Hoş ve keskin bir kokusu olan bottarganın afrodizyak etkisi olması nedeni ile az miktarda tüketilmesi gerekiyor.
Bottarga Nedir?
Bottarga, balıkçılık ürünleri arasında yer alan Tiren kıyı bölgelerinin tipik bir örneği olarak, hayvansal kökeni ile korunan bir besin türüdür. Bu, hayvandan ise, yıkanmış ve ekstrakte edilen, baharatlı, tuzlanmış ve ton balığı ya da kefalin yumurtalık kesesidir.
Bottarga Nasıl Yenir?
Bottarga, kahverengi ya da altın renklerinde olan ve sosis şekline benzeyen formlara sahiptir. Sert ama aslında kuru değildir. Bu ürünü, rendeleyerek ya da dilimleyerek kolaylıkla yenir. Bu ürün ise, genellikle “fakirlerin havyarı” şeklinde de bilinir. Bottorga, aynı zamanda dişi kefal balıklarının yumurta kurutulduktan sonra tüketilmiş olan bir balık ürünüdür. Bu ürün ise, yüksek bir besin değerine sahiptir.
Kefal Havyarı (Bottarga) Nasıl Kullanılır?
Kefal balığı yumurtalarının içinde yer aldığı kese özenli bir şekilde çıkarılır. Üstündeki kanın temizlenebilmesi için de soğuk suda yıkanır. Aynı zamanda yarım saat kadar tuza yatırılır. Sonra tekrar yıkayarak kurutulur. Yassı bir şekil alır ve tuzlayıp kurutulur. Daha sonra ince ince kesilerek tüketilir.