• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Karnizm nedir?

Linux

Owner
Katılım
31 Tem 2022
Mesajlar
7,108
Puanları
63
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Karnizm teorisi 2001 yılında sosyal psikolog Melanie Joy tarafından, et tüketimini savunmak ve teorisi, et tüketimini savunmak ve gerekçelendirmek amacıyla ortaya atıldı. Bitkisel alternatiflerin, hayvansal ürünlerin yerini almaya aday olduğu bu dönemde, Karnizm kavramı önem kazandı…



Sosyal psikolog Melanie Joy'un 2009 yılında yayımlanan “Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows” (T. Neden köpekleri severiz, domuzları yeriz, inekleri giyeriz) adlı kitabında ortaya attığı teoriye göre et yemek insanlar için normal, doğal ve gerekli.

İlerleyen zamanlarda araştırmacı Jared Piazza "hoş" terimini de ekleyerek bu fikri basit lezzet zevklerinin yanı sıra daha felsefi gerekçeleri de kapsayacak şekilde geliştirdi.

Bitki bazlı et alternatiflerinin gittikçe artan popülaritesine rağmen, bazı çalışmalar bu gerekçelerin hala geçerli olduğunu göstermektedir. Peki bu argümanlar ne kadar geçerli?

Et yemek doğal bir davranış mı?

Vaclav Smil'in kaleme aldığı “Et yemeli miyiz?” adlı kitabına göre et yemek insanların tarih boyunca gelişimine katkıda bulundu. Hayvanları avlamak çoğu zaman iş birliğine gerektirdi. Bu da modern insanlığın öncüsü olarak kabul edilebilir.

Ayrıca, birçok bilim insanı büyük beyinlerimiz ( hayvan tüketimi çok fazla enerji gerektirir, bu da daha karmaşık beyinleri besler) ve küçük bağırsaklarımız ile sık sık hayvansal protein alımı arasında temel bir bağlantı olduğuna inanıyor. Son olarak, günün sonunda sindirim sistemimizin otçulların aksine tamamen bitki bazlı bileşenleri sindirecek bir tasarıma sahip olmadığı açık.

Et yemek normal mi?

Yukarıda anlattıklarımız bir tarafa, dünyada hatırı sayılır sayıda insan ağırlıklı olarak bitki temelli bir diyetle yaşıyor.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan'da et yemek Avrupa'ya kıyasla oldukça nadir. Vegan Topluluğu'na göre Etiyopya da dünyanın en büyük hayvan nüfuslarından birine sahip olmasına rağmen çok düşük et tüketim oranlarına sahip. Et yemek her kültürde “gereklilik” değildir ve bu nedenle yalnızca belirli kültürel bağlamlarda "normal" olarak kabul edilebilir.

Et yemek gerekli mi?

Elbette et olmayan bir diyetle hayatta kalmak ve hatta sağlıklı olmak mümkün. Peki sadece ette bulunan besin maddeleri var mı?

Bu konu biraz daha karışık. B12 vitamini gibi bazı temel hayvansal vitaminler etle ilişkilendirilir ancak yumurta gibi diğer hayvansal ürünlerde de bulunabilir. Eğer bir vegansanız, bunlar için büyüyen bir takviye pazarı da var.

Bir başka vitamin olan karnozin ise sadece hayvansal dokularda bulunur, yani veganlar ve hatta vejetaryenler bile bu vitamini yeterince almakta zorlanır Bu besin dejeneratif süreçlere karşı koruma sağlar ve yaşlanmaya karşı popüler bir takviyedir. B12 gibi, takviye olarak almak mümkündür.

Sonuç olarak, bir zamanlar belirli faydaları elde etmek için (sadece hayatta kalmak için olmasa da) et yemek tek yol olabilirdi, ancak piyasadaki takviyelerin ortaya çıkmasıyla et yemek artık zaruri değil.

GıdaHattı
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.