Yurtdışında dil eğitimi veya üniversite eğitimi alacakların belki de en çok sorduğu sorulardan biridir; hangi şehirde eğitim almalıyım? hangi şehir bana daha uygun? bu sorulara cevap olmasını umduğumuz, yurtdışı eğitimde en çok tercih edilen 14 şehiri sizler için derledik.
1- Birmingham
Birmingham, Endüstri Devriminin başladığı yerlerden biri olarak kabul edilir. Ve İngiltere’nin üniversite şehirlerinden biri olarak kabul edilir ve İngiltere’nin üniversite şehirlerindendir. İç Batı (West Midlands) bölgesindeki en büyük şehirdir. Günümüzde şehir daha çok bir ticaret merkezi hâline gelmiştir. Birleşik Krallıkta en çok turist çeken dördüncü şehir olmuştur. Kültürel dokusunu kaybetmeyen Birmingham’ın önemli meydanlarından Centenary, her biri tek tek yerleştirilmiş 500 bin tuğladan oluşmaktadır. Birçok müze ve sanat galerisini içinde bulundurmaktadır. En eski kilisesi olan St.Martin’s’in yapımı 13. yüzyıla dayanır. Birmingham Müzesi ve Sanat Galerisi Viktorya mimari tarzında yapılmış güzel bir yapıda bulunmakta ve dünyanın en büyük Raphael öncesi koleksiyonuna sahiptir.
Avrupa’nın en büyük alışveriş merkezlerinden olan Bullring Alışveriş Merkezinde dilediğiniz gibi alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca Dünyaca ünlü Birmingham Filarmoni Orkestrasını yerinde dinleyebilirsiniz.
Dünyanın en modern ve yüksek hizmet kalitesine sahip havalimanlarından olan Birmingham Havalimanı şehir merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır.
Birmingham; 3 büyük üniversite bulunduran ve öğrenci potansiyelinin yüksek olduğu şehirlerden biridir. Londra’ya olan uzaklığı yaklaşık 1,5 saat, Manchester şehrine olan uzaklığı 1,5 saat; Leeds şehrine olan uzaklığı 1.58 dakika, Oxford şehrine olan uzaklığı ise 1 saat 20 dakika’dır.
2- Manchester
İngiltere’nin Londra’dan sonraki en büyük şehridir. Kuzey-Batı İngiltere’nin eğitim ve kültür merkezidir.
Manchester üst düzeydeki sanayisi ile endüstri alanında İngiltere’nin en önde gelen bölgelerindendir. Dünyaca ünlü Manchester Üniversitesi’ni barındıran şehir; eğitim için her yıl binlerce öğrenci ağırlar. Manchester Sanat Galerisi, Manchester Müzesi, Manchester Town Hall, Queens Park, ünlü Old Trafford Stadı görülmesi gereken yerlerdendir.
Şehir içi ulaşımın tramvay, otobüs ve banliyö trenleri ile sağlandığı Manchester’a 13 Km. uzaklıktaki Manchester Uluslararası Havalimanı ile ülke dışından da kolayca ulaşılabilmektedir. Manchester’ın Londra’ya uzaklığı yaklaşık 3,5 saat; Oxford’ olan uzaklığı 2,5 saat’tir.
3- Londra
İngiltere’nin başkenti olan Londra, tam anlamıyla bir kültür, tarih ve sanat şehri.. Yıllardır İngiliz kraliyet ailesine ev sahipliği yapan Londra; kraliyet hazinelerinin sergilendiği müzeler, saraylar, galeriler, parklar, tiyatro salonu ve modern mimari yapıları, “Greenwich Meridyeni” ve yaşam tarzları, yemek kültürleri ile Avrupa’nın kozmopolit başkentlerinden biridir. Ulaşım imkânları en üst seviyededir.
Ayrıca başkent Londra, kültürler üstü yapısı ve eğlencenin İngiltere’deki kalbi olması nedeniyle de şehir hareketliliğinin tadına varmak isteyen ve bu hareketlilikten kopamayan öğrenciler için ideal bir şehirdir.
En önemli turistik mekânları; Parlamento Binası, Tower Bridge, Londra Kulesi, Buckingham Sarayı, Trafalgar Meydanı ‘dir.
