Orkinos balığı en çok konserve şeklinde satılmaktadır. Bu konserveler ton balığı olarak literatüre geçmektedir. Orkinos balığı oldukça lezzetli olan bir balık türüdür.
Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir?
Orkinos balığının alınması sırasında balıkçıdan kuşbaşı şeklinde kesmesi istenmelidir. Kuşbaşı etleri suyla yıkamak gerekmektedir. Bir tavanın içine 2 çorba kaşığı zeytinyağı konulur ve ısıtılır. 1 adet soğan soyulur ve yıkadıktan sonra küp küp doğranıp tavaya eklenir. Üstüne tuz eklenir ve soğan güzel bir şekilde kavrulur. Soğan kavrulduktan sonra üstüne güzel bir şekilde yıkanan kuşbaşı orkinos etleri eklenir ve birlikte kavrulur. Kısa bir süre içinde pişecektir.
Orkinos balıklarının pişmesine yakın küp küp doğranan yeşilbiber ve son olarak da domatesi eklenerek 2 dakika daha kavrulur. Karabiber, kekik ve pul biber atılıp tuzu da damak tadına göre ayarlanır: Son bir kez daha karıştırıldıktan sonra ocak kapatılır.
Orkinos Balığı Nasıl Kızartılır?
Orkinos balığı dilimlenir ve tavada az miktarda yağ içerisinde kızartılır. Kuşbaşı doğranarak şişe geçirilir. Ocak üstü ızgarada, elektrikli ya da kömürlü mangalda pişirilir. Orkinos dilimlerinin her iki tarafına sıvı yağ sürülür ve ocak üstü ızgarada, teflon tavada ya da mangalda pişirilir.
Soğanlı ya da sarımsaklı domates sos yapılır. Ardından tavada ya da ızgarada kızartılmış olan orkinos parçaları soslanarak tüketilir. Orkinos kuşbaşı doğranır ya da dilimlenir; patates, soğan gibi sebzeler ile beraber fırında pişirilir. Bir diğer deyiş ile orkinos balığı ile yapılabilecek yemek çeşitleri oldukça fazladır.