Çocukluğumuzun mis gibi süt kokan mutfaklarına bir dönüş, üstü nar gibi kızarmış o nefis görüntüsüyle iştah açan bir klasik...
Bugün sizinle hem kıvamı tam tutan, hem de lezzeti damakta kalan pastane usulü bir fırın sütlaç tarifi paylaşıyorum.
Yapımı kolay ama sonucu şölene dönüşen bu tarif, mutlaka arşivlik!
Malzemeler (6–8 kişilik)
- 1 litre taze süt
- ½ su bardağı pirinç
- 2 su bardağı su (pirinci haşlamak için)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilin
- 3 yemek kaşığı buğday nişastası
- ½ su bardağı süt (nişastayı açmak için)
Yapılışı
Pirinci haşlayın: Pirinci iyice yıkayıp süzün. Bir tencereye alıp 2 su bardağı su ekleyin ve pirinçler yumuşayana kadar haşlayın.
Sütü ekleyin: Haşlanan pirincin üzerine 1 litre sütü ekleyin. Orta ateşte karıştırarak kaynamaya bırakın.
Şekeri ve vanilini ekleyin: Süt kaynamaya başladığında toz şekeri ve vanilini ekleyin. Karıştırarak 5 dakika daha kaynatın.
Nişastayı hazırlayın: Ayrı bir kapta buğday nişastasını yarım su bardağı süt ile pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.
Nişastayı ekleyin: Nişastalı karışımı tencereye yavaşça ekleyin ve sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin. Karışım koyulaşmaya başlayacaktır.
Kaselere dökün: Hazırladığınız sütlaçı fırına dayanıklı kaselere paylaştırın. Kaseleri fırın tepsisine yerleştirin. Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin (benmari usulü).
Fırında pişirin: Önceden ısıtılmış 200°C fırında, üstleri kızarana kadar (yaklaşık 10-15 dakika) pişirin. Fırının sadece üst ızgara ayarını kullanabilirsiniz.
Soğutun ve servis yapın: Fırından çıkan sütlaçları oda sıcaklığında soğumaya bırakın, ardından buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Servis öncesi üzerine tarçın serpebilirsiniz.
Püf Noktaları
Pirinç Seçimi: Baldo pirinç, sütlaç için idealdir. Nişasta oranı yüksek olduğu için kıvamı daha iyi tutar.
Nişasta Kullanımı: Nişasta, sütlacın kıvamını artırır. Ancak fazla kullanımı tatlının jelimsi olmasına neden olabilir. Ölçülere dikkat edin.
Fırınlama: Fırında sütlaçların üzerinin kızarması için üst ısıtıcıyı kullanın. Kaseleri benmari usulü pişirmek, tatlının içinin kurumadan pişmesini sağlar.
Soğutma: Sütlaçlar buzdolabında dinlendirildikçe kıvamı oturur ve lezzeti artar.
Umarım bu tarifi dener ve en az benim kadar seversiniz.
Fırın sütlacınızı pişirdikten sonra yorumlarınızı mutlaka bekliyorum!
Denerseniz fotoğrafını benimle paylaşmayı unutmayın. Sizin ellerinizden nasıl çıkacak çok merak ediyorum!
Afiyetle, sevgiyle kalın!