Koz helvası, özellikle Türkiye'de yaygın olarak tüketilen geleneksel bir şekerlemedir. Avrupa’da nuga olarak bilinir. Ceviz, bal, şeker ve yumurta akı gibi malzemelerle yapılır. Oldukça lezzetli bir atıştırmalıktır. Ancak koz helvasının kıvamını tutturmak zordur. Özellikle şekli bozulabiliyor. Bizlerde sizin için tam kıvamında koz helvası tarifini verdik…
Koz helvası tarifi
Malzemeler:
2 yumurta (sadece akını kullanıyoruz)
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı bal
1 su bardağı fıstık
Hazırlanışı:
Tuzsuz fıstıkları kabuklarından ayırıp, ikiye bölün
Tavada 2-3 dk çevirin
(Fıstık yerine ceviz, fındık gibi kuruyemiş koyabilirsiniz.)
Şekeri ve balı tavada kısık ateşte pişirin.
Bu sırada 2 yumurta akını tabaktan dökülmeyecek kıvama gelene kadar çırpın. (yaklaşık 2-3dk)
Şekerle bal iyice eriyip piştiğinde yumurta akını 3 parçada ilave edin, iyice karıştırın. 1-2 dk daha ocakta kalsın. (tekrar mikserden geçirebilirsiniz pürüzsüz kıvam almalı)
Yapışkan bir hal alacak.
Önceden hazırlanan fıstıkları da ilave edip, hızlıca karıştırın.
Malzemeyi aktaracağınız kalıbın altını mutlaka yağlı kağıt ya da streç filmle kaplayın ve biraz sıvı yağ sürün.
Dolapta 3 saat kadar bekletiyoruz.
Dilimleyip servis edebilirsiniz.
Çat kapı gelen misafire yapabileceğiniz pratik tatlı: 1 bardak irmiğiniz varsa deneyin
Reçeliniz sulu mu oldu? Dert etmeyin... Dökmenize gerek kalmadan reçeli koyulaştıran o teknik
Aşçıların sır gibi sakladığı lokanta usulü mor lahana turşusu tarifi! Püf noktası suyunda saklı