KALORİ NEDİR?
Kalori, göremediğimiz ve tanıyamadığımız halde yediğimiz her şeyde var olan,
yiyeceklerde depo edilen enerjiyi ölçmeye yarayan ısı birimidir.
Günlük yaşamda, "kalori" kelimesi çok kullanılmasına karşın, termokimyada
birim, "kilokalori" dir. Bir kilokalori; 1 kg. suyun sıcaklığını, 1°C derece yükseltmek
için gereken ısıdır. Yiyeceklerdeki kalori düzeyini ölçmek İçin kullanılan gereç, "bomba kalorimetre" dir. Yiyecek maddesi, su tankının içinde bulunan, yüksek basınçlı oksijenle
dolu kapalı bir kutuya konulur ve yakılır. Yiyecek maddesi yandıkça, suyun sıcaklığı ölçülebilecek kadar yükselir. Bu ölçü, hesaplanan kalori miktarının temelini oluş
turur. insan vücudu ylyecekleri kalorimetre gibi, tümüyle yakmaz. Örneğin proteinler,
üre gibi azot kökenli ve tümüyle sindirilemeyen maddeler içerir. Ayrıca, yenilen gidaların tümü, bağırsak tarafından emilmez; bu yüzden kalorimetre ölçüleri, vücut koşullarına uyacak biçimde ayarlanmalıdır.
Yiyecek bir anlamda, insan makinasını işleten yakıttır. Sindirim sonucu elde edilen enerji başka yerlerde; vücudu korumakta, iş yapmakta ve büyümeye yardımcı olarak kullanılır. İnsanlar, içten yanmalı motorlarla kıyaslayabileceğimiz gibi, gıdaların % 25'ini mekanik enerjiye çevirir.
Geri kalanını da, vücut sıcaklığını koruyabilmek için ısı enerjisine dönüştürür.
Her 3.500 kalori, insan ağırlığının yaklaşık 373 gr. eşittir. Vücut ağırlığını koru
yabilmek için belirli bir kaloriye gereksinim vardır. Dolayısıyla tüketilen her 3.500
kalori, bu ağırlıktan 373 gr. eksiltir. Yağlar, aynı miktardaki karbonhitrat ve
proteinlerden iki kat fazla kalori İçerirler ancak kaynağı ne olursa olsun, alınan
tüm kaloriler baskül rakamlarını etkiler.
Science Digest'dan
Ceviren: Zafer AKÇASU
Kalori, göremediğimiz ve tanıyamadığımız halde yediğimiz her şeyde var olan,
yiyeceklerde depo edilen enerjiyi ölçmeye yarayan ısı birimidir.
Günlük yaşamda, "kalori" kelimesi çok kullanılmasına karşın, termokimyada
birim, "kilokalori" dir. Bir kilokalori; 1 kg. suyun sıcaklığını, 1°C derece yükseltmek
için gereken ısıdır. Yiyeceklerdeki kalori düzeyini ölçmek İçin kullanılan gereç, "bomba kalorimetre" dir. Yiyecek maddesi, su tankının içinde bulunan, yüksek basınçlı oksijenle
dolu kapalı bir kutuya konulur ve yakılır. Yiyecek maddesi yandıkça, suyun sıcaklığı ölçülebilecek kadar yükselir. Bu ölçü, hesaplanan kalori miktarının temelini oluş
turur. insan vücudu ylyecekleri kalorimetre gibi, tümüyle yakmaz. Örneğin proteinler,
üre gibi azot kökenli ve tümüyle sindirilemeyen maddeler içerir. Ayrıca, yenilen gidaların tümü, bağırsak tarafından emilmez; bu yüzden kalorimetre ölçüleri, vücut koşullarına uyacak biçimde ayarlanmalıdır.
Yiyecek bir anlamda, insan makinasını işleten yakıttır. Sindirim sonucu elde edilen enerji başka yerlerde; vücudu korumakta, iş yapmakta ve büyümeye yardımcı olarak kullanılır. İnsanlar, içten yanmalı motorlarla kıyaslayabileceğimiz gibi, gıdaların % 25'ini mekanik enerjiye çevirir.
Geri kalanını da, vücut sıcaklığını koruyabilmek için ısı enerjisine dönüştürür.
Her 3.500 kalori, insan ağırlığının yaklaşık 373 gr. eşittir. Vücut ağırlığını koru
yabilmek için belirli bir kaloriye gereksinim vardır. Dolayısıyla tüketilen her 3.500
kalori, bu ağırlıktan 373 gr. eksiltir. Yağlar, aynı miktardaki karbonhitrat ve
proteinlerden iki kat fazla kalori İçerirler ancak kaynağı ne olursa olsun, alınan
tüm kaloriler baskül rakamlarını etkiler.
Science Digest'dan
Ceviren: Zafer AKÇASU
Moderatör tarafında düzenlendi: