,Enzimler protein yapılıdır, yani yüksek sıcaklıkta yapıları bozulur ve çalışamaz duruma gelir. Bu yüzden çoğu canlı yüksek sıcaklıkta ölür.
- Enzimlerin aktiviteleri düşük sıcaklıkta yavaşlar veya tamamen durma noktasına gelir. Buzdolabına konulan sebze-meyvelerin yavaş bozulma sebebi budur.
- Enzimler tepkimeden zarar görmeden çıkar, böylece tepkimelerde tekrar tekrar kullanılabilir.
- Enzimler genellikle takımlar halinde iş yapar. Reaksiyonun her basamağına farklı bir enzim etki edebilir.
- Enzimler DNA şifresine göre ribozomlarda sentezlenir.
- Enzimlerden etkilenen maddeye substrat denir.
- Her hücre kendi enzimini kendisi üretir.
- Her enzim, özel bir substratı etkiler. (Anahtar – kilit uyumu)
- Substratın yüzey artışı, temas yüzeyini arttırdığı için enzim etkinliğini artırır.
- Her enzim özel bir kofaktörle veya koenzimle çalışır.
- Bir kofaktör veya koenzimbirden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir.
- Canlı sistemlerdeki hemen hemen her tepkime enzimlerle olur.
- Enzimler %15’in altında su içeren ortamlarda çalışmaz. Turşu, bal, reçel, salamura, kurutma ile saklanan besinlerin bozulmama nedeni budur.