Emre ESMER
Moderatör
4 Temmuz 1934'te bilim uğruna hayata gözlerini yuman ünlü bilim insanı Marie Curie'nin ilginç yaşam öyküsüne dair bilinmeyenler...
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
Marie Curie, 1867 yılında doğdu. Onu, öncü bir kimyager ve fizikçi olarak tanıyor olabilirsiniz – Avrupa’da fizik alanında doktora derecesi alan ilk kadın, radyoaktivite üzerine yaptığı araştırmalarla Nobel ödülünü kazanan ilk kadın ya da iki Nobel ödülü kazanan ilk insan olarak da tanıyor olabilirsiniz. Peki, I. Dünya Savaşı’nda yardım amaçlı yaptıkları hakkında bir şeyler duydunuz mu hiç? Ya da seks hayatı ile ilgili müstehcen dedikoduları?
Gerçek Marie Curie kimdi, nasıl bir insandı? İşte size hayret edeceğiniz 10 gerçek:
Marie Curie dahi bir çocuktu
Maria “Manya” Salomea Skłodowska ismi ile doğan Marie, liseden 15 yaşındayken mezun oldu. Sınıfının birincisiydi.
Marie Curie asi bir insandı
Maria, hiçbir şeyin eğitiminin önünde durmasına izin vermedi. Liseden sonra, 1880li yıllarda, Varşova’daki bir grup genç Polonyalı tarafından işletilen illegal “Gezici Üniversite” ye katıldı. Dersler, çar yanlılarına yakalanmamak adına sürekli farklı yerlerde yapılıyordu. Maria gerekli kaynakları bulduğunda, Sorbonne ‘da okumak için Fransa’ya gitti; çünkü Polonya’da kadınlar üniversiteye giremiyorlardı. O zamanlarda ismini Fransız versiyonuna, Marie’ye değiştirdi. Orada kız kardeşi ve eniştesi Dr. Kazimierz Dluski ile birlikte yaşadı.
Marie Curie'nin bilim merakı aileden geliyordu
Büyükbabası fizik ve kimya öğretmeniydi; babası ise fizik ve matematik öğretiyordu. Marie’nin kızı IrèneJoliot-Curie, annesinin çalışmalarını sürdürdü ve eşi FrédéricJoliot-Curie ile birlikte yapay radyoaktivite keşifleriyle kimya dalında Nobel ödülünü kazandı. Ve günümüzde, Irène’nin çocukları da saygın bilim insanları olarak çalışıyorlar; HélèneLangevin-Joliot nükleer fizikçi, Pierre Joliot-Curie ise bir biyolog.
Laboratuvar partneriyle evlendi
1894 yılında, araştırmaları için yer arayan Marie, Paris Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu’nun laboratuvar direktörü kimyager Pierre Curie ile tanıştı. Pierre, laboratuvarında Marie için yer ayarladı ve birbirlerine ısınmaya başladılar. Marie ilişkilerini şu şekilde anlatıyordu: “İşimiz, bizi gittikçe birbirimize yaklaştırdı – ta ki birbirimizden daha iyi birer hayat arkadaşı bulamayacağımıza ikna olana dek.”
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
1. Dünya Savaşı sırasında yardımlarda bulundu
Marie, 1914 yılında, portatif X-ray makineleri taşıyan “PetitesCuries” adlı araçlardan oluşan bir konvoy oluşturdu. Bu makineler, doktorların kırık kemikleri, ön saflardaki hastaların içindeki şarapnel ve mermi parçalarını görüntüleyebilmelerini sağladı.
Einstein ile birlikte tatil yaptı
1950 yılında, Einstein’a en çok hangi fizikçiyi takdir ettiği sorulduğunda, yanıtı HendrikLorentz ve Marie Curie olmuştu. Marie ve Einstein 1909 yılında tanıştı ve yaklaşık 25 yıl boyunca hem iş arkadaşı hem de dost olarak kaldılar. Birlikte birçok bilimsel konferansa katıldılar ve hatta İsveç Alplerine ailece tatile gittiler.
Dul kalma, Marie için bir umut haline geldi
1906 yılında, Pierre, trajik bir kazada öldü. Ciddi bir şekilde üzülse de Marie, işini daha da ileri götürdü ve Pierre’in fizik bölümündeki makamını devralarak Sorbonne’daki ilk kadın profesör unvanını aldı. 1911 yılında, dünyanın ilk uluslararası fizikçiler ve kimyacılar toplantısı olan Solvay Konferansı’ndaki tek kadındı.
Marie Curie tam bir yuva yıkıcıydı
Pierre öldükten dört sene sonra, 1910 yılında, Pierre’in eski öğrencilerinden Paul Langevin ile romantik bir ilişki yaşamaya başladı. Langevin, evli ve dört çocuk sahibiydi; bu yüzden âşıklar, Paris’te gizli bir daire kiralamışlardı. Nihayetinde Langevin’in eşi, âşıkların tutkulu mektuplarını keşfetti ve çifti medyaya şikayet etti. Yalnızca birkaç gün önce Marie’nin ikinci Nobel’ini alması kararlaştırılmıştı; ödül komitesi üyeleri, Marie’den, Stockholm’e ödülünü bizzat almaya gelmemesi istendi.
Amerikan başkanı Marie’ye “sıcak” bir hediye verdi
1921yılında, Marie Curie, ABD’ye ilk ziyaretinde bulundu; New York’tan, Chicago’ya ve Washington’a, birçok yeri gezdi. Başkan Harding, bağışta bulunan milyonlarca kadını temsilen, Marie’ye değeri 100.000 $’dan fazla olan 1 gr radyum hediye etti.
Marie bir bilim şehidiydi – ama beklediğiniz şekilde değil
Marie Curie, 4 Temmuz 1934 tarihinde, nadir bir kan hastalığı olan aplastik anemi sebebiyle öldü. Yıllar boyunca, birçok insan, ölüm sebebinin radyum üzerinde çalışırken maruz kaldığı radyasyon olduğunu düşündü. Ancak 1995 yılında, bir radyoloji uzmanı cesedi üzerinde testler yaptı ve radyasyon seviyesinin düşük olduğunu gördü. Bu durum, bilim insanlarını, Curie'nin ölümünün I. Dünya Savaşı sırasında x-ray’lerle çalışmasından kaynaklanmış olabileceğini düşündürdü.