Konsinye işlemi, bir işletmenin daha önceden tespit edilmiş olan bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satılmak için diğer bir işletmeye mal göndermesi işlemidir.
Konsinye Satış Nedir?
Konsinye satışı, malların mülkiyetinin başkasına devir edilmeksizin konsinye malı alan kişiye verilmesidir. Konsinye işlemi, bir işletmenin daha önceden tespit edilmiş olan bir fiyatla ya da günün koşullarına göre satılmak için diğer işletmeye mal göndermesidir.
Malı gönderen işletmeye ya da tüccara konsinyatör; malı satmak için teslim alan tüccar veya işletmeye de konsinye adı veriliyor. Alınan komisyon bedeli karşılığında bir fatura düzenlemesi gerekir. Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında düzenlenen vesikadır. Verilen hizmet için tahsil edilen tutar üzerinden fatura düzenlenmesi verilen hizmet adına aracılık yapan şirkete ödenen komisyona yönelik adı geçen şirket tarafından komisyon tutarı kadar fatura düzenlenmesi gerekir.
Konsinye Usulü Satışlarda Belgeler Ne Zaman Düzenlenir?
Konsinye satışlarda dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;
Malın satıcı tarafından konsinye malı alana gönderilmesi durumunda, düzenlenen sevk irsaliyesinin üzerine “Konsinye olarak sevk edilmiştir.” ifadesi olan mallar teslim edilir.
Konsinye malı alan kişi, bu malı alıcıya teslim ettiği günden itibaren 7 gün içinde faturasını keser.
Bu durumda süreç, malın alıcıya konsinye malı alan firma tarafından teslim edilmesi ile başlamış olur.
Konsinye malı alan firmalarda satılmayan konsinye mal varsa, bu mallar konsinye malı veren firmanın stoklarında da görünür.