ForumZAR.COM | Forum Sitesi

Forumzar.COM Türkiye`nin en güncel ve kaliteli genel forum sitesi`dir.
ForumZAR'a katılım zahmetsiz ve ücretsizdir!

  • “Ne garip değil mi? Sevdiğimiz insanın her yalanında bir doğru, sevmediğimiz insanın her doğrusunda bir yalan ararız..”
  • “Biri ölür üzülmezsiniz; sonra sandalyeye asılı hırkasını görürsünüz. O hırkanın duruşu kalbinize oturur..”
  • "En gülünç olanı da insanların sizi eskisi gibi kullanamadığında değiştiğinizi söylemeleri.."
  • "Uçmayı seviyorsan, düşmeyi de bileceksin. Korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayatı seyredersin."
  • Asla başka insanlar üzülmesin diye kendini üzme. Sen kaldırabiliyorsan onlar da kaldırabilir.

Nasıl Yapılır ? Wi-Fi Nedir? Wi-Fi 6 Hakkında Detaylı Bilgiler

Emre ESMER

Moderatör
Katılım
25 Ağu 2022
Mesajlar
5,530
Tepkime puanı
13
Puanları
38
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Wi-Fi Nedir?
“Wi-Fi” terimi, kar amacı gütmeyen Wi-Fi Alliance tarafından oluşturulmuştur ve IEEE 802.11 ağ standardını temel alan bir grup kablosuz ağ protokolünü ifade eder. Wi-Fi 90'ların sonlarından beri var; ancak son on yılda çok ciddi bir gelişim kaydetti.

Ağ Protokolleri Tablosu

Nesil/IEEE Standardı Frekans En Yüksek Bağlantı Hızı Yıl
Wi-Fi 6 (802.11ax) 2,4/5 GHz 600–9608 Mbit/sn 2019
Wi-Fi 5 (802.11ac) 5 GHz 433–6933 Mbit/sn 2014
Wi-Fi 4 (802.11n) 2,4/5 GHz 72–600 Mbit/sn 2009

Her nesil arasındaki farkları daha görünür hale getirmek üzere Wi-Fi ittifakı daha basit bir sayısal sonek için 802.XX atamasından vazgeçerek daha geleneksel bir adlandırma kuralı kabul etti. Daha basit etiket gösterimi (Wi-Fi 6 ve 802.11ax) hangi nesil teknolojinin kullanıldığını öğrenmeyi ve bu sürümü destekleyen uyumlu cihazları belirlemeyi kolaylaştırır.

Wi-Fi 6'nın Farkı Nedir?
Wi-Fi 6, önceki nesillere göre önemli bir yükseltmedir; ancak farklar ortalama kullanıcı için bariz olmayabilir. Bu değişiklikler, kablosuz yönlendiricileri veya kablosuz ağ oluşturmayı kullanma biçimimizi kökten değiştirmek yerine bir araya geldiğinde büyük bir gelişim sunan çok sayıda iyileştirmeden oluşur.

İlk büyük değişiklik Wi-Fi 6'nın potansiyel olarak daha yüksek bağlantı hızlarına imkan tanımasıdır.

Daha Yüksek Hızlar

Daha hızlı Wi-Fi, artan bant genişliği nedeniyle Wi-Fi 6 tarafından sağlanan daha iyi yükleme ve indirme hızları (veya verim) anlamına gelir. Yüksek kaliteli video ve iletişim ağırlıklı çevrimiçi oyun akışının yüksek veri taleplerinin yanı sıra dosya boyutları da artmaya devam ettikçe bu daha önemli hale gelmektedir. Twitch*'e yayın yaparken çok oyunculu bir oyun oynamak büyük miktarlarda bant genişliği ile güvenilir ve stabil bir bağlantı gerektirir.

Öyleyse, Wi-Fi 6 ne kadar daha hızlıdır?

9,6 Gb/sn, birden fazla kanal genelinde Wi-Fi 6'nın maksimum işlem hacmidir. Bunun aksine Wi-Fi 5 en fazla 3,5 Gb/sn sunar. Ancak bunlar teorik maksimum değerlerdir; gerçek dünya yerel ağlar bu en üst düzey hızlara ulaşamayabilir. Bununla birlikte maksimum seviye birden fazla cihaz genelinde paylaşıldığı için Wi-Fi 6 özelliğine sahip cihazlar, maksimum potansiyele ulaşamasa dahi çok daha yüksek hızların tadını çıkarabilir.

