri onların yanında daha sıradan kalırlar.

Bu ördeklerin ortalama uzunlukları 40 ile 50 santimetre arasında değişiklik göstermektedir. Uzunlukları kanatlarını açtıklarında 65 ile 75 santimetreye kadar yükselebilmektedir. Yetişkin olan erkek Mandarin ördekleri belirgin ve çizgili tüy yapılarıyla kolay tanınırlar. Yüzleri ve yanakları kırmızımsıdır. Göz çevreleri geniş bir yarımaya benzer. Gagaları kırmızıdır. Göğüs kısımlarını ikiye dikey bölen beyaz bir şerit vardır ve geri kalan kısımlar mordur. Sırtlarına doğru turunculuklar vardır. Gövdelerinin yan tarafları da kırmızıdır.

Dişi Mandarin ördekleri Carolina ördeklerinin dişilerine benzerler. Gözlerinin etrafında ve gözlerinin araksından sırtlarına kadar inen beyaz şeritlere sahiplerdir. Bu bölümün alt kısımları soluktur ve yanda kalan kısımları beyaz çizgilere sahiptir. Gagalarının uç kısımları soluk renktedir.

Dişi Mandarin ördekleri bir yaşında üremeye başlarlar. Üremeye ayları Nisan ve Mayıs ayları olarak bilinir. Kuluçka süreleri toplamda 28 gün kadardır. Bir seferde 8 ile 12 arasında yumurta yumurtlayabilirler. Mandarin ördeklerinin en özel özelliklerinden biri de tek eşli oluşlarıdır.

MANDARİN ÖRDEĞİ CİNSİNİN DAVRANIŞLARI

Mandarin ördekleri göllerin yakınlarındaki koruluklarda, çalı aralarında, küçük havuz bitkilerinin yakında yaşamaktadırlar. Bu ördekler yuvalarını genellikle suya yakın yerlerdeki ağaç oyuklarının içine yaparlar. Yumurtadan çıkan yavru ördekleri anne Mandarin ördekler uçmayı öğreterek yavruları oyuktan çıkarır. Asya’da bulunan Mandarin ördekleri kışın Asya’dan Çin’in doğusuna ve Japonya’nın güneyindeki ovalara doğru göç ederler. Kışları küçük sürüler oluştururlar. Diğer ördek sürülerine istisnai olacak şekilde karışırlar.

Mandarin ördekleri oldukça iyi uçarlar. Diğer hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Kolay uyum sağlarlar. Çevrelerinde bulunan kaz veya ördeklerle de çok iyi anlaştıklarına dair gözlem sonuçları vardır. Hayvan bilimi uzmanları Mandarin ördeklerinin oldukça dost canlısı olduğunu ve uyumlu olduklarını söylemektedirler. Bu durum hem diğer canlı hayvan türlerine karşıdır hem de insanlara karşıdır.



MANDARİN ÖRDEĞİ CİNSİNİN BESLENME ALIŞKANLIĞI

Mandarin ördekleri karada yürüyebilir ama genelde su içinde bulunurlar. Günün şafak ve grup vakti zamanlarında beslenirler. Gün boyunca bulundukları yerde otururlar. Aynı şekilde gün boyunca ağaçlarda tüneyebilirler. Mandarin ördeklerinin ana besin kaynakları tohumlar, bitkiler ve kayın ağacı yemişi olarak bilinir. Bolca yeşillik tüketirler. Buğday, mısır gibi besinler dışında yumurta yemi de tüketebilirler. Kayın ağacının meyvesine bayılırlar. Suyun içinde bulunan küçük balıkları, kurbağa larvalarını avlayıp tüketebilirler.

MANDARİN ÖRDEĞİ CİNSİNİN BAKIMI

Mandarin ördeklerinin bakımı kolaydır ve oldukça dayanıklılardır. Bu özellikleriyle ördek beslemeye yeni başlayanların açıkçası gözdesi olan ördeklerdir. Mandarin ördekleri tek eşli olduklarından çift olarak beslenmelidirler.

Kanatları çok güçlüdür ve kanatlarını açtıklarında kocaman olurlar. Bu sebeple Mandarin ördekleri genişçe kafeste barındırılmalıdır. Uçup gitmelerine karşın kafes üstleri örtük kalabilir. Aynı zamanda zarar vermeyecek şekilde uçmalarını en aza indirecek kanat kesimi yapılabilir.

Bu ördek cinsinin kuluçka dönemlerinde yuvaları sıcak tutulmalıdır. Sevecen ve uyumlu halleriyle sahiplerine zorluk çıkarmayacaklardır. Mandarin ördeklerinin yuvalarının yerden 1 ile 1,5 metre arasındaki bir yükseklikte olması ve aynı zamanda yere sabitlenmesi gerekmektedir. Ayrıca yuvalıkları 35 - 35 cm tabana sahip 50 cm yüksekliğinde dikdörtgenler prizması biçiminde merkezi tabanından 15 cm yukarıda olacak şekilde 12 cm çapında bir delik açılarak yapılmaktadır. Aynı zamanda kanadı kesik Mandarin ördekleri için bir rampa kullanılması gerekmektedir.

Renklipati

 
Üst Alt