Bakanlık Tevfik İleri Salonu’nda özel öğretim kurumları yöneticileri ile dün bir değerlendirme toplantısı gerçekleştiren Bakan Özer, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ocak ayında açıklanan ÜFE ve TÜFE oranlarını dikkate alarak özel öğretim kurumlarının bir sonraki yıl yapacağı zammı tüm öğrenci ve veliler adına belirlediğini kaydetti.
Okullar yetersiz buldu
Bu yıl artış hesaplamasında bir değişikliğe gitme kararı aldıklarına dikkat çeken Özer, “Üretici fiyat endeksinden ziyade tüketici fiyat endeksini baz alacak şekilde 2023 yılı fiyatını belirleme kararı aldık” diye konuştu. Özer, 2023 yılındaki enflasyon beklentisinin düşük olması ve velilerin bu süreçte desteklenmesi bağlamında MEB olarak bu yılki ücret artışı oranını yüzde 65 olarak belirleme kararı aldıklarını söyledi.
Özel öğretim kurumları temsilcilerinin tamamının artışın yetersiz olduğuna ilişkin görüş belirttiğini dile getiren Özer, “Ama biz hem hükûmet hem de Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2023 yılındaki enflasyon beklentilerini ve tüketici fiyat endeksini dikkate alarak yeni fiyatı belirleme kararı aldık. Hem de velilerimizi destekleme anlamında da böyle bir karar aldık ve bu kararı, inşallah, yarından itibaren uygulamaya sokmuş olacağız. Yeni almış olduğumuz kararın tüm öğrencilerimize, özel öğretim kurumlarındaki velilerimize hayırlı olmasını diliyorum”
dedi. Konuşmasında sektör temsilcilerine teşekkür eden Özer, şunları söyledi:
“Her ne kadar sektör temsilcileri, bu artış oranını kabul etmeseler de yeni uygulamanın getirmiş olduğu zorlukları, inşallah, hem bakanlık hem de özel öğretim kurumları birbirine destek olarak birlikte aşacağız.”
‘Okullaşma oranlarını yüzde 99’a çıkaracağız’
Eğitim sisteminde kaydı bulunmayan öğrencilerin takip sistemiyle eğitime dâhil edilmesi amacıyla düzenlenen “Eğitimle Yeniden Buluşma” projesinin tanıtım töreni, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla dün gerçekleştirildi. Ankara’daki Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen törende konuşan Bakan Özer, son 20 yılda önemli adımlar atıldığına dikkat çekerek, “Tüm illerimizde, ilçelerimizde bu ülkenin evlatlarının okul öncesinden yükseköğretime tüm kademelerde eğitime erişebilmesi için devasa derslikler, okullar yapılıyor. 2000’li yıllarda tüm eğitim sisteminde 300 bin derslik varken bugün 857 bin civarında dersliğimiz var” dedi.
1 yılda 6 bin anaokulu
Bakan Özer, okul öncesi eğitimi çok daha yaygın hâle getirmek ve erişilebilirliği artırmak için 2022 yılında 3 bin yeni anaokulu yapmak için yola çıktıklarını dile getirdi. Türkiye’deki mevcut anaokulu sayısının 2 bin 782 olduğunu hatırlatan Özer,“Amacımız neydi? 3 bin yeni anaokulu yaparak Türkiye’de eğitimdeki evrenselleşme evresini nihayete erdirmekti ve hep birlikte Bakanlık olarak devasa bir seferberlik yürüttük. Bir yılda 6 bin 4 anaokulu kapasitesi oluşturduk” diye konuştu.
Üç ay içinde ortaöğretimdeki okullaşma oranını yüzde 95’ten yüzde 99’a çıkarmayı hedeflediklerine dikkat çeken Özer, şu bilgileri verdi: “Bugün burada ilkokul, ortaokul ve lisedeki kayıt dışı öğrenci sayısı 9 bin ve üzeri olan sekiz ilimiz var: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır. İnşallah, sizlerle el birliği yaparak tek tek tüm öğrencilerimize ulaşıp mart ayının sonunda eğitimin tüm kademelerindeki okullaşma oranlarını yüzde 99’a ulaştıracağız.”