Hızlar Wi-Fi 5'e kıyasla daha yüksek olabilir. Burada tek cihazda Wi-Fi yönlendiricisi kullandığınız varsayılmaktadır. Wi-Fi 6, çeşitli tekniklerle daha yüksek veri aktarım hızlarına ulaşır; bu tekniklerin başında daha güçlü işlemcilerin mümkün kıldığı daha verimli veri kodlaması ve kablosuz aralığın akıllı kullanımı yer alır.

Wi-Fi 6, %75'e kadar daha az gecikme sağlayabilir. Bunu, büyük miktardaki ağ trafiklerini daha verimli yöneterek başarır. Oyun oynayanlar için bu daha yüksek indirme hızı, canlı yayınlar için daha iyi yükleme hızı ve daha güvenilir medya çoklu görev çalıştırması anlamına gelir.

Wi-Fi 6, kablolu ve kablosuz sinyalleri birbirine yakınlaştırır. Bu da potansiyel olarak daha fazla kullanıcıyı modemlerine kabloyla bağlanmaktan kurtaracaktır. Pek çok oyuncu veya içerik üreticisi hala daha kablosuz ağların sunduğu esneklikten faydalanmak yerine Ethernet kablolarıyla doğrudan yönlendiricilere veya ağ anahtarlarına bağlanıyor. Wi-Fi 6, kablolu ve kablosuz bağlantı arasındaki farkı daha da kapatmaya yardımcı oluyor.

Wi-Fi 6'yı Daha Hızlı Yapan Nedir?
Günümüzde çoğu evde beş yıl önce olduğundan çok daha fazla Wi-Fi özellikli cihaz var. Akıllı telefonlardan ve tabletlerden televizyonlara, termostat ve kapı zili gibi IoT cihazlarına kadar hemen hemen her şey bir kablosuz yönlendiriciye bağlanabilir. Wi-Fi 6, aynı anda veriye ihtiyaç duyan birden fazla cihazla daha iyi iletişim kurar ve bu cihazlar arasındaki trafiğe daha verimli bir şekilde öncelik sağlar.

Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA) bunu başarmanın yollarından biridir. OFDMA, kanalları alt taşıyıcılara bölerek ve aynı anda birden fazla uç noktaya (cihaza) iletim sağlayarak çalışır. Bir Wi-Fi 6 yönlendiricisi aynı iletim penceresinde farklı sinyaller gönderebilir. Bu, yönlendirici ağ üzerinden veri sunarken her cihazın sırasını beklemek zorunda kalması yerine yönlendiriciden tek bir iletimin birden fazla cihazla iletişim kurabilmesine neden olur.



[Resim: a1140888-graph-rwd.jpg.rendition.intel.w...0.1080.jpg]


Geleneksel bir Wi-Fi ağıyla (Yukarıda) cihazların, istemcinin kalabalık bir ağda veri göndermesini veya almasını beklemesi gerekebilir. OFDMA (Aşağıda) ise aynı iletim penceresinde daha fazla cihaza hizmet sağlanmasına imkan tanıyarak aynı anda birden çok cihazda daha verimli iletişim olağanı sunar.

Örtüşen Temel Hizmet Kümeleri (OBSS) de ağ tıkanıklığını düzeltmeye yardımcı olabilecek başka bir Wi-Fi 6 özelliğidir. Wi-Fi'nin daha eski sürümlerinde, bir ağa bağlanmaya çalışan cihazlar “konuşmadan önce dinle” işlemini kullandı; bu, iletimden önce bir kanaldaki herhangi bir gürültüyü “dinlemek” zorunda oldukları anlamına geliyordu.

