HANDE ATILGAN/ANKARA-AYM, CHP’nin kanunun sınava ilişkin hükümlerine yönelik iptal ve yürürlüklerinin durdurulması talebini, sınava 10 gün kala esastan görüşecek.
Muaf sayısı netleşti
Yönetmelik ile 531 bin 885’i uzman öğretmenlik, 70 bin 437’si başöğretmenlik olmak üzere toplam 602 bin 322 öğretmen eğitim programlarına katılmaya hak kazanmıştı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in açıkladığı son verilere göre, eğitimler için toplam 614 bin 390 öğretmen başvururken, bu öğretmenlerin 606 bin 185’inin (yüzde 99’u) eğitimleri tamamlandı ve sınava katılma şartlarını karşılayan adayların yüzde 95’inden (595 bin 598) başvuru geldi. Özer’in açıklamasıyla sınavdan muaf öğretmenlerin sayısı da netleşti. Özer açıklamasında “Hâlihazırda eğitim sistemimizde bulunan 75 bin 506 bin uzman öğretmen sayısı, sınavdan muaf olan 94 bin 606 yeni uzman öğretmenle 170 bin 112’ye ulaşacak. Şu anda 89 olan başöğretmen sayısı da sınavdan muaf olan 257 öğretmenle beraber toplam 346’ya çıkacak. İnşallah, sınava girerek uzman ve başöğretmen olmaya hak kazanacak arkadaşlarımızla birlikte bu sayı daha da artacak ve hep birlikte yolumuza çok daha güçlü devam edeceğiz” dedi. Özer, öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’nın daha önce planlandığı gibi 19 Kasım’da 81 ildeki sınav merkezlerinde yapılacağını, sınav soru kitapçıklarının da baskı aşamasında olduğunu belirtti.
Hazırlıklar tamam
Sınavın kılavuzu 19 Ekim’de yayınlandı, 1 Kasım’da da sınava girmeye hak kazanan adaylar açıklandı. Adayların sınav giriş bilgilerinin olduğu fotoğraflı sınav giriş belgesi 14 Kasım’da yayınlanacak. 19 Kasım saat 10.00’da tek oturum şeklinde yapılacak sınavda, 5’er seçenekli 100 soru sorulacak ve 100 puan üzerinden değerlendirme yapılacak. Yanlış cevaplar doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Her sorunun eşit değerde olduğu sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Sonuçları, 12 Aralık’tan itibaren ilan edilecek.
Danıştay’a taşınmıştı
Kariyer basamakları sınavı uygulamasına itiraz eden 14 sendika 2 Kasım’da iş bırakma eylemi gerçekleştirmiş, Eğitim-Sen ise kanunun tümünün iptali için toplanan 39 bin 935 imzayı 4 Ekim’de TBMM’ye sunmuştu. Bakanlık tavrını değiştirmezken Türk Eğitim Sen ve Eğitim-Sen’in ayrı ayrı yaptığı başvurularla ÖMK çerçevesinde hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliğinin “bazı fıkralarının” ve “tümünün” iptali istemiyle konu önce Danıştay’a taşınmıştı. Başvuruları inceleyen Danıştay, henüz esastan incelemesini yapmadı ancak geçen ay yürütmenin durdurulması taleplerini reddetti. Kararlarda, yazılı sınav sisteminin, kamu personel rejiminde aranan unsurlardan olan “kariyer” esasıyla uyumlu bulunduğu ve “ücretli öğretmenlikte geçen sürelere” yer verilmemesinin de eksik düzenleme olarak görülmediği ifade edilmişti. Diğer yandan Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası, üyelerini, sınavı boykot etmeye ve sınavda görev almamaya davet etti. Sınava karşı olan diğer sendikalar da gözetmen olarak görev almama kararı aldığı takdirde, MEB’in sınav görevlilerini başka kurumlardaki memurlarla tamamlaması gerekebilir.