MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ - Tercih sürecinde adayların bölümlerin taban puanları, başarı sıralarından, burs, yurt, öğrenim ücretlerine kadar merak ettiği birçok sorunun cevabı, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alıyor. Tercihlerde bu yıl da baraj yok. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı hesaplananlar Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını; Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde puanı hesaplananlar ise Tablo 4’teki lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:
Özel şartlar var
- Öncelikle kılavuzu iyi inceleyin. 24 tercih hakkınız bulunuyor. Ancak tercih listenizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Tercih listenizi istek sıranıza göre oluşturun. Çünkü yerleştirme puanınızla girebileceğiniz en üst tercihinize yerleşeceksiniz. Listenize kazandığınız zaman pişman olacağınız bir programa asla yer vermeyin. Her tercihinizde kendinize “Kazanırsam, mutlu olur muyum?” sorusunu mutlaka sorun.
- Kılavuzdaki “Özel Koşul ve Açıklamalar” sütununu dikkatli inceleyin. Buradaki rakamların açıklamaları kılavuzun sonunda yer alıyor. Orada programın ücretli olup olmadığı, yaş, sağlık, cinsiyet gibi istenen özel şartların yanı sıra vakıf üniversitelerinin ücretleri, burs şartları gibi bilgiler de bulunuyor. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların tüm sorumluluğu adaya ait olacak. O nedenle koşullarını tam olarak karşılamadığınız programları tercih etmeyin. Koşullara uymadığınız programlara, kazansanız dahi, kayıt yaptıramayacaksınız.
- Bu yıl bir programı kazanıp da kaydolmazsanız gelecek yıl sınava girdiğinizde, Ortaöğretim Başarı Puanınızın (OBP) yarı yarıya düşeceğini bilmelisiniz. Bu da 15 ile 30 puan arasında bir kayıp demek.
- Tercih süreci içerisinde listenizde değişiklik yapabileceksiniz. Süreç tamamlandığında değişiklik yapamayacaksınız. O nedenle tercih listenizi tamamlamadan önce son kontrolleri yaptığınızdan emin olun. Yazıcıdan listenizin bir çıktısını alıp saklamayı unutmayın!
Başarı barajı devam ediyor
Tercihlerde baraj kalktı ancak önceki yıllarda olduğu gibi bazı programlarda başarı sırası sınırlaması devam ediyor. Buna göre tıp programlarında en düşük başarı sırası 50 bin; hukukta 125 bin, mühendisliklerde 300 bin, mimarlıkta 250 bin, öğretmenlik programlarında 300 bin, eczacılıkta 100 bin, diş hekimliğinde ise 80 bin. Belirlenen başarı sıralarının altında olan adaylar, bu programları tercih edemeyecekler.