Londra’ya bağlı olan en büyük üç havaalanı içinde Heatrow şehir merkezine 45 dakika, Gatwick 60 dakika ve Stansted 50 dakika uzaklıktadır. Toplu taşıma araçlarını son derece düzenli bir şekilde çalıştığı Londra’da metro ağı çok uzundur ve şehrin büyük bir kısmını kapsar. Londra dışındaki semtlere ulaşmak için de genelde trenler tercih edilir.
4- Oxford
İngiltere’nin güneydoğusunda bulunan kültürel ve tarihi açıdan önemli şehirlerinden biridir. Dünyanin en köklü üniversitelerinden Oxford Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan bu kent bir öğrenci şehri olma özelliğini yüzyıllardır korumaktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin varlığıyla oldukça kozmopolit bir yapıya sahiptir.
Turistler için olağanüstü manzaralı bir yer olduğu kadar, Oxford Şehir Merkezi tüketicilerin ziyaret ettiği çekici bir yerdir. Westgate alışveriş merkezi “West Gate” de yer alır. Alıveriş merkezi ve civarında bulunan alan pekçok büyük dükkânları içerir. Bunların başlıcaları, Primark, Bhs, Marks&Spencer, Sainsbury’s, Sports World (Eskiden Sports & Soccer) ve Game gibi meşhur yerlerdir. Ayrıca Oxford şehir merkezinde diğer büyük dükkânlardan olan Debenhams, HMV, McDonalds, Burger King, Boswells of Oxford ve bir restaurantı olan geniş Waterstones kitap dükkânı vardır.
Blackwells Kitabevi, Oxford’da turist çeken çok popüler bir yerdir. Blackwels Kitabevi tüm Avrupa’da en geniş tek odayı kitap satışları için ayırmıştır.
İngiltere’nin ortalarında yer alan Oxford’a en yakın uluslararası havaalanları Londra’ya bağlı Heatrow ve Gatwick ile Birmingham Havalimanlarıdır.
Bu üç havaalanından Oxford’a hızlı tren ve otobüs seferleri ile ulaşabilmeniz mümkün. Şehir içi ulaşımda birçok öğrenci gibi bisiklet kullanabilirsiniz. Otobüs ya da taksi ise diğer alternatifler. Trafiğinin çok yoğun olmadığı bir şehirdir, rahatlıkla park yeri bulabilirsiniz.
5-Edinburgh
Edinburgh, İskoçya’nın 1437 yılından beri başkentidir. Glasgow’dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti olan Edinburgh, İskoçya’nın doğusunda, kuzey denizine yakın bir konumdadır.
Avrupa’nın en güzel görünümlü kentlerinden bir olarak kabul edilen şehir, Ortaçağ ve Georgian dönemlerine ait mimarisiyle bilinmektedir. Edinburgh Üniversitesi ve İskoç Aydınlanması’nın etkisiyle yükselen kültür düzeyi ile yeni oluşan ve klasik tarzdaki “New Town”’ın (Yeni Şehir) mimarisi, Edinburgh’ya “Kuzeyin Atinası” ünvanını kazandırdı.
Kayaların üstüne kurulu olan ve tarihî şehirle, şehrin ana caddesi Royal Mile’a hakim bir konumda bulunan şatosu başta olmak üzere birçok tarihi ve turistik özelliğe sahiptir. Şehrin “Old Town” ve “New Town” bölgeleri UNESCO Dünya Miras Listesi’ndedir.
Edinburgh’da dört tane üniversite bulunmakta ve üniversite öğretim yılı içinde şehirde 100.000’den çok sayıda öğrenci yaşamaktadır. Bunlardan en eskisi dünyanın en saygıdeğer üniversitelerinden biri olan Edinburgh Üniversitesi’dir.
6- Cambridge
Dünyanın en köklü üniversitelerinden biri olan Cambridge Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan bu kent tam bir öğrenci şehridir.
Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin ve turistlerin varlığıyla ortaya çıkan atmosferin yanında, Cambridge Üniversitesinin tarihi ve görkemli kolejleri, yemyeşil parkları, gece hayatı, kaliteli restoranları, kültür ve sanat merkezleri de geleneksel İngiliz yaşantısını deneyimlemenize olanak tanır. Cambridge yalnız üniversite şehri değil; ayrıca burayı çevreleyen kırsal alanlar için bir pazar merkezi ve endüstri noktasıdır.
