*
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
(Dosya Boyutu: 178.54 KB / İndirme Sayısı: 33) Maşaallahu la kuvvete illa billah demenin fazileti
Maşallah ne demek? Maşallah neden deriz? Maşallah anlamı, duası ve fazileti...
Arapça’da mâ edatı ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey (meşîet) kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelen mâşallah (mâ şâa’llāh) “Allah dileyince her şey olur” mânasına gelir. Bu tabir ilâhî iradenin her yerde geçerli olduğunu ifade eden, “Allah’ın dilediği olur, dilemediği olmaz” anlamındaki hadise de (Ebû Dâvûd, “Edeb”, 101) işaret etmektedir.
MAŞALLAH DEMENİN FAZİLETİ
Mâşallah ifadesi Kur’ân-ı Kerîm’in dört âyetinde yer alır ve bunların üçünde istisna edatı olan “illâ” ile kullanılarak “Allah’ın dilediği hariç” mânasına gelir. (el-A‘râf 7/188; Yûnus 10/49; el-A‘lâ 87/7) Kehf sûresindeki âyette ise (18/39) biri mümin, diğeri münkir iki kişi arasında geçen konuşmada müminin diğerine, “Bahçene girdiğin zaman, ‘Mâşallah (Allah dilemiş de olmuş), kuvvet yalnız Allah’a aittir’ deseydin!” şeklinde tavsiyede bulunduğu ifade edilir. Bu âyetteki mâşallahın, bahçedeki bütün güzelliklerin Allah’ın iradesiyle meydana geldiğini belirtmeye ve lutfettiği nimetlere karşılık O’na hamdetmeye yönelik olduğu anlaşılmaktadır. (krş. Mâtürîdî, vr. 441b)
MAŞALLAH DUASI
Hadis Metni: Bir kimse sabahleyin, "Maşaallahu la havle velâ kuvvete illa billah, Eşhedü ennallahe alâ külli şey'in kadir" derse o günü hayrından nasibdar olur ve şerrinden kurtulur. Bunu akşemleyin söylerse o gecenin hayrından merzuk olur, şerrinden kurtulur.
Ravi: Hz. Ebû Hüreyre (r.a.)
Kaynak: Ramuz el e-hadis, 436. sayfa, 2. hadis
ما شاء الله لا قوة و إلا بالله
Çeşitli hadis rivayetlerinde mâşallah ifadesinin kullanıldığı görülmektedir.
Hz. Peygamber’in, hoşa giden bir şeyin görülmesi halinde “mâ şâallah lâ kuvvete illâ billâh” (Allah’ın dilediği olur, bütün güç ve kudret O’na aittir) denilmesini (Beyhakī, Şuʿabü’l-îmân, IV, 90), ayrıca sabah kalkıldığında veya akşam yatmadan önce “mâ şâallahu kân ve mâ lem yeşe’ lem yekün” (Allah’ın dilediği olur, dilemediği olmaz) şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği nakledilmektedir. (Ebû Dâvûd, “Edeb”, 101)
Güzellikleriyle dikkat çeken ve çok beğenilen şeylerin nazardan korunması amacıyla, “Ne güzel, Allah kötü bakışlardan saklasın” anlamında mâşallah demek Müslümanlar arasında yaygın bir gelenek haline gelmiştir. Yine nazara karşı küçük çocuklara, güzel binalara vb. yerlere üzerinde mâşallah ibaresi yazılı nazarlıkların takılması da bir âdettir.
Maşallah la kuvvete illâ billâh ne demek?
Havkale de bunlardan biri olup "her türlü değişim ve gücün kaynağı sadece Allah'tır" anlamına gelen "lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" (لا حول ولا قوّة إلاّ بالله) şeklindeki dua ve zikir cümlesinin kısaltılmasıyla oluşturulmuştur.
MaşaAllahu La havle velâ kuvvete illa billah Eşhedü Ennallahe alâ külli şey in kadir ne demek?
Sabah güne başlarken, “MaşaAllahu la havle velâ kuvvete illa billah, Eşhedü ennallahe alâ külli şey'in kadir” derseniz, Allah (c.c.) sizi o günün tüm şerlerinden korur. Hatta yanardağın alevleri şehri yutsa, bunu söyleyen o beladan zarar görmez. #MahmudEsadCoşan (Rh.a.)
Maşaallah la kuvvete illa billah hangi ayet?
أَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ , بِسْمِ ﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
وَلَوْلَآ إِذْ دَخَلْتَ جَنَّتَكَ قُلْتَ مَا شَآءَ ٱللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّهِ ۚ إِن تَرَنِ أَنَا۠ أَقَلَّ مِنكَ مَالًا وَوَلَدًا
Ve lev lâ iz dehalte cenneteke kulte mâ şâallâhu lâ kuvvete illâ billâh(billâhi), in tereni ene ekalle minke mâlen ve veledâ(veleden).
“Bağına girdiğinde ‘Mâşaallah! Kuvvet yalnız Allah’ındır’ deseydin ya!. Eğer benim malımı ve çocuklarımı kendininkilerden daha az görüyorsan, belki Rabbim bana, senin bağından daha iyisini verir. Seninkinin üzerine de gökten bir afet indirir de bağ kupkuru ve yalçın bir toprak hâline geliverir.”
Kehf Suresi 39. Ayet
Kehf Suresi 32-44 ayetleri tefekküre devam ediyoruz.
La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim in anlamı nedir?
Havkale (Arapça: الحوقلة), Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh (Arapça "لا حول ولاقوة إلا بالله" şeklinde yazılır) için kullanılan Arapça söz. "Her türlü değişim ve gücün kaynağı sadece Allah'tır." anlamına gelmektedir.
Maşallah ve Barekallah ne demek?
Allah nazarlardan saklasın manasına gelmektedir. Maşallah kelimesi aynen çevrildiğinde "Allah'ın izniyle/isteğiyle" anlamına gelmektedir. Barekallah Ne Demek? Arapça bir sözcük olan "barekallah", Allah mübarek etsin; hayırlı uğurlu olsun anlamına gelir.
Maşallah yazısı nasıl yazılır?
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, Maşallah şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "Maşallah"dır.
La havle ve la kuvvete ne demek?
Buna göre “Lâ havle ve lâ kuvvete illa billâh”cümlesinin anlamı kısaca “Her şeyi değiştiren, evirip çeviren ve her şeyegücü yeten ancak Allah'tır. Allah'tan başka kuvvet sahibi olan ve değişimi uygulayan hiç kimse yoktur.” şeklindedir.
Alıntıdır.