Kürk Mantolu Madonna, sevgiyi ve aşkı işleyen herkes tarafından okunması gereken romanlardan biridir. Roman, genel olarak içsel, dokunaklı bir aşkı anlatır. Okuyan kişinin sevgiye dair ders çıkarmasına olanak tanır. Aynı zamanda tiyatro ve sinemaya da uyarlanmış nadir güzellikteki eserlerdendir.
Kürk Mantolu Madonna Kitap Özeti
Harvanlı Raif Efendi, henüz 20'li yaşlarda iken babasının isteği üzerine sabun alanında işlerini geliştirmek içi Berlin'e gider. Sanata olan ilgisi kendisini Berlin'de bir sanat galerisinde bulmasını sağlar. İçine kapanık ve duygularını gizleyen Raif Efendi bu galeride yer alan bir tablodan oldukça etkilenir. Kendinde tarif edemediği duygular uyandırır. Bu tabloya o kadar hayran olur ki her fırsatta galeriye tabloyu izlemeye gider.
Tabloda yer alan kadına platonik aşık olur. Onun bu davranışı bir kişinin dikkatini çeker. Tablonun sahibi olan sanatçı Maria Puder, Raif Efendi'nin hayranlığının farkına varır ve onun bu davranışlarını izler. Raif Efendi başlarda Maria Puder'in kendisi ile dalga geçtiğini düşünse de zamanla aralarındaki ilişki kopmayacak bir arkadaşlığa dönüşür. Raif Efendi, Maria'ya aşık olsa da Maria'nın hislerinden emin olamaz.
Ancak birlikte çok güzel zamanlar geçirirler. Rüya gibi geçen günler Raif Efendi'nin babasının ölüm haberi ile son bulur. Raif Efendi apar topar Havrana döner. Bir süre Maria ile mektuplaşmaya devam eder. Ancak birkaç mektuptan sonra kesilir. Maria'nın kendisinden sıkıldığını düşünen Raif Efendi sevmediği bir kadınla evlenir. Tam on yıl sonra Ankara'da Maria'nın bir akrabası ile karşılaşır.
Burada Maria'nın mektuplarında güzel haber olarak bahsettiği hamile olduğu haberini ve Maria'nın doğum sırasında komaya girerek öldüğünü öğrenir. Kendi ölümünün yaklaştığını anlayan Raif Efendi yaşadıklarını not eder ve yakması için iş arkadaşına verir. Raif Efendi'yi anlamak isteyen arkadaşı ise defteri okur.
Kürk Mantolu Madonna Konusu
Eserin konusu, insanların dış görünüşleri ile iç dünyalarında yaşadıkları duyguların çok farklı olabileceğidir. İnsanın anlaşılması en zor varlık olduğunu anlatır.
Kürk Mantolu Madonna Karakterleri
Kürk Mantolu Madonna, iki ana karakter üzerine yazılmıştır. Bunlar Havranlı Raif Efendi ve Alman asıllı Maria Puder. Raif Efendi, içine kapanık, melankolik ve dış dünya ile bir türlü uyum sağlayamayan pasif karakterli bir kişidir.
Maria Puder ise Raif karakterine göre daha dominant ve özgüvenli bir kadındır. Özgürlüğüne düşkün, erkek gibi yetişme yapısına sahiptir. Bir diğer karakter ise anlatıcıdır. Anlatıcı aslında Raif Efendi'nin iş arkadaşıdır.
Kürk Mantolu Madonna Sayfa Sayısı
Kürk Mantolu Madonna, 160 sayfadan oluşan bir romandır.