Hamilelik öncesi, sırasında ve sonrasında beslenmenin çok kritik ve belirleyici bir role sahip olduğu biliniyor. Bir bebeğin genetik olarak belirlenen zeka potansiyeline ulaşabilmesi de 9 aylık süreçte anne adayının tükettiği besinlerle doğrudan ilişkili. Kompleks bir yapıya sahip olan zekanın genetik ve çevresel faktörler tarafından domine edildiğini ancak beslenmenin bu dominasyonu daha efektif bir şekilde yönettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Behram, “Anne adayın vitamin ve mineraller başta olmak üzere yeterli kalorili ve yüksek besleyicili beslenmesi gerekir. Alınan besinler bebek gelişimini doğrudan etkilediği için zeka gelişimi içinde önem arz ediyor” dedi.
Çinko ve folik asit beyin gelişiminde çok etkili!
Tüm besin gruplarının yer aldığı dengeli bir beslenme programının oluşturulması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Mustafa Behram, “Öncelikle beslenme listesinde mutlaka sebze ve meyveler, et-balık-tavuk, tahıllar, yumurta, kuru baklagillerden oluşan proteinler, süt ve süt ürünleri yer almalı. Özellikle de zihinsel gelişim üzerinde çok etkili olan çinko içeren besinler dengeli bir şekilde tüketilmeli. Çinko gibi folik asit de beyin ve sinir sistemi gelişiminde çok etkili olduğundan marul, ıspanak, yeşil yapraklı bitkiler bol bol besin gruplarına dahil edilmeli. Anne ve bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu minerallerin başında demir geliyor. Bu noktada hekim tarafından yapılacak tetkiklerle herhangi bir eksiklik varsa tespit edilmeli ve takviye alınmalıdır” dedi.
Toksinlerden uzak durulmalı
Tüketilecek besinler kadar uzak durulması gerekenler konusunda da anne adaylarını uyaran Doç. Dr. Mustafa Behram, “Herkesin bildiği üzere hamilelerin toksinlerden ve toksin içeren besinlerden uzak durması çok önemli. Bunun yanı sıra bebeğin vücuduna ve beynine giden kanı azaltıp beyin hücrelerine hasar veren sigaradan da mutlaka uzak durulmalı. Aynı şekilde beyin hücrelerinde deformasyona yol açan, motor fonksiyon bozukluğu, zekâ geriliği ve kafatası küçüklüğü gibi sorunlara yol açan alkol de hamilelik süresince kesinlikle kullanılmamalı” diye belirtti.