• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Barış Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Ayşe

Bayan Üye
Forum Üyesii
Katılım
7 Eki 2022
Mesajlar
288
Puanları
16
Yaş
27
Konum
Ankara
Cinsiyet
Kadın


Huzurlu zambak, beyaz yelken veya ıspanak çiçeği olarak da bilinen barış çiçeği popüler bir iç mekan bitkisidir.

Barış Çiçeği Saksı Değişimi

Saksı değiştirme işlemi, iç mekân süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutar. Bitkiler, yetiştiricinin gereksiz yere bitkinin saksısının değiştirmesi veya saksı değiştirmeyi tam bilmemesi nedeniyle zarar görmektedir. Bu nedenle bir alışkanlık olarak genellikle saksı değişimi her yıl nisan ayında yapılır diyebiliriz. Saksı değişimi sırasında ya yeni saksılar ya da daha önce kullandığımız saksılardan yararlanabiliriz. Ancak bu aşamada kullanılan saksılar daha önce kullanılmışlarsa iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Saksı değiştirme sırasında özellikle saksı harcının pH değerinin 5,8 – 6,5 olmasına dikkat edilmelidir. İçerisinde belirli miktarda toprak bulunan saksılarda yetiştirilen bitkilerinin bir süre sonra bitki besin maddeleri beslenme sonucu azalır. Bunun yanında bitkinin toprak üstü kısmı ile birlikte köklerinin de gelişmesi sonucunda saksı zamanla yetersiz duruma gelir. Hatta kökler saksıya sığamaz ve drenaj deliklerinden çıkmaya başlar. Bu aşamada saksıyı mutlaka değiştirmemiz gerekir.

Barış Çiçeği
Mayıs-eylül ayları arası nemli toprağa, her iki haftada bir çiçek ve yaprak gübresi solüsyonu dönüşümlü olarak verilir. Eğer elimizde yaprak gübresi yoksa bunun yerine bir kez 1 gram/ litre kompoze gübre verilir. Fazla gübre, yaprak uçlarının kahverengi olmasına neden olur. Ayrıca bitkimizin alt yapraklarında kenar kısımlarında altın sarısı renk değişimleri görüldüğünde Mg ( magnezyum ) eksikliğinin olduğunu anlamalıyız. Bu durumda magnezyumlu gübreler vermeliyiz.

Sulanması
Su bitki için önemlidir ancak aşırı sulama da az sulama da bitki için tehlikelidir. Önemli olan nokta bitkileri her gün gözlemek ve her akla geldiği zaman değil; suya gereksinim gösterdikçe sulamaktır. Süs bitkilerinden çoğunun genellikle saksı toprağının kuru tutulmasından çok sürekli nemli tutulması sonucunda zarar gördükleri yetiştiriciler tarafından bilinen bir olgudur.

Bakımı
Bitkinin çiçeklenme dönemi mart-haziran ayları arasındadır. İlkbahar ve yaz aylarında ılık, kireçsiz su ile bolca sulanmalı, nemli bir hava sağlanmalıdır. Yapraklara sık sık su püskürtülmelidir. Sonbahar ve kış aylarında ise saksı toprağı orta derecede nemli tutulmalıdır. Dinlenme dönemi ekim ayında başlar ve ocak ayına kadar devam eder. Seralarda orantılı hava nemi istenilen düzeyde tutulabilmektedir. Yazın orantılı nemi çok düşük olan veya kışın kaloriferle ısıtma yapılan yerlerde süs bitkilerinin çoğuna sık sık su püskürtülmesi gerekir. Bu durumda da zaman zaman elle sulama yapılabilir.

Kuruyan, çürüyen, yaprak ve çiçekler sapları ile birlikte kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Spathiphyllum bitkisinde karşılaşılan önemli zararlılar; kırmızı örümcek, yaprak biti ve unlu bitlerdir. Kültürel mücadelede; dayanıklı bitkiler tercih edilmeli, hastalıktan ari ve dranajı iyi topraklar seçilmeli, bitkiler su stresinde bırakılmamalı, kalsiyum ve magnezyum gübrelemesine dikkat edilmelidir. Aşırı sulamadan kaçınılmalı, su birikimi engellemeli ve yapılabiliyorsa damlama sulama yapılmalıdır. Nematot ile mücadeleye önem verilmelidir. Hastalıklı bitkiler hemen uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Hastalık bitkide ortaya çıktı ise bu bitkilerin etrafındaki sağlıklı görülen bitkiler de dahil olmak üzere hastalık etmenine karşı kullanılan bir fungisit ile lokal olarak ilaçlama yapılabilir.​
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.