Kurulan ilk Türk devletlerinde han ve hakan unvanları çok yaygındır. Her iki kelime de hükmeden ve gücü elinde bulunduran demektir. Osmanlı Devletinde ise bu unvan neredeyse hiç kullanılmamıştır.
Şah Unvanını Kullanan Osmanlı Padişahı Kimdir?
Osmanlı döneminde padişahlar için genellikle hünkar, hükümdar ve sultan unvanı kullanılırdı. Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran Savaşı'nda Safevi Hükümdarı Şah İsmail'i yenmesinden sonra, Yavuz Sultan Selim, Şah İsmail'in unvanını kullanmaya başlamıştır.
Çaldıran Savaşı 1514 yılında İran'da gerçekleşmiştir. Bu savaşın en önemli nedeni, o zamanlar kırmızı renkli bir başlık taktıkları için Kızılbaş olarak nitelendirilen Alevilerin, Bektaşiler ve azınlığı oluşturan diğer mezheplerle birlikte Anadolu'nun birçok yerinde isyan çıkarmasıdır. İsyanların tarihsel arka planında ise, Osmanlı'nın gelişen sınırlarına rağmen halkın yoksullaşması yer alır. Bir diğer neden ise Şah İsmail'in etrafına çok fazla mürit toplamasıdır.
Yavuz Sultan Selim, devlet otoritesinin sarsılmaması ve güç kaybetmemesi için Şah İsmail'e savaş açmıştır. Savaşın sonunda Şah İsmail öldürülmüş, Memlükler ile Safevi Devleti'nin arasındaki irtibat kesilmiştir. Bu savaş Osmanlı Devleti'nin güçlenmesini sağlarken Yavuz Sultan Selim'e şah unvanını kazandırmıştır.
Yavuz Sultan Selim Hakkında Kısa Bilgiler
1470 yılında Amasya'da doğan Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Devleti'nin 9. padişahı ve ilk halifesidir. Sultan Selim'e "Yavuz" isminin verilmesinin nedeni gözü pek olmasıdır. Yavuz ve Şah unvanı dışında, Mısır'ı fethedip halifeliğin Osmanlı İmparatorluğu'na geçmesini sağladığı için, "Hâdim'ül-Haremeyn'uş-Şerifeyn" unvanını almıştır. Sadece 8 yıl hüküm sürmesine rağmen 80'e yakın savaşa katılan Yavuz Sultan Selimi bu savaşların tamamını kazanarak Osmanlı Devleti'nin gücüne güç katmıştır.