Tüketiciler, 50 yıl önceye göre daha bilinçli, ürünün son kullanım tarihine, içeriğine bakıp etiketi ayrıntılarıyla inceliyor; güvenilir, anlaşılır, sağlıklı gıda talep ediyorlar. Bu nedenle tüketici etiketi okuduğu zaman anlayabilsin diye dünyada ve Türkiye’deki global firmalarda temiz etiket trendi yaygınlaşıyor. Bu gelişmeler ışığında gıda sektörünün tüketiciye ulaşma serüveni, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü ve Karma Grup ile gerçekleştirilecek Kalite ve Ürün Deneyimi Semineri’nde masaya yatırılacak.
İTÜ SDKM Konferans Salonu’nda 28-29 Kasım tarihleri arasında yapılacak seminerde gıda tasarımı ve tüketici kalite algısının her aşaması, üretim ve kalite yöneticileri tarafından üretimin içinden gelen uzmanlarca aktarılacak.
Tüketicilerin satın alma kararlarının ülkelere ve hatta aynı ülkede coğrafi bölgelere göre farklılık gösterdiğini belirten İstanbul Okan Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Özdal, farklı bir ülkede ilk defa raflara çıkacak ürün için mutlaka öncesinde duyusal analiz ve tüketici tercih testlerinin yapılması gerektiğine işaret ediyor. Özdal, bu sayede ürünlerin raftaki başarısının önceden test edilebileceği ve sonuçlara göre gerekli ürün geliştirmelerinin yapılabileceğini kaydediyor. Ürün deneyiminin tüketicinin gıda hakkında çevresinden aldığı bilgilerle başladığını belirten İTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi, Karma Grup Kalite ve Ürün Deneyimi Semineri Eğitim İçerik Koordinasyon Kurulu’ndan Prof. Dr. Esra Çapanoğlu Güven de “Ürünün raftaki duruşu tüketiciye ürünü satın alma konusunda birincil kararını verdirir. Değerlendirme aşaması ambalajını açtığı anda başlar. Ambalajdan sonra ürünün görünüm, koku, tat ve doku gibi duyusal özellikleri değerlendirilir” diyor.