Şehri çevreleyen Cam nehri özellikle yazları “punt” adı verilen gondollarla gezintiye çıkabilir, kanoya binebilir, küçük motorlu teknelerle şehri turlayabilirsiniz. Yılın her ayında Cambridge’de nehir kıyısındaki café ya da barlarda arkadaşlarınızla oturarak ya da nehir boyunca yürüyüş yapabilirsiniz. İngiltere’nin kolejleri ve üniversitesiyle ünlü bir kültür şehridir. Öğrenci nüfusu şehrin hareketliliğinin en büyük nedenidir. Tüm bu hareketliliğin yanında oldukça nezih ve yaşam standartlarının üst seviyede olduğu Cambridge müthiş bir mozaiği de içinde barındırıyor. Öyle ki şehirde dünyanın her ülkesinden insan bulmak mümkündür. Bunda Cambridge halkının da yabancılara karşı sıcak oluşunun etkisi büyüktür.
7- Brighton
İngiltere’nin güney doğu bölgesinde Manş Denizi kıyısında bir kenttir.
Eski yerleşkelerden günümüze sadece kenti eski sokak planı olan “The Lanes” bölgesi ve “St Nicholas Kilisesi” kalmıştır. Günümüzde bulunan ilk Brighthelmstone 1545’de yapılmış olup 1514 Fransız hücumundan önceki yerleşkeyi gösterdiği kabul edilmektedir. 1740’li ve 1750’li yıllarda Lewes kentinde bulunan “Richard Russell” adlı bir doktor hastalarına Brighton’a gidip orada deniz suyuna girmelerini bir doğal tedavi olarak tavsiye etmeye başlamıştır. Bu çok geçmeden bir deniz kürü modası haline gelmiştir. Bu moda ise kentin özellikle başkent Londra şehri sakinleri için bir deniz tatil kenti olarak hızla gelişmesine neden olmuştur. Bu da Brighton’un İngiltere’nin zenginleri ve ileri gelenleri için bir tatil merkezi olmasına yol açmıştır.
Brighton’un en merkezi bir mevkinde 1767’den itibaren o zamanlar moda olan Hint-Arap mimarisi stilinde kubbelerle ve içerisi Orta-Doğu, Uzak-Doğu’dan getirilmiş veya onalardan taklit edilmiş mobilya ve mefruşat ile dolu “Brighton Krallık Pavyonu” adlı bir tatil konağı yaptırmaya ve sonra bunu genişletmeye başlamıştır.
1823’de deniz kenarında “Eğlence Rıhtımı” olarak “Samuel Brown” tasarımlara dayanan “Chain Pier (Zincir Eğlence Rıhtımı)” adlı bir yapı yapılmış ve 1823-1896 döneminde bu yapı çok popüler olmuş ve ünlü İngiliz ressamları Turner ve Constable tablolarında yer almıştır.
Brighton’da iki üniversite ve bir tıp fakültesi vardır.
8- Toronto
Toronto; Kanada’nın en büyük şehri ve ticaret merkezi, Ontario eyâletinin başkentidir.
Nüfusu yaklaşık 6 milyondur ve genelde İngilizce konuşulur. Nüfusunun %54’ünü göçmenler oluşturur; Chinatown, Greektown, Koreantown, Little Italy, Little Portugal gibi azınlık mahalleleri vardır.
Gelişmiş bir ulaşım ağına sahiptir; yeraltında alışveriş merkezleri ve metro istasyonları vardır. Son derece güvenli bir yerdir, suç oranları çok düşüktür. Niagara şelalelerine, Ottawa, Montreal, ABD’ye oldukça yakındır. En önemli simgesi “CN Tower”’dır. “Rogers Centre” (Eski adiyla “Skydome”) şehrin merkezindedir. Güneyinde Ontario Gölü vardır. Dünyanın en büyük hayvanat bahçelerinden biri olan “Toronto Zoo” doğusundadır. Şehrin futbol ve basketbol takımları Amerika’da görev yapar. Basketbol takımı NBA’de, futbol takımı ise NFL’de oynar. Toronto Raptors basketbol takımı 2019 yılında, NBA tarihinde ilk defa şampiyonluk yaşayan Kanada takımı olarak tarihteki yerini almıştır.
