• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Hamilelikte Sık Görülen Şikayetler ve Öneriler Nelerdir?

Fırdöndü

Forum Üyesii
Katılım
25 Ara 2022
Mesajlar
103
Puanları
16
Hamilelikte Sık Görülen Şikayetler ve Öneriler Nelerdir?

© Florence Nightingale Hastaneleri
Gebeliğin başlarında görülen bulantı, kusmalar ve sık idrara çıkma bu dönemden itibaren azalır.

Hamilelik Dönemlerinde Neler Olur?

Gebelikle birlikte hormonlarınızdaki değişikliklerin sonucunda aşağıdakilerin biri veya birkaçı görülebilir. Bunlar 12. haftadan sonra azalır. Adet gecikmesi, göğüslerde büyüme, gerginlik, hassasiyet, bulantı, kusma, ağızda metalik tat, yiyeceklere ilginin değişmesi; örneğin alkol veya kahveden tiksinme, bazı besinlere aşırı istek, yorgunluk, halsizlik, vajen akıntısında artış, sık idrara gitme, duygusallaşma.

Gebelikte 2. Ay

Doğum zamanının hesaplanması, son adetin ilk gününe 280 gün eklenerek bulunur. Gebelik süresi 40 hafta kabul edilse de, 38 ile 42 haftalar arası normal sayılır. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler; Sigara, alkol ve doktora danışmadan alınan ilaçlar gebelik boyunca, özellikle de bebeğin organlarının geliştiği ilk 3 ayda zararlıdır. Kedi, köpek dışkısı ve çiğ etle temas edilmemelidir. Bunlar bebeğe zararlı olabilecek toksoplazma denen parazit taşıyabilir.

Gebelikte 3. Ay

Gebeliğe alışma, bağırsak hareketleri yavaşladığından kabızlık görülebilir. Aşırı kusmanız olmamışsa bu dönemde 1-2 kg. almanız beklenir. Bütün gebelikte alınan kilonun %10una karşılık gelir. Hormon değişikliklerinden dolayı bu dönemde aşırı duygusal olabilirsiniz. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler; Kontroller için doktora başvurun. Taze yiyeceklerle ve dengeli beslenin. Kabızlığa karşı bol su için ve yeşil sebze gibi lifli yiyecekler yiyin. Göğüsleri destekleyecek uygun bir sütyen kullanın. Dişlerinizi kontrol ettirin.

Gebelikte 4. Ay

Gebelik artık belli oluyor; Kendinizi daha enerjik hissetmeye başlarsınız. Gebe olduğunuz dışarıdan belli olmaya başlar. Cildiniz koyulaşabilir. Göğüsleriniz büyür. Beliniz kalınlaşmaya başlar. Karnınızın üstünde koyu bir çizgi görülebilir. Doğumdan kısa bir süre sonra bu çizgi kaybolur.

Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler;
Bu dönemde iştahınız artmaya başladığından, sağlıklı beslenerek kilonuza dikkat etmelisiniz.
Kansızlığa dikkat! Ülkemizde kansızlık halen çok yaygındır. Gebelikte artan demir ihtiyacı uygun şekilde karşılanmazsa kansızlık önemli bir sorun halini alır. Kansızlık anneye ve bebeğe zarar verebilir. Kansızlığı olan bir anne için düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, ölü doğum riski daha yüksektir. Bu dönemde kansızlığın gelişimini önlemek için demir desteğine başlanması uygundur.

Gebelikte 5. Ay

Gebelik ilerliyor, memelerden ilk süt gelebilir, bu sadece silinmeli, meme sıkılmamalıdır. Cