İç mekan bitki bakımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İç mekan bitkilerinde sık karşılaşılan problemler ve çözümleri nelerdir?
forumadasi.com
Bitkinin çok az ışık alması, önemli bir sorundur. En önemli belirtisi, bitkinin fazla uzamasıdır. Sağlıksız bir görünümü ve yaprakların arasında fazla boşluk vardır. Büyüme durur. Yapraklar küçük ve solgun olur. Ya hiç çiçeği olmaz, ya da olan çiçek sağlıksız ve cılız olur. Bu sorunun çözümü için, bitkiyi öncelikle, daha çok ışık alan bir yere taşıyın. Güçlenmesi için bitkiyi kısaltın ve dallanmasını sağlayın.
Bitkinin az sulanması da, ciddi problemlere yol açabilir. Az sulanan bitkide sonuç olarak, bitkinin büyümesi yavaşlar, hatta durabilir. Yaprakları zayıflar ve dökülür. Çiçekleri solar ve ölür. Bu sorunun çözümü için, bitkiyi saksıdan çıkartarak su dolu bir kapta bir süre bekletin. Ardından suyunun süzülmesini bekleyin. Suyu süzülen bitkiyi tekrar saksıya yerleştirin.
Bitkinin çok soğuk ortamda olması, bitkiyi olumsuz etkiler. Belirtileri, kısa ömürlü çiçekler ve kıvrık, sağlıksız, dökülen yapraklardır. Bu sorunun tek çözümü, bitkiyi rüzgar almayan, daha sıcak bir ortama taşımaktır.
Bitkinin yeterli nem almaması sonucu, yaprak uçları kahverengiye döner ve kurur. Yapraklar dökülebilir. Çiçekler solar ve dökülür. Çözüm için, bitkiyi evinizin nemli ortamlarına taşıyın. Banyo ve mutfak, kuruyan çiçekleriniz için uygun ortamlardır.
Bitki yeterli besin alamazsa, büyüme tamamen durur. Çiçekli bitkiler çiçek açmaz. Bu sorunu, ancak yeterli miktarda besinle takviye yaparak çözebilirsiniz.
Fazla ışık, bitkiler için olumsuz etki yaratabilir. Özellikle, gündüz saatlerinde çok ışığa maruz kalan bitkilerin yaprakları sararır ve solar. Bitkiyi ışıktan uzaklaştırın ve gölge bir yere taşıyın.
Fazla sulanan bitkiler da sorunlarla karşılaşır. Çiçekler çürür, yapraklar küçük kalır ve kolay dökülür. Çözüm için, fazla suyun saksıdan akmasını sağlayın. Özellikle altı delikli saksılar tercih edin. Bitkiyi sıcak bir ortama taşıyın.
Fazla sıcak ortamda kalan bitki, özellikle kış aylarında dengesini yitirir ve sağlıksız gelişim gösterir. Alt yapraklar solar ve dökülür. Bitkiyi daha serin bir ortama koymanız gerekir.
Fazla nem, bitkiye zarar verir. Bitkinin gövdesinde ve çiçeklerinde gri küfler oluşur. Bitkiyi, daha kuru bir ortama taşımalısınız.
Fazla besin verilmesi, bitkiye zarar verir. Yapraklar büzüşür ve kahverengileşir. Bitkinin görünümü düzelene kadar besin verilmemelidir.
Bitkinizin sağlıklı olması için her faktörün ideal ölçüde gerçekleştiğinden emin olun.