• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Yetişkinler için Aşılar

Linux

Owner
Katılım
31 Tem 2022
Mesajlar
7,241
Puanları
63
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Asla aşı olmak için çok yaşlı değilsin . Aslında, yaşlandıkça bir aşı programına bağlı kalmak, size uzun vadeli sağlık için en iyi şansı verir.

"Birçok yetişkin aşı ile önlenebilir hastalık riski altındadır ve bazen hasar bir enfeksiyon ortaya çıktıktan sonra gerçekleşir.

"Yani hastalığı önleyebilmek, bir kez ortaya çıktıktan sonra tedavi etmeye çalışmaktan daha iyidir."


Bağışıklama durumunuzdan emin değilseniz, doktorunuzla konuşun. Bu arada, güncel olduğundan emin olmak istediklerinizden bazıları burada.






Nezle

Doktorlar buna karşı en iyi korumanızın grip aşısı olduğu konusunda hemfikir .

Aşı olursanız grip olma riskinizin yarı yarıya azalır. Aşı olduktan sonra hala grip olabilirsiniz, muhtemelen daha kısa ve daha az şiddetli olacaktır.

Kimler olmalı: Herkes - genç, yaşlı ve aradaki - grip aşısı olmalı, ancak özellikle hamile kadınlar, uzun süreli sağlık sorunları olan insanlar ve 65 yaş üstü insanlar.

Kimler olmamalı: Grip aşısına karşı şiddetli, yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz veya yumurtalara alerjiniz varsa veya Guillain -Barre sendromunuz (karıncalanma, güçsüzlük ve hareket kaybına neden olan) olduysa. ), olmanız gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla konuşun.

Ne zaman olunur: Her yıl bir aşı olmak önemlidir. Virüs evrimleştiği için her biri yalnızca bir grip mevsimi sürecek. Yani bu yıl işe yarayan gelecek yıl da işe yaramayabilir.


Doktorlar, tipik olarak, insanların Kasım ve Nisan ayları arasında grip olduğunu söylüyor. Ağustos sonu veya Eylül ayında yeni bir aşı olmalısınız.






Tdap

Bu tetanoz , difteri ve boğmaca ( boğmaca ) anlamına gelir. Üçü de ciddi hastalığa veya ölüme neden olabilir. Bu aşı piyasaya çıktığından beri tetanoz ve difteri vakaları %99 azaldı. Boğmaca vakaları %80 azaldı.


Kim almalı: Herkes. Aynı zamanda, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar gibi hastalıklara karşı en savunmasız olanlar için bir korumadır.

Hamileyseniz, Tdap aşısını yaptırmanız özellikle önemlidir. Bebeğinize boğmacaya karşı kısa süreli koruma sağlar.

Kimler almamalı: Eğer nöbet geçirdiyseniz veya Tdap'a karşı alerjik reaksiyonunuz varsa, bundan kaçınmanız gerekebilir.

Herkesin her 10 yılda bir veya tetanoza maruz kaldığınız her zaman tetanoz ve difteri (Td olarak adlandırılır) için bir güçlendirici olması gerekir.





Hepatit A ve B

Bunlar karaciğerinizi enfekte eden iki virüs. Her yıl 2.000 ila 3.000 kişi hepatit A alır . Yaklaşık aynı sayıda hepatit B olsun . Aşı yetişkinleri en az 25 yıl koruyacaktır.


Kim almalı: Herkes hepatit A veya B alabilir, ancak aşağıdaki durumlarda en fazla risk altındasınız:
  • Ülke dışına seyahat
  • Yasadışı uyuşturucu
  • Hemofili gibi pıhtılaşma faktörü bozukluğunuz varsa
  • Hepatit A'lı biriyle düzenli, yakın temasa geçiyorsanız
  • Kronik karaciğer hastalığınız varsa
Kimler almamalı: Hepatit A veya B aşısındaki herhangi bir şeye alerjiniz varsa, doktorunuzla konuşun. Her iki aşıdan birini yaptırmanız planlandığında hastaysanız, randevuyu iyi olduğunuz zamana alın. Hamileyseniz, hepatit A aşısı yaptırmadan önce doktorunuza danışın.

Nasıl elde edersiniz: Hepatit A aşısı, 6 ay arayla iki doz halinde gelir. Hepatit B aşısı üç tanedir. Hepatit A ve B'ye karşı koruma sağlayan bir karma aşı da vardır. Üç doz halinde gelir.







HPV

Bu, insan papilloma virüsü anlamına gelir. Sebep olduğu enfeksiyon, kadınlarda rahim ağzı, vulvar ve vajina kanserlerine, erkeklerde ise penis kanserine neden olabilir . Ayrıca anal kanser , gırtlak kanseri ve genital siğillere neden olabilir .

Kim olmalı: HPV aşısı yaş 11 veya 12 yaşında erkek ve kız için tavsiye edilir onlar hiç virüse maruz kalmadan önce korunabilir. Bununla birlikte, 26 yaşından küçük kadınlar ve henüz 21 yaşında olmayan erkekler yine de alabilir.

Kimler olmamalı: Alerjisi olan veya hamile olan kişiler.

