• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

MUÂZ BİN CEBEL (RADIYALLÂHÜ ANH)

AcizkuL

Forum Üyesii
Muâz bin Cebel (radıyallâhü anh) Hazretleri Ashâb-ı Kirâm'ın büyüklerinden ve Peygamber Efendimiz ve Hazret-i Ebûbekir zamanlarında fetvâ verenlerden idi.

Hz. Ömer (r.a.) anlattı: Muâz bin Cebel, Medîne'de insanlara fetvâ veriyordu. Şam'a -cihâd için- çıktığında, fıkıh ve diğer hususlarda bir karışıklık oldu. Hazret-i Ebûbekir'e onu insanların ihtiyaçları için Medine'de alıkoymasını söyledim. Lâkin: “Şehîd olmayı isteyen bir kimseyi bu yoldan çeviremem” dedi. Ben de: “Vallâhi, bir adam evinde ve yatağında olduğu halde dahi ona şehîdlik verilir” dedim.

Şehr bin Havşeb (r.a.) dedi ki: Ashâb-ı Kirâm konuştuklarında eğer aralarında Muâz (r.a.) varsa ona olan hürmetlerinden dolayı onun konuşmasını beklerlerdi.

Muâz bin Cebel (r.a.) buyurdu: Peygamberimiz (s.a.v.) benimle karşılaştı ve: “Ey Muâz, muhakkak seni Allah için seviyorum” buyurdu. Ben de: “Vallâhi Yâ Resûlallah, ben de sizi Allah için seviyorum” dedim. Buyurdular ki:

“Sana bazı kelimeler öğreteyim mi? Onları namazlarının arkasından okursun, ‘Rabbi eınnî alâ-zikrike ve şükrike ve hüsni ibâdetike' dersin.” (Manası: Allâhım, seni hakkıyla zikretmekte, sana hakkıyla şükür ve güzel ibâdet etmekte bana yardım et.)

Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), Muâz bin Cebel'i (r.a.) Yemen'e gönderirken bazı tavsiyelerde bulunup uğurlamak üzere onunla birlikte çıktı. Muâz (r.a.) binekli, Peygamberimiz (s.a.v.) yanında yaya olarak yürüyordu. Tavsiyelerini bitirdikten sonra buyurdular ki:

“Yâ Muâz! Sen belki bu yıldan sonra bana kavuşamayacaksın. Belki sen artık şu mescidime ve kabrime uğrarsın.”

Resûlullah'tan ayrılığın ateşi, Hazret-i Muâz'ın içini yaktı, feryâd ederek ağladı. Sonra Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Medîne cihetine yönelerek:

“Muhakkak insanların benim şefâatime en layık olanı, kıyâmette bana en yakın bulunanı, (Arab-Acem, zengin-fakir) hangi milletten olursa olsun ve her nerede bulunurlarsa bulunsunlar takvâ sahipleri (Allah'tan korkanlar) dır.” buyurdular.

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.