Sirke içinde üç gün bekletelim
Yumuşadı
Kabuk yumuşadı
Yumurtanın yapısı bozuldu ve eski halini kaybetti
2- Çizelgenin ilk iki sütununa maddelerin adı ve özellikleri yazılır
3- Sütunlar etkinlik yapılırken sırası geldikçe doldurulur
4-Örnek maddelerden kâğıt, kibrit ve mum çizelgede verilen şekilde yakılır ve meydana gelen değişimler gözlemlenir Gözlemler çizelgeye kaydedilir
Bu maddelerin yanmadan önceki ve yandıktan sonraki durumlarını karşılaştırıp defterlere kaydedilir
5- Süt, yemek sodası, patates-elma dilimleri, çay ve yumurta için çizelgede verilen olaylar gerçekleştirir ve gözlem çizelgeye kaydedilir
DENEYİN SONUCU
Maddelere uygulanan etkinlikler sonucunda maddelerin ilk durumları değişir ve yeni özellikte maddeler oluşur Yanma sonucunda ısı, ışık ve gaz çıkışı gözlemlenir ve maddelerde kimyasal değişimler gerçekleşir Sütün sirke katılarak ekşimesi, yemek sodasının sirkeyle verdiği tepkime, patates veya elma dilimlerinin zamanla kararması vb etkinlikler sonucunda maddelerde eski haline dönüşümü imkânsız olaylar meydana gelir
Maddelerin kimliklerinin değiştiği bu olaylar kimyasal değişimlerdir
NELER ÖĞRENDİK?
Yanma, ekşime, çürüme vb olayların maddeler üzerinde kimyasal değişimler oluşturduğunu ve kimyasal değişime uğrayan maddelerin fiziksel değişimde olduğu gibi eski haline dönüşemediği öğretilir
YORUMLARINIZ
Bu derste kimyasal değişimlerle fiziksel değişimler arasındaki farklar yaptığımız deneylerle daha açık bir şekilde gözlemlenirBöylece öğrencilerin kavramlar ve kavramlar arasındaki farkları daha iyi algılaması sağlanmış olur Öğrencilerin aradaki farkları ve değişimlerin özelliklerini uygulama yaparak ve gözlemleyerek öğrenmeleri daha kalıcı ve verimli olur Yaptığımız deneyde yanıltıcı unsurların bulunmaması deneyin daha başarılı ve etkili olmasını sağlar
Deneyde kullanılan maddeler hayatımızda büyük oranda bulunduğu için öğrencilerin edindiği bilgi ve kazanımların günlük hayata yorumlanması daha kolay olur Böylelikle karşılaştıkları madde değişimlerini daha kolay ayırt edebilirler Ayrıca maddelerin günlük hayattan seçilmiş olması ve öğrencilerin bunları tanıması deney yapımını daha da kolaylaştırmıştır
Yumuşadı
Kabuk yumuşadı
Yumurtanın yapısı bozuldu ve eski halini kaybetti
2- Çizelgenin ilk iki sütununa maddelerin adı ve özellikleri yazılır
3- Sütunlar etkinlik yapılırken sırası geldikçe doldurulur
4-Örnek maddelerden kâğıt, kibrit ve mum çizelgede verilen şekilde yakılır ve meydana gelen değişimler gözlemlenir Gözlemler çizelgeye kaydedilir
Bu maddelerin yanmadan önceki ve yandıktan sonraki durumlarını karşılaştırıp defterlere kaydedilir
5- Süt, yemek sodası, patates-elma dilimleri, çay ve yumurta için çizelgede verilen olaylar gerçekleştirir ve gözlem çizelgeye kaydedilir
DENEYİN SONUCU
Maddelere uygulanan etkinlikler sonucunda maddelerin ilk durumları değişir ve yeni özellikte maddeler oluşur Yanma sonucunda ısı, ışık ve gaz çıkışı gözlemlenir ve maddelerde kimyasal değişimler gerçekleşir Sütün sirke katılarak ekşimesi, yemek sodasının sirkeyle verdiği tepkime, patates veya elma dilimlerinin zamanla kararması vb etkinlikler sonucunda maddelerde eski haline dönüşümü imkânsız olaylar meydana gelir
Maddelerin kimliklerinin değiştiği bu olaylar kimyasal değişimlerdir
NELER ÖĞRENDİK?
Yanma, ekşime, çürüme vb olayların maddeler üzerinde kimyasal değişimler oluşturduğunu ve kimyasal değişime uğrayan maddelerin fiziksel değişimde olduğu gibi eski haline dönüşemediği öğretilir
YORUMLARINIZ
Bu derste kimyasal değişimlerle fiziksel değişimler arasındaki farklar yaptığımız deneylerle daha açık bir şekilde gözlemlenirBöylece öğrencilerin kavramlar ve kavramlar arasındaki farkları daha iyi algılaması sağlanmış olur Öğrencilerin aradaki farkları ve değişimlerin özelliklerini uygulama yaparak ve gözlemleyerek öğrenmeleri daha kalıcı ve verimli olur Yaptığımız deneyde yanıltıcı unsurların bulunmaması deneyin daha başarılı ve etkili olmasını sağlar
Deneyde kullanılan maddeler hayatımızda büyük oranda bulunduğu için öğrencilerin edindiği bilgi ve kazanımların günlük hayata yorumlanması daha kolay olur Böylelikle karşılaştıkları madde değişimlerini daha kolay ayırt edebilirler Ayrıca maddelerin günlük hayattan seçilmiş olması ve öğrencilerin bunları tanıması deney yapımını daha da kolaylaştırmıştır