9- New York
New York Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York Eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) veya The City Of New York olarak da anılır. Şehir; ticaret, finans, medya, sanat, moda, araştırma, teknoloji, eğitim ve eğlence sektöründe önemli katkı yaptığından dolayı küresel kent olarak anılmaktadır. Önemli bir uluslararası diplomasi merkezi olan kent, Birleşmiş Milletler genel merkezine de ev sahipliği yapmaktadır ve dünyanın kültür başkenti olarak tanımlanır. Şehir, dünyanın en büyük doğal limanlarından birinin üstüne kurulmuştur.
New York borough adı verilen ve her bir bölümün bir ülke olduğu 5 kısımdan oluşur. Bu 5 borough - the Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ve Staten Island- 1898 yılında tek şehir olarak birleştirilmiştir. New York, bir göçmen kentidir. Kentte yaklaşık 170 ayrı dil konuşulmaktadır ve her üç kişiden biri ABD dışında bir ülke doğumludur. İngilizce çeşitli aksanlarla konuşulur. İngilizcenin yanı sıra İspanyolca da İngilizce kadar yoğun konuşulmaktadır. Little Italy (Küçük İtalya) semtinde İtalyanca, China Town’da (Çin mahallesi) Çince konuşulur. New York birçok Amerikan kültürel hareketinin de doğum yeridir.
Edebiyat ve görsel sanatlarda Harlem Rönesansı, resimde soyut ekspresyonizm (New York Ekolü), müzikte hip hop, punk, salsa ve Tin Pan Alley bu hareketlerden bazılarıdır. 24 saat açık olan metrosu ve yoğun trafiğiyle Hiç Uyumayan Şehir adını almıştır. Özgürlük heykeli, Empire State Binası, Central Park ve Times Meydanı, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi ve Modern Tarih Müzeleri şehrin ilgi çekici mekanlarıdır. Gökdelenleri, caddeleri, lokantaları, alışveriş merkezleri ve insanlarıyla, New York turistleri cezbetmektedir.
10- Los Angeles
Los Angeles Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletinde en büyük nüfuslu olan ve ABD genelinde New York’tan sonra ikinci en kalabalık şehridir. ABD’de ikinci büyük metropoliten bölgede ve tüm dünyanın en büyük metropoliten bölgelerinden bulunmaktadır.
Los Angeles, Kaliforniya eyaletinin “Los Angeles Kontluğu (County)” merkez şehridir. Bu kontluk ABD kontlukları arasında en büyük nüfuslu ve en çok çeşitli etnik grupların yaşadığı kontluktur. Ekonomik yapısı itibariyle Dünya ve Avrupa'daki bir çok ülkeden daha büyüktür.
11- Boston
Boston Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts Eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Ayrıca New England olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğu bölgesinin de resmi olmayan merkezidir.
Boston ABD’nin en eski ve varlıklı şehirlerinden biri olarak bilinir. 17. yüzyıl başlarında Amerika’nın yerlileri tarafından kurulmuştur. Amerika’nın, Avrupa’dan ilk göçmen alan bölgelerinden biridir. Boston bölgesine ilk yerleşenlerin çoğu İngiliz asıllı Anglikan ve Püritenlerdi ve şehre İngiltere’nin Boston şehrinin ismini verdiler. 19. yüzyıl başlarında şehrin nüfus yapısında köklü değişiklikler oldu. Bu dönemde Boston’a gelen göçmenlerin çoğu İtalyan ve İrlanda asıllıydı ve şehirde Protestanlık yerine Katolik mezhebi ağırlık kazanmaya başladı. Şu anda Boston Amerika’da İrlanda kökenlilerin en etkin oldukları şehir olarak bilinir.
