Bitkilerinizin daha hızlı ve daha az maliyetle büyümesi için toprak harcı kullanabilirsiniz. Toprak harcını da evde kendiniz yapabilirsiniz.
Özellikle kış aylarında ev bitkilerinin daha sağlıklı büyüyebilmesi için saksıdaki toprağa harç katabilirsiniz. Verimli bir toprak harcı için harcın bazı özellikleri olması gerekir.
Kışın, iç mekan bitkilerinizin saksı toprağını kendi hazırladığınız kendi hazırladığınız harç ile yenileyebilirsiniz. Bu harcı elde edebilmeniz için gerekli olan bilgiler:
İyi bir harçta bulunması gereken özellikler?
- Harç gözenekli olmalıdır. Gözenekli harç toprağın havalanmasını sağlar ve aynı zamanda suyu tutar.
- Harç karışımında pH değeri yetişecek bitkinin gereksinimine göre ayarlanmalıdır.
- Harcın kolay bulunabilir ve ucuz olmasına özen gösterilmelidir.
- Harç karışımında kullanılan materyaller toprak sıcaklığı değişiminin bitkilere zarar vermesini önlemek amacı ile tampon görevi de yapmalıdır.
- Harçtaki karışımlar homojen olmalıdır.
- Süs bitkiler için harç kullanımı
- İç mekanlarda kullanılan süs bitkilerinin harcı, bahçede yetiştirilen bitki harçlarından farklıdır. Süs bitkilerinin harcında, biraz kum kullanılır. Bazı bitkilerde ise, çürümüş yaprak tercih edilir.
- 1 ölçü yeşil organik kompost,
- 1 ölçü torf
- 1/2 ölçü perlit veya pomza
- % 50 tınlı bahçe toprağı,
- % 30 yeşil organik kompost
- %20 perlit veya pomza.
Gül, sardunya, begonya, çuha, aşk merdiveni, küpe çiçeği, beyaz yelken gibi bitkilerin toprak değişimi için, 5 ölçü bahçe ya da funda toprağı, 5 ölçü torf ya da turba, 2 ölçü yanmış koyun gübresi, bir ölçü kum, 5 kaşık NPK kullanarak karışımınızı hazırlayıp, kullanabilirsiniz.
NPK*: 3 kimyasal elementten oluşan gübredir: Nitrojen (N), Fosfor (P) ve Potasyum (K). Nitrojen, yaprak ve büyümesini; Fosfor, kök büyümesini; Potasyum ise, çiçek ve meyve büyümesini sağlar.