Papatyagiller familyasından olan papatyanın, doğada 100’e yakın türü bulunur. Tek yıllık ve çok yıllık türleri mevcuttur. Papatya nasıl yetiştirilir?
Gösterişli rengi ve çarpıcı yaprakları ile sarı papatyalar, güzel bir görünüme sahiptirler. Sarı papatyalar, çiçek tarhlarında, saksılarda ve kaya bahçelerinde yetiştirilebilir. Ayrıca, çit bitkisi olarak kullanıldığında şık bir görünüm elde edilir.
Sarı papatya, hızlı gelişen bir bitkidir. Tohum ya da çelik alma yöntemi ile üretimi yapılır. Kış aylarında çiçeklense de, bahar aylarında da çiçeklenme görülebilir. Sarı papatyaların, sert rüzgârlardan korunması tavsiye edilir. Nemli ve geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Güneş ya da yarı gölgede yetiştirilmesi önerilir.
Papatya Nasıl Yetiştirilir?
İlkbahar bitkisi olan papatya tohumları, mart ayında ekilmelidir. Ekim, ılık ve kapalı bir ortamda yapılmalıdır.
Papatyalar, çok ince bir tohum yapısına sahip olduğu için, toprağa sık ekilmemesi gerekir. Sık ekim yapıldıysa, seyreltme işlemi uygulanmalıdır. Papatyanın çabuk filizlenmesi ve büyümesi için aralıklı ekim yapılması önemlidir.
Tohumlar, üzeri açık kalacak şekilde ve üzerine fazla basınç uygulanmadan ekilmelidir. Tohum yatağının fazla derin olmamalıdır. Toprağının fazla sert ve sıkı olmaması önemlidir. Killi toprak tercih edilmelidir. Toprağının her zaman nemli olması gerekir.