Boston günümüzde bir eğitim, sağlık, finans ve teknoloji merkezidir. M.İ.T., Harvard Üniversitesi, Tufts Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi, Boston Koleji, Wellesley Koleji ve Boston Üniversitesi gibi dünyaca ünlü eğitim kurumları Boston ve civarında yer alırlar. Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi, Brigham ve Kadın Hastanesi, Massachusetts Genel Hastanesi, Boston Çocuk Hastanesi, Dana-Farber Kanser Enstitüsü ve Harvard Tıp Fakültesi bütün dünyadan hastaların tedavi amacıyla geldikleri ünlü tıp merkezleridir. Ayrıca şehir Fidelity Investments, Putnam Investments ve Wellington Management gibi dünyaca ünlü yatırım fonlarının merkezlerini barındırmaktadır.
12- San Diego
San Diego, Güney Kaliforniya’da Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika sınırında bir sahil şehridir. Kaliforniya’nın 2., ABD’nin ise 9. en büyük şehridir.
Şehir ideal iklimi, etrafında bulunan uzun plajları ile ve Meksika sınırındaki Tijuana şehrine yakınlığı dolayısıyla önemli bir turizm merkezi olarak büyük isim yapmıştır. Denizcilik alanında tarihi önemini de korumaktadır. Amerika Deniz Kuvvetlerinin Pasifik Filosu’nun ana üssü ve komuta merkezidir. Bunun yanında doğaya önem veren “SeaWorld” tema parkı, dünyaca isim yapmış olan “San Diego Hayvanat Bahçesi” ve “San Diego Safari Parkı” da çok büyük sayıda ziyaretçi çekmektedir. Diğer taraftan yakında çok kalabalık ve çok gelişmiş bir şehir olan Los Angeles şehir sakinleri de daha sakin olan San Diego’ya büyük sayıda gelmektedirler.
13- Melbourne
Avustralya’nın Victoria eyaletinin başkenti ve ülkenin ikinci en kalabalık şehridir. Melbourne bir milyon nüfusu aşmış şehirler arasında dünyanın en güneyinde bulunanıdır.
Melbourne, 2011 yılında The Economist dergisi tarafından yayınlanan Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri listesinde kültürel nitelik, iklim, yaşama ücreti ve sağlık, suç oranı gibi sosyal koşullar bakımından birinci seçilmiştir.
Avustralya’nın spor kenti olarak adlandırılan Melbourne, ülkenin büyük spor müsabakalarına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar Melbourne Bahar At Yarışları Festivali (Melbourne Kupası buna dahildir), Avustralyan Formula Bir Grand Prix, Avustralya Açık Tenis Turnuvası ve AFL Büyük Finali. Melbourne güney yarımkürenin ilk Olimpiyatları’na 1956 yılında ev sahipliği yaptı. 2006 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları da Melbourne’da düzenlendi.
14- Sydney
Avustralya’daki en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Ülkenin ekonomik dahil her açıdan merkezi olmasına rağmen başkenti olmamasına rağmen, dünyaca ünlü bir kültür ve sanat merkezi haline gelmeyi başarmıştır.
Kültürü, Dünya’nın en büyük doğal limanı olan Sydney Limanı ve sahilleriyle gidilebilecek en güzel turistik şehirlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Sydney Opera Evi
Operaya ilgi duymayanları bile ilginç mimarisiyle kendisine çekmeyi başarmıştır. Mevsimlik opera gösterimlerinin yanında; bale, tiyatro, film ve klasik müzik performanslarına da ev sahipliği yapmaktadır. 2003 Pritzker Mimarlık Ödülü’ne Sydney Opera Evi değer görülmüştür.
Sydney Köprüsü
Sydney’i ve Avustralya’yı simgeleyen en önemli yapılardan biridir. Resmi olarak 19 Mart 1932 tarihinde açılmıştır ve o tarihten bu yana çeşitli onarımlarla yenilenmiştir. Köprü 503 m açıklığı ile çelik kemer sisteminin en büyük açıklıklı köprüleri arasındadır. Köprü aynı zamanda enine kesitte en geniş köprü olma ünvanına sahiptir.
Sydney Kulesi
Ziyaretçilere açık olan gözlem kısmı, yerden 305 m yüksekliktedir. Bir alışveriş merkezinin üzerinde konumlanmıştır.
Darling Limanı
Sydney Eğlence Merkezi, Sydney Çin Bahçeleri, Tumbalong Parkı, Ulusal Deniz Müzesi ve Sydney Akvaryumu gibi çeşitli binaların bulunduğu alandır. Şehir merkezinin batı kısmında yer alır.