Kanalda gürültü varsa, uzak bir ağdan gelse bile potansiyel paraziti önlemek için iletimden önce kanalın netleşmesini beklemek zorundaydılar. OBSS, erişim noktasının, ağı benzersiz bir şekilde tanımlamak için bir “renk” kullanmasını sağlar. Kanalda başka bir trafik algılanır ancak yerel ağla aynı renkte olmazsa, cihazlar onu yoksayabilir ve iletime devam edebilir. Bu, güvenilirliği artırmaya ve gecikmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Birlikte çalışan OFDMA ve OBSS, kalabalık ağlarda daha etkili iletişim sağlar. Gittikçe daha fazla cihazımız Wi-Fi kullandığından, bu, bağlantılarımızın hızını ve kararlılığını korumaya yardımcı olacaktır.

Beamforming (uzamsal filtreleme), daha yüksek hızlara ulaşmak için Wi-Fi 6'nın geliştirdiği başka bir teknolojidir. Bu fütüristik ve sağlam veri iletim yöntemi aslında nispeten basittir. Yönlendirici, verileri her yöne yayınlamak yerine, veri isteyen cihazın nerede bulunduğunu algılar ve bu yönde daha yerel bir veri akışı iletir.



[Resim: a1140889-wifi6-chart-2-rwd.jpg.rendition...0.1080.jpg]


Standart Wi-Fi yönlendiricileri (Sol) her yönde kablosuz sinyal yayar. Uzamsal filtreleme (Sağ) ise belirli cihazların daha doğrudan hedef alınmasını sağlayarak potansiyel olarak daha yüksek bağlantı hızları sunar.

Beamforming, Wi-Fi 6 için yeni değildir; ancak bu nesildeki verimliliği geliştirmiştir.

Hızın Dışındaki Ağ Avantajları
Hız muhtemelen ortalama kullanıcılar özellikle de oyuncular için en önemli şeydir, ancak kablosuz bir ağda daha fazlası vardır. Wi-Fi 6 ayrıca güvenlik konusunda iyileştirmeler vaat ediyor.

WPA3

Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA), şifreleme için giriş şifresi kullanan yaygın bir Wi-Fi güvenlik protokolüdür. Bir Wi-Fi ağında oturum açmak için bir şifre gerekiyorsa bu işlem WPA'dır. Uzun zamandır standart WPA2 olmuştur; ancak Wi-Fi 6 ile bu değişmektedir.

En büyük iyileştirmelerden biri, SAE veya Eş Zamanlı Kimlik Doğrulaması olarak da adlandırılan Dragonfly Key Exchange sistemi aracılığıyla artan şifre güvenliğinin uygulamaya alınmasıdır. Bu kimlik doğrulama yöntemi, Wi-Fi ağı ile işbirliği için daha karmaşık bir yöntem kullanarak şifrelerin kırılmasını zorlaştırmaya yardım eder. Bu ek güvenlik katmanı, daha güçlü şifreleme ile birleştiğinde, Wi-Fi'nin her zamankinden daha güçlü güvenlik seçeneklerine sahip olacağı anlamına gelir.

Bu ekstra güvenlik katmanı, Wi-Fi 6'nın kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemeden süreci nasıl iyileştirdiğine dair harika bir örnektir.

Pil Ömrü ve TWT

Wi-Fi 6'ya ek olarak öne çıkan bir başka gelişme olan Hedef Uyanma Vakti (TWT), bazı cihazlarda pil ömrünü uzatabilme özelliğine sahiptir.

Bu teknoloji, ne zaman uyunulacağı veya uyanılacağı konusunda yönlendiriciniz ve cihazınız arasında daha verimli iletişim sağlar. Cihazın Wi-Fi telsiziyle etkili bir şekilde iletişim kurarak ve yalnızca uyanık olması gerektiğinde etkinleşir ve kablosuz bir sinyal aramak için cihazınız daha az zaman ve enerji harcar.

Bu, pil ömrünü bile artırabilir.

Wi-Fi 6E Nedir?
Wi-Fi 6'nın sıra yakın zamanda yeni bir Wi-Fi teknolojisi geldi: Wi-Fi 6E.

