• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Altın Alınlı Ağaçkakan Kuşu ve Özellikleri

Violet

Forum Üyesi
Katılım
25 Ara 2022
Mesajlar
23
Puanları
1


Altın alınlı ağaçkakan, Melanerpes aurifrons, Kuzey ve Orta Amerika'da yaşayan, Melanerpes cinsinden bir ağaçkakan türüdür. ABD, Belize, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua'da bulunur. Yaklaşık olarak 1.400.000 km2lik bir alanda 1.700.000 altın alınlı ağaçkakanın yaşadığı tahmin edilmektedir.

Fiziksel özellikleri

Altın alınlı ağaçkakan 20–22 cm civarında boyuyla orta büyüklükte bir ağaçkakandır. Başı, boğazı, göğsü ve karnı soluk gridir. Ensesinde ve gagasının hemen üstünde parlak turuncu - sarı renkte tüyler bulunur. Sırtı belirgin bir şekilde siyah ve beyaz çizgilidir. Siyah kanatları da beyaz çizgili ve beneklidir. Arka kısmı ve kuyruk uçları beyaz renktedir. Erkeklerin başı üzerinde kırmızı renkte olan leke, dişilerde siyahtır. Erkeklerin tüyleri dişilere göre daha parlaktır. Gözler kahve-kızıl arasında, ayaklar ise soluk gri renktedir. Genç kuşların göğüsleri çizgili ve başlarındaki lekeler kahverengidir. Renkleri erişkin kuşlardan daha donuktur. Gözler kahverengidir.

Davranış

Yuva yapma özellikleri kızıl karınlı ağaçkakana benzer ve genellikle uzun pecan, meşe ve mesquite ağaçlarına yuva yapar. Sıklıkla çit direkleri, telefon direkleri ve tahta kuş yuvalarını da kullanır. Altın alınlı ağaçkakan hem böceklerle hem de bitkisel besinlerle beslenir. Genellikle çekirgelerin yanında karınca ve diğer böcekleri yer. Bitkisel olarak da tahıl, meşe palamudu, yaban meyveleri ile beslenir. Ağaçkakanların genel davranışının aksine altın alınlı ağaçkakan besin bulmak için ağaçları delmek yerine yerdeki ve ağaç kabuğunun üzerindeki ya da hemen altındaki böcek ve larvaları arar. Uzun bir dile sahiptir ve birkaç santimetre dışarı çıkarabildiği bu dille ağaç kabukları üstündeki boşluklarda böcek ve larvalara ulaşabilir.

Dişi altın alınlı ağaçkakan yılda iki kere her seferinde 4-7 arası parlak, yuvarlak ve beyaz yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi 12-14 gün arasındadır. Yuvadaki kuşları hem anne hem de baba besler. Yavru kuşlar 30 gün içinde palazlanır ve uçabilir.

Altın alınlı ağaçkakan yuvarlanan ve tek ya da arka arkaya gelen “çur-çur” sesi ile birlikte gürültülü ve ritmik “kiik-kiik” sesi çıkarır. Aynı zamanda genizden gelen ve hızlı bir “yak-yak-yak-yak” sesi ile birlikte tambur vuruşları da duyulur.​
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.