Not Tutma Sanatı

Yazar

Forum Üyesi
Katılım
28 Ağu 2022
Mesajlar
4,014
Tepkime puanı
17
Puanları
38
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Not tutma sanatı


Ders sırasında eline geçen kâğıt parçalarına kargacık burgacık notlar tutup ertesi gün "Ya burda ne demek istemişim acaba?" diyenlerden misin? Aslında bu çiziktirmelerin anlamını çözmek için mahalledeki eczacıya gitmene gerek yok. İşte not tutmanın pratik ve etkili yöntemleri. Artık derslerde doğru dürüst not tutabilecek ve bunun gerçekten işe yaradığını göreceksin. Kağıt kalemin hazırsa başlıyoruz:

Hayır asla!

Not tutanların yaptığı en büyük hata, söylenen her şeyi kelimesi kelimesine yazmaya çalışmalarıdır. Boşuna uğraşma! Ne kadar hızlı olursan ol, söylenenlerin hepsine yetişemezsin. Yetişsen de bu laf kalabalığı sonradan bir işe yaramaz.


İşte bu!

Yazacağın kelimeleri dikkatli seç. Anahtar kelimeler, tarihler ve isimlere dikkat! Not alırken yapacağın seçim daha sonra notları okumana ve anlamana yardımcı olacaktır. Anahtar kelimeler sana bütün konuyu hatırlatabilir.


Sayfayı 2'ye böl!

Bir fikrin nerede bitip diğerinin nerede başladığını bulmakta zorluk çekiyorsan bir de bu metodu dene: Not defterinin sayfasını ikiye katla ya da sayfanın üçte birine yakın bir yerden dikey bir çizgi çek. Anahtar kelimeleri, tarihleri, saatleri sola ve onlara denk gelen tanımları, olayları ya da benzeri detaylı bilgileri sağ tarafa yaz. Bu şekilde yazdıklarını çok daha açık bir şekilde görebilirsin.





Kısaltmalar (zaman kazandırır)

Not alırken zaman kazanmanın en etkili yollarından biri de benzer kelimeler için kısaltma kullanmaktır. Internet sohbetlerinde "Yaş kaç? Cinsiyet nedir? Hemşerim memleket nere?" yazmak yerine "asl?" yazmak gibi bir şey. Ya da "Merhaba" yerine "mrb!" yazmak gibi. "Ben bu kısaltma işinde uzman olacağım" dersen steno öğrenmeyi de deneyebilirsin. Biraz zordur ama işe yarar. Hatta kendine özgü kısaltmalar geliştirirsen senden başka kimse notlarını anlayamaz. Şifreli dil gibi yani, bayağı havalı olur.

Zaman-mekân


Birçok gazeteci bu tekniği kullanır: Sayfanın en başına günün tarihini (hatta saatini) yazar, konu ile ilgili açıklayıcı birkaç satır ekler. Gazetecinin görüştüğü kişinin ismini yazdığı yere sen dersin konusunu yazabilirsin: "Modern Türk Edebiyatı", "İkizkenar Üçgenler", "Maddenin 3 hali" gibi.

Örümcek ağı

Eğer klasik tarzda yazarak not tutmak sana göre değilse bir de çizmeyi dene! Hayır, derste öğretmenin karikatürünü yapmayacaksın. Olayları kümelerde olduğu gibi yuvarlaklar içine al ve bunlar arasındaki bağlantıyı çizgilerle göster. Unutma, görsel olan her zaman daha çok akılda kalır. En önemli fikri büyük bir daire içine alır, bu fikri destekleyen yan unsurları da küçük baloncuklara dizersin. Sonunda örümceğe benzer bir şekille karşılaşabilirsin ama korkma, bu örümceğin fikir ağı epey işe yarar.

Klavyeden vazgeçmem!

Eğer ille de "Ben her şeyi yazarım, yazdıklarımla ileride bir ders kitabı çıkarır, köşeyi dönerim" diye düşünüyorsan sana her akşam notlarını bilgisayarda temize çekmeyi önerebiliriz. Bir işi iki kez yapmak önceleri zor gözükse de yazdıkça alışırsın. Temize çekerken notları bir kez daha okuyacağın için aklında kalacaktır. Sınav zamanı gelince bilgileri hatırlama şansın birkaç kat daha fazla olur, çünkü sen onları iki kere yazdın! (İstersen "kopyala-yapıştır" tekniğiyle 4-5 kere daha yazmış gibi görünebilirsin ama boş ver!)

alıntı
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!
Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.
Üst Alt