Kemal Tahir'in en önemli eserleri arasında Yorgun Savaşçı ve Devlet Ana eserleri vardır. Yorgun savaşçı eseri beyazperdeye uyarlanmıştır fakat gösterime girmemiştir.
Kemal Tahir Kimdir?
Kemal Tahir asıl ismi Kemalettin Demir olan bir yazardır. 15 Nisan 1910 tarihinde İstanbul'da doğmuş olan Kemal Tahir'in babası 2. Abdülhamit'in yaveridir. Kemal Tahir Galatasaray lisesinde okurken okulu yarım bırakmış ve sonrasında da çalışmaya başlamıştır. Farklı işlerde çalışmış olan Kemal Tahir düzeltmenlik ve muhabirlik işlerinin yanı sıra Karagöz gazetesinde başyazarlık da yapmıştır.
Daha sonra Tan gazetesinde yazı işleri müdürü görevine getirilmiştir. Nazım Hikmet ile beraber isyana teşvik suçu ile yargılanmış olan Kemal Tahir 12 yıl cezaevinde kalmıştır. Hapisten çıktıktan sonra İzmir Ticaret gazetesinin İstanbul temsilciğini yapmış, 7 Eylül 1955 olaylarında gözaltına alınmış ve 6 ay cezaevinde kalmıştır.
Buradan da çıktıktan sonra yalnızca edebiyata yönelmiş, geri kalan hayatını roman yazarak geçirmiştir. Kemal Tahir, romanlarında yazdığı halkı hapiste tanıdığını söylemiştir. Eserlerinde de konular genelde tek parti dönemi, meşrutiyet ve köy enstitüleri olmuştur. 21 Nisan 1973 senesinde ise hayata gözlerini kapamıştır.
Kısaca Edebi Kişiliği, Eserleri ve Hayatı Hakkında Bilgiler
Kemal Tahir yazmış olduğu köy romanları ile tanınır. Cumhuriyet döneminde sosyal gerçekçi bir bakış açısı ile eserler kaleme alan Kemal Tahir romanlarında Orta Anadolu'nun köy ve kasabalarını anlatmıştır. Romanlarında köy hayatında karşılaşılabilecek her karakter ile karşılaşmak mümkündür. Genelde romanları birbirinin devamı niteliğindedir.
Cumhuriyet dönemindeki yarıcılık, eşkıyalık, ağalık gibi konuları da işlemiştir. Bilgi ve kültür açısından oldukça birikimli olan yazar İstanbul ağzı ile köy dilini başarılı bir şekilde birleştirmiştir. Hikayelerine ayrıntılara ve kuralcılığa oldukça önem vermiştir. Romanları Körduman, Devlet ana, Yorgun savaşçı, Esir şehrin insanları, Yol ayrımı ve Sağırdere'dir. Yazmış olduğu tek öykü ise Göl insanları öyküsüdür.