Detoks Yapmalı mı Yapmamalı mı
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
Yanlış ve uzun süre uygulanan detoks, zihinsel bulanıklık, epilepsi gibi ciddi beyin hasarları, tansiyon ve böbrek sorunları, kalp-damar hastalıkları gibi hayatınızı olumsuz etkileyecek ciddi sorunlara yol açabilir.
Son yıllarda bir detoks fırtınasıdır gidiyor. Detoks diyetleri, tüm dergilerde ve gazetelerde veriliyor. Uz*man Di*ye*tis*yen Simge Çıtak anlattı.
Detoks içecekleriyle zayıflama başlı başına bir sektör haline geldi. Bu detoks işini de yanlış anlıyoruz gibi geldi Toksinlerden arınma anlamına geliyor detoks Bu nedenle öncelikle toksinin ne olduğunu hatırlatmak gerekiyor.
Toksin, insan vücudunda bulunan ve birikebilen zararlı kimyasallara verilen addır. Alkol, ilaçlar, besin katkı maddeleri, tarımsal böcek ilaçları, hava kirliliği, sigara ve egzoz dumanı, radyasyon gibi faktörler toksinin vücutta artmasına neden olabilir. Her gün bedenimiz yüzlerce toksinle karşılaşıyor.
Peki bu toksinleri vücut ne yapıyor?
Bedenimizin bir "detoksifikasyon sistemi var. Bu bize yaratılırken yüklenmiş bir program. Vücuttaki toksik maddelerin karaciğer, akciğer gibi organlar tarafından toksisitesi azaltılmış ve kolayca atılabilen maddelere dönüştürülüyor.
İnsan vücudu barındırdığı ve biriktirdiği toksinleri doğal yollarla atma özelliğine sahiptir. Terleme, solunum, idrar, dışkılama, safra oluşumu toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan doğal yollardır.
Yanlış ve uzun süre uygulanan detoks ciddi sorunlara yol açabilir
Vücudu toksinlerden arındırdığı ve kilo verdirdiği iddia edilen detoks yöntemleri sağlıklı olmanın ötesinde insan bedenine büyük zararlar verebilir. Yanlış ve uzun süre uygulanan detoks diyetleri-kürleri, zihinsel bulanıklık, epilepsi gibi ciddi beyin hasarları, tansiyon ve böbrek sorunları, kalp-damar hastalıkları gibi ciddi hastalıklara yol açabilirler. Son zamanlarda sıkça uygulanmaya başlanan detoks lavmanları veya kolon lavmanları ise bağışıklık sistemine zarar vermenin yanı sıra bağırsakların bile delinmesine neden olabilir.
Önce sağlıklı beslenin
Toksinlerden arınmak ve bu rahatsızlıklara maruz kalmamak için ise detoks yapmak değil, sağlıklı yaşamak gerekir. Çünkü sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, stresten kaçınmak, vücudun kendiliğinden detoks yapması anlamına gelir.
Detoks diyetlerine-kürlerine büyük paralar harcamak yerine, sağlıklı beslenerek vücudunuzun toksinlerden arınmasını sağlayabilirsiniz. Günlük beslenmenizde taze meyve ve sebzeye daha fazla yer vererek, aşırı yağlı, tuzlu, şekerli yiyeceklerden uzak durarak, doğal yollarla yeterli vitamin ve mineral alarak zaten vücudunuzun detoks yapmasına yardımcı olursunuz. Buna ilaveten düzenli egzersiz yaparak, mümkün olduğunca stresten uzak durarak detoks programınızı destekleyebilirsiniz. Üstelik bunun için herhangi bir ücret ödeminize de gerek yok.
Şunu unutmayın ki, detoks asla tek yönlü bir beslenme programı anlamına gelmez ve bir kilo verme yöntemi değildir. Gün boyunca sadece meyve-sebze suyu tüketerek detoks yapmış olmazsınız.
Hayat boyu detoks formülü
Son olarak, işte size hayat boyu detoks formülü:
- Güne müzik dinleyerek başlayın. Ruhunuzu güzel bir müzikle uyandırmak gibisi yok
- Çay ve kahve tüketiminizi 2-3 fincanla sınırlandırın.
- Doğada yürüyüşler yapmaya başlayın. Yapabildiğiniz kadar. Oksijenin bol olduğu yerlerde yapın ki vücudun toksin atımına yardımcı olun.
- Diyelim ki öğlen yeterince et, tavuk ya da balık tükettiniz. Akşam bir daha et grubundan tüketmemeye özen gösterin.
- Sadece mevsim sebze ve meyvelerini tüketin. Hazır meyve suları yerine meyve yiyemediğiniz günlerde en azından taze meyve suyu içebilirsiniz.
- Doğru nefes almayı öğrenin. Akşam eve geldiğinizde günün stresini atmak için, kendinize vakit ayırmaya özen gösterin.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz. Giriş yap veya üye ol.