Büllend
Forum Üyesii
- Katılım
- 25 Ara 2022
- Mesajlar
- 183
- Puanları
- 16

İnci balığı; Cyprinidae (sazangiller) familyasından tatlı sularda yaşayan birkaç balık türü ile Carapidae familyasından denizlerde yaşayan 27 kadar balık türünün ortak adıdır.
Tatlı sularda yaşayan inci balıklarından en geniş dağılım gösteren Alburnus alburnus türü, Avrupa’nın yanı sıra Türkiye’de Marmara Bölgesi’nin göl ve akarsularına yayılmıştır. Sırtı yeşil, yanları ve karnı beyaz, uzunluğu yaklaşık 20 cm’dir. Sürüler halinde ve genellikle yüzeye yakın dolaşan bu balık su omurgasızlarıyla beslenir. Eti lezzetli, ama oldukça kılçıklıdır. Pulları bazı ülkelerde yapay inci elde edilmesinde kullanılır.
Daha ince gövdeli olan A. albidus türü yalnız İtalya’da ve Türkiye’nin Ulubat ve Manyas golleriyle, bu göllere bağlantılı akarsularda yaşar. Gene çok benzer bir tür olan A. orontis kesikli yanal çizgisiyle ayırt edilir. Bu tür Türkiye’de Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinin batısıyla Ege ve Marmara bölgelerine yayılmıştır. Dağılımı çok sınırlı olan A. heckeli türünün yalnız Doğu Anadolu Bölgesi’nde, inci kefali adıyla tanınan Chalcalburnus tarichi (eskiden A. tarichi) türünün ise yalnız Van Gölü ve çevresindeki sularda yaşadığı bilinmektedir.
Denizde yaşayan inci balıkları (Carapidae familyası) ince ve uzun gövdeleriyle küçük bir yılan balığına benzer. Pulsuz ve genellikle saydam olan bu balıkların çoğu yaklaşık 15 cm uzunluğundadır. Sırt ve anüs yüzgeçleri gövdeyi üst ve alttan çevreleyerek kamçıya benzeyen kuyruğun ucunda birleşir. Ekonomik bir değer taşımayan bu balıklar denizhıyarı ve denizyıldızı gibi omurgasızların içinde yaşamalarıyla dikkat çeker. İnci balıkları deniz hıyarlarına anüs açıklığından girer ve bazen onların üreme ya da solunum organlarını yiyerek beslenir. Carapus acus Akdeniz ve Ege Denizinde yaşadığı bilinen tek incibalığı türüdür.