Nasıl elde edersiniz: HPV aşısı üç doz halinde gelir. Doktorunuz size ilkinden bir veya iki ay sonra ikinci aşıyı yapacaktır. 6 ay sonra üçüncü dozu alacaksınız.






pnömokok

Bu bakteri ile enfeksiyon zatürree, menenjit , kan enfeksiyonları ve ölüme yol açabilir. Bunun için iki aşı vardır: PCV13 (pnömokok konjuge aşısı olarak adlandırılır) ve PPSV23 (pnömokok polisakkarit aşısı).


Kimler yaptırmalı: 65 yaşını doldurduğunuzda doktorunuz bu aşıyı önermelidir.

19 yaşından sonra, aşağıdaki durumları göz önünde bulundurmalısınız:

  1. Kronik hastalık
  2. Orak hücre hastalığı varsa
  3. koklear implant yaptırmışsanız
  4. Nakledilen bir organa sahipseniz
  5. HIV veya bağışıklık sistemini etkileyen başka bir hastalık varsa
  6. Ayrıca sigara içiyorsanız hastalığa yakalanma riskiniz daha yüksektir.
Kimler yaptırmamalı: Aşıya alerjisi olduğunu bilenler.

Ne zaman yaptırmalısınız: CDC, 65 yaş ve üzeri tüm yetişkinler için 2 pnömokok aşısı önermektedir. Önce bir doz PCV13, ardından en az 1 yıl sonra bir doz PPSV23 almalısınız.






Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık

bu son derece bulaşıcı hastalıkların üçüne karşı korur. ABD'de kızamık vakalarının sayısı artıyor. Bunun nedeni, giderek daha fazla insanın aşılanmamış olmasıdır.

Kimler yaptırmalı: 1957'den sonra doğduysanız, KKK aşınızı yaptırmadıysanız ve hiç kızamık geçirmediyseniz, aşı yaptırmak için doktorunuzu görmelisiniz.

Şunun için de iyidir

Üniversite öğrencileri
öğretmenler
Sağlık çalışanları


Kimler olmamalı Hamileyseniz, HIV veya AIDS'iniz varsa, kanser için ilaç alıyorsanız veya kan hastalığınız varsa, kaçının. Ayrıca, dört hafta içinde başka bir aşı olduysanız, yakın zamanda kan nakli olduysanız veya hastaysanız, aşınızı ertelemeniz gerekebilir.

Nasıl alırsınız: Doktorunuz tarafından verilen tek doz halinde gelir.






Suçiçeği

Çocuklar bu aşıyı rutin kontrollerinin bir parçası olarak alırlar. Ama 1995'ten önce değildi. Şimdi, ABD'de su çiçeği olan insan sayısı tüm zamanların en düşük seviyesinde.

Aşıyı kim yaptırmalı: Çocukken su çiçeği olmadıysanız, özellikle aşağıdaki durumlarda aşı yaptırmayı düşünmelisiniz:
  • Sağlık hizmetinde çalışmak
  • Çocuklarla çalışanlar
  • üniversitede
  • Hapishanede olan veya hapishanede çalışan
  • askerde
  • çocuk doğurma çağında
  • Diğer ülkelere seyahatlerde
Kimler almamalı: Hamileyseniz, bebeğiniz doğduktan sonra bir ay bekleyin. Aşağıdaki durumlarda önce doktorunuzla konuşun:

kan nakli olduysan
HIV, AIDS veya kanseriniz varsa
Yukarıdaki hastalıklardan herhangi biri için ilaç alıyorsanız

Nasıl elde edersiniz: Aşı iki doz halinde gelir. Doktorunuz bunları size 28 gün arayla verecektir.





Zona hastalığı

Gerçek adı herpes zoster virüsüdür . Bunun için aşı sadece 2006'dan beri var. ABD'deki zona vakalarını %51 oranında azalttı. Ayrıca postherpetik nevralji adı verilen bir duruma karşı da koruma sağlar. Bu, zona semptomları kaybolduktan sonra yanma ağrısına neden olan bir komplikasyondur.

Kimler aşı olmalı: 60 yaşından büyük yetişkinler. Zona ile aynı virüsten bulaşan suçiçeği geçirmiş olsanız bile aşı yaptırmalısınız.

Kimler olmamalı: antibiyotik neomisin alerjiniz varsa, ondan uzak durmalısınız. Hamileyseniz veya hastalık veya ilaçlardan dolayı zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa almayın.

Nasıl alırsınız: Doktorunuz tarafından verilen tek dozluk bir aşıdır.



KAYNAKLAR:

Evan Anderson, MD, tıpta yardımcı doçent, pediatri yardımcı doçenti, Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi, Atlanta.

Amerikan Aile Hekimleri Akademisi: “Grip Önleme.”

CDC: "Tdap Aşısı: Bilmeniz Gerekenler",

Vaccines.gov: "Tetanoz", "Hepatit A"

Mayo Clinic: “İlaçlar ve Takviyeler Pnömokok Aşısı Polivalan (Kas İçi Yol, Deri Altı Yol).”

Bağışıklama Eylem Koalisyonu: “Pnömokok Aşıları: CDC Sorularınızı Yanıtlıyor.”

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Vakfı: “Kızamık.”

Mayo Clinic: “Posterpetik Nevralji”
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.