Soğangiller familyasından Allium cinsine dahil tüm bitkilere soğan adı verilmektedir. Yemeklerde kullanılan türü ise bahçe soğanıdır.
forumadasi.com
Soğan yetiştirmek için sonbahar ayları ya da kış aylarında ekim yapabilirsiniz. Soğan ekerken, toprağın cinsine dikkat etmeniz önemli olduğu gibi, saksı, balkon ya da bahçenizde üretim yapabilirsiniz.
Anavatanı Batı Asya olan soğanın yumrusu ve yeşil yaprakları, Türkiye’de yemekleri tatlandırmak için sıkça kullanılır.
Soğan, her ne kadar serin iklim bitkisi olsa da, değişik bölgelerde kolayca yetiştirilebilir. Kumlu, kirli ve geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.
Soğan tohumlarının ekimi, ilkbahar ve sonbaharda yapılır. Ekim, bir metrekarelik alana, 2 gram tohum gelecek şekilde gerçekleştirilir. Önce, toprakta 15 santimetre aralıklar ile çizik oluşturulur. Sonra, buralara iki santimetre aralıklar ile tohumlar yerleştirilir. Çimlenme ise, 8-15 gün içinde gerçekleşir. Ekimden 1 ay sonra da, 3 santimetrede bir seyreltme yapılır.
Soğanları toplamaya 2 ayın sonunda başlanabilir. Soğanların, sıcaklarda düzenli olarak sulanması gerekir. Ayrıca, her 2-3 ayda bir sulama sırasında, organik maddece zengin sıvı gübre verilmesi önerilir. Bu sayede, soğanların sağlıklı gelişimi sağlanır. Ayrıca, soğanların böceklerden korunması için, ilaçlama yapılması önerilir.