• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Roka Bakımı Nasıldır? Nasıl Ekilir?

Ayşe

Bayan Üye
Forum Üyesii
Katılım
7 Eki 2022
Mesajlar
278
Puanları
16
Yaş
27
Konum
Ankara
Cinsiyet
Kadın


Turpgiller familyasına mensup olan yeşil yapraklı roka genellikle salatalarda ya da mezelerde kullanılır. Peki roka nasıl yetiştirilir?
forumlar, genel forum sitesi forumadasi.com
Roka, Turpgiller ailesinden olup, acı bir tada sahiptir. Roka, doğada yabani olarak yetişir ve tohumları dört mevsim ekilebilir. Ancak, 10 derecenin altındaki sıcaklarda sağlıklı bir gelişim gösterememektedir.

Rokanın, yazın çok yüksek sıcaklardan korunması tavsiye edilir. Aksi takdirde, aroması bozulur. Roka, en sağlıklı gelişimini, ilkbahar ve sonbahar aylarında gösterir. Yani, ne çok yüksek, ne de çok düşük sıcaklık isteyen bir bitkidir.
Rokanın yaprak kalitesini, rutubetli ortamlar arttırır. Bu bitki organik maddece zengin, kumlu ve tınlı topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.

Rokanın Sıcaklık İsteği
Sıcaklığın 10 °C’nin altına düşmesi hâlinde tohumların çimlenmesi ve bitki gelişimi yavaşlar. Aynı şekilde yaz aylarında yüksek sıcaklıklarda da bitkilerin gelişimi olumsuz yönde etkilenir. İlkbahar ve sonbahar aylarında hava sıcaklığının çok yüksek ve çok düşük olmadığı koşullarda, toprakta ve havada yeterli rutubetin bulunduğu dönemlerde bitkiler çok iyi gelişir ve kaliteli ürün alınır. Yaprakları değerlendirildiği için ortamın rutubetli olması yaprak kalitesinin artmasına yardımcı olur.

Rokanın Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Roka toprak istekleri bakımından seçici bir sebzedir. Yaprakları değerlendirildiği için ağır bünyeli ve killi topraklarda roka yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Organik maddelerce zengin ve kumlu-tınlı topraklar yetiştiricilik için en uygun topraklardır. Toprak pH’sı bakımından nötr karakterli topraklar tercih edilmelidir.

Roka Ekimi
Rokanın ekileceği yerin yabancı otlardan, hastalık ve zararlılardan temiz olması gerekir. Roka tohumları dekara 1-1.5 kg hesabı ile 15-20 cm sıra arası, 4-5 cm sıra üzeri ve 0.5 cm derinlikte olacak şekilde esas yetiştirme yerlerine ekilirler. İklim koşullarına bağlı olarak tohumlar 3-8 gün sonra çimlenerek toprak yüzeyine çıkarlar. Bitkilerin gelişmesi için yeterli sıcaklık ve rutubet varsa bitkiler tohum ekiminden 30-40 gün sonra hasat olgunluğuna erişirler. Düşük sıcaklık koşulları ve elverişli olmayan ekolojik koşullarda hasat süresi gecikmekte bu süre 70-80 güne kadar çıkabilmektedir.

Roka Hasadı
Hasat olgunluğuna gelmiş roka yaprakları toprak seviyesinden 1-2 cm yukarıdan keskin bir bıçakla kesilir. Hasat edilen rokalar serin ve gölge yerlerde muhafaza edilmelidir. Rokalarda sebze olarak değerlendirilen kısımlar taze yapraklar olduğu için uzun süre muhafaza edilemezler. Buzdolabında ve naylon torba içinde en fazla bir hafta muhafaza edilebilirler. İlerleyen günlerde yapraklar sararır ve yeme kalitesi bozulur. Ayrıca bekletilmiş roka yapraklarında istenmeyen biyokimyasal değişimler ve koku meydana gelir.

Siz de bu öneriler ile saksılarınızda ya da bahçenizde roka yetiştirebilir, bu iştah açan ve vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olan bitkiden faydalanabilirsiniz.​
 

Leon

Forum Üyesii
Katılım
25 Ara 2022
Mesajlar
1,402
Puanları
18
Paylaşım için teşekkürler.
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.