• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Beyazlayan çikolata yenir mi?

Yazar

Forum Üyesi
Katılım
28 Ağu 2022
Mesajlar
4,214
Puanları
38
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Beyazlayan çikolata yenir mi?


Bu hemen hemen hepimizin başına gelmiştir. Misafirlerinize ikram etmek ya da kurabiye yapmak için aldığınız çikolatanın tuhaf, beyaz bir görünümü olduğunu fark ettiniz. Peki çikolataki o beyazlık ne? Beyazlayan çikolata yenir mi? İşte beyazlayan çikolata hakkında her şey...

Beyazlayan çikolata yenir mi?


Çikolatanın rengi neden değişir? Çikolatanın rengi değişince ne olur?
Çikolatanın yüzeyinde oluşan beyaz kaplamaya çiçek denir. İyi haber ise, yemek tamamen güvenlidir. Aşçılık Eğitimi Enstitüsü'nün kreatif direktörü ve aynı zamanda okulun Çikolata Laboratuvarı'nı denetleyen Michael Laiskonis; "Bu oluşan beyazlıkların görünümü iştah açıcı görünmese de -bazıları bunu bir küf türü sanabilir- çikolatayı tüketmek kesinlikle güvenlidir" açıklamasında bulundu.


İki tür çikolata çiçeklenmesi vardır. Biri şeker çiçeklenmesi diğeri de yağ çiçeklenmesi. Her ikisi de yemek güvenlidir. Ama unutmayın ki, bu beyazlıkların çikolatanın görünümünü, dokusunu ve tadını etkilediği gibi bilinmektedir.




Her iki çikolata çiçeklenme türü hakkında bilmeniz gerekenler...


Şekerin açığa çıkması yani şeker çiçeklenmesi

Bean-to-Bar Chocolate kitabını yazarı Megan Giller; "Şeker patlaması, çikolatadaki şeker diğer bileşenlerden ayrıldığında gerçekleşir. Çikolataya tozlu bir görünüm veren şeker çiçeklenmesinin, çikolatanın nem ile temas etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu, nakliye sırasında ıslanırsa ya da evinizde nemli bir yerde saklanırsa olabilir. İnce öğütülmüş şeker kristallerinin bir kısmı çözündükten ve daha sonra daha büyük parçacıklar halinde yeniden kristalleştiğinden, şekerli çikolatanın gözle görülür derecede grenli bir dokusu olur" dedi.


Yağın açığa çıkması yani yağın şekerlenmesi

Giller; "Kakao çekirdekleri doğal olarak yaklaşık %50 yağdır ve bu yağa kakao yağı denir. Kakao, malzemelerin geri kalanından ayrıldığında, sonuç olarak yağ patlaması oluşur. Çikolata yapılırken yetersiz tavlama, hatalı depolama ve sıcaklıktaki değişiklikler dahil olmak üzere çikolatada yağ patlamasının çeşitli nedenleri olduğunu bilinmektedir. Yağ çiçekli çikolata; toz grisi, beyaz ya da ten rengi görünür ve hatta yumuşak, ufalanan bir dokuya sahip olur" dedi.
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.