Teravih Namazının Kılınışı, Teravih Namazı Nasıl Kılınır
Teravih namazi yatsi namazindan sonra kilinir. Yatsidan önce kilinmasi caiz degildir. Vitir namazi teravihten sonra kilinir.
Yirmi rek'at olan teravih namazi her iki rek'atin sonunda selâm verilerek kilindigi gibi, dört rek'atta bir selâm verilerek de kilinir. Her iki durumda da namaza devam edilir ve yirmi rek'at tamamlanir.
Iki Rek'atin Sonunda Selâm Verilerek Teravihin Cemaatle Kilinisi
Yatsi namazinin farzi ve son sünneti kilindiktan sonra teravih namazina baslanir.
Namazi kildiracak imam:
"Niyet ettim Allah rizasi için teravih namazini kilmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alip ellerini baglar.
Imamin arkasinda kilan cemaat de "Niyet ettim Allah rizasi için teravih namazini kilmaya, uydum imama" diyerek niyet eder ve imamin tekbirinden sonra "Allahü Ekber" diyerek tekbir alir ve ellerini baglar.
Bundan sonra imam ve cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Sübhaneke'nin okunmasi bitince (cemaat ayakta baska bir sey okumaz, sadece imam Fatiha'yi bitirince gizlice "amin" der.) Imam gizlice Eûzü-Besmele, açiktan fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptiktan sonra ikinci rek'ata kalkilir.
Burada yine imam gizlice besmele, açiktan fatiha ve bir sûre okuyup cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaparak oturulur.
Bu oturusta imam ve cemaat Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ile Rabbena âtina... duasini okuyarak selâm verirler. Böylece iki rek'at kilinmis olur.
Ayaga kalkilarak tarif ettigimiz sekilde ikiser rek'at kilinmaya devam edilerek yirmi rek'at teravih namazi tamamlanmis olur. Bundan sonra üç rek'atli vitir namazi da cemaatle kilinir.
Iki Rek'atin Sonunda Selâm Verilerek Teravihin Tek Basina Kilinisi
"Niyet ettim Allah rizasi için teravih namazini kilmaya" diyerek niyet edilir ve aynen sabah namazinin iki rek'at sünneti gibi kilinir.
Yirmi rek'at tamamlanincaya kadar ikiser rek'at kilinmaya devam edilir, teravih bitince de vitir namazi kilinir.
Dört Rek'atin Sonunda Selâm Verilerek Teravihin Cemaatle Kilinisi
Namazi kildiracak imam ve cemaat yukarida tarif ettigimiz gibi niyet ederek iftitah tekbirini alir ve ellerini baglar. Imam ve cemaat gizlice Sübhaneke'yi okuduktan sonra (Cemaat baska bir sey okumaz) Imam gizlice Eûzü-Besmele, açiktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeler yapilarak ikinci rek'ata kalkilir.
Burada imam gizlice Besmele'yi, açiktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. Ikinci rek'atin sonundaki bu ilk oturusta imam ve cemaat Ettehiyyatü, Allahümme salli ve Allahümme bârik'i okur ve üçüncü rek'ata kalkarlar.
Üçüncü rek'atin basinda hem imam, hem de cemaat gizlice sübhaneke'yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açiktan fatiha ve bir sûre okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rek'ata kalkarlar.
Imam gizlice Besmele'yi, açiktan da fatiha ve bir sûre okuyarak yine rükû ve secdeler yapilip oturulur.
Bu oturusta da imam ve cemaat Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme bârik ile Rabbenâ âtina... duasini okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazinin ilk dört rek'ati kilinmis olur.
Bundan sonra ayaga kalkilarak tipki tarif ettigimiz gibi dörder rek'at kilinmaya devam edilir. Bes defa dört rek'at kilininca yirmi rek'at teravih namazi tamamlanir.
Sonra da yine cemaatle vitir namazi kilinir.
Dört Rek'atin Sonunda Selâm Verilerek Teravihin Tek Basina Kilinisi
"Niyet ettim Allah rizasi için teravih namazini kilmaya" diye niyet edilir ve aynen ikindi namazinin sünneti gibi kilinir. Aradaki fark sadece niyetin degisik olmasidir. Böylece dörder rek'at kilinarak yirmi rek'at tamamlanir. Bunun pesinden de vitir namazi kilinir.