Wi-Fi cihazları eskiden yalnızca 2,4 GHz ve 5 GHz frekansları kullanmakla sınırlıydı ancak son dönemde bu değişti. Wi-Fi 6E etkin cihazlar, 1.200 MHz bant genişliği sağlayan 6 GHz frekans bandını kullanmaktadır; böylece kısa mesafede büyük miktardaki verilerin iletilmesi için idealdir. Bu, desteklenen cihazlar için veri trafiği tıkanıklığını gidermeye ve parazit oluşumunun azaltılmasına yardımcı olabilir. Otoban benzetmesi yapacak olursak Wi-Fi 6E'yi, eski iki şeritli Wi-Fi yoluna Wi-Fi 6'nın tüm avantajlarıyla birlikte yeni ve geniş bir şerit eklenmesi gibi düşünebilirsiniz.

Wi-Fi 6'yı destekleyen her cihaz Wi-Fi 6E'yi desteklemez; dolayısıyla yükseltme yaparken satın almayı düşündüğünüz donanımın Wi-Fi 6E'yi desteklediğinden emin olun.

Wi-Fi 6'yı Çalıştırmak için Neye İhtiyacım Var?
Wi-Fi 6'ya geçiş yaparken dikkate almanız gerekenler şunlardır:

Yönlendiriciniz Wi-Fi 6'yı destekliyor mu? Bu yeni protokolün avantajlarından yararlanmak için ihtiyacınız olan en önemli yükseltme, Wi-Fi 6 özelliğine sahip bir yönlendiricidir. Çoğu üretici Wi-Fi 6 özelliğine sahip yönlendiriciler sunmaktadır, bu nedenle seçim yapabileceğiniz birçok seçenek bulunmakta.

Cihazlarınız Wi-Fi 6'yı destekliyor mu? Wi-Fi 6 kullanabilen cihazlara da ihtiyacınız olacak. Wi-Fi 6, eski 802.11ac (Wi-Fi 5) ile geriye dönük olarak uyumlu olsa da, burada listelediğimiz tüm özelliklerden yararlanmak için Wi-Fi 6 özellikli bir cihaza ihtiyacınız olacak. Wi-Fi 6 önümüzdeki birkaç yıl içinde giderek standart hale geldiğinde, yeni cihazlar kullanmaya başlayacak ve bu teknoloji yeni normal olacaktır.

Bilgisayarınız Wi-Fi 6'yı destekliyor mu? En yeni nesil Intel CPU'nuz ve uyumlu bir anakartınız varsa Wi-Fi 6'nın çalışması için gereken parçaların çoğu zaten mevcuttur; böylece yeni teknolojiden faydalanmak çok daha kolaydır. Anakartınızda yoksa harici bir M.2 anteni yine de gerekli olacaktır ancak Intel® Integrated Connectivity (CNVi) entegrasyonu, Wi-Fi 6'yı çalıştıran teknolojinin büyük kısmının sisteminizde halihazırda mevcut olduğu anlamına gelir.

Oyun odaklı bir Gig+ Wi-Fi 6 çözümü arıyorsanız Intel ile ortaklaşa tasarlanmış bu Killer® Wi-Fi 6 AX1650 Wi-Fi 6 kartına göz atın. Bu cihazlar, ideal koşullar altında standart Wi-Fi 5'ten üç kat daha hızlı (1700 Mb/sn'ye kadar) Gigabit kablosuz hızlarına izin veren 160 MHz kanallar kullanır.

Unutmayın, Wi-Fi 6 veya Wi-Fi 6E uyumlu olan tüm cihazlarda ve bileşenlerde bunu belirten bir etiket bulunmaktadır; dolayısıyla yükseltme yapacağınız zaman mutlaka bu işarete dikkat edin.

Wi-Fi'ınızı Yükseltme Zamanı Geldi Mi?
Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E, kablosuz cihazlarımızla etkileşim kurma şeklimizde önemli bir etkiye sahip olacak. Daha yüksek hızlar, daha iyi trafik önceliği ve daha fazla güvenlik ile Wi-Fi 6, kablosuz ağ teknolojisinde ileri doğru önemli bir adımdır.

İster oyun oynuyor, çalışıyor ya da sadece video akışı yapıyor olun, Wi-Fi 6'ya yükseltme göz önünde bulundurulmaya değer.



 

uuR

Forum Üyesi
Katılım
25 Ara 2022
Mesajlar
462
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Bilgi için teşekkürler.
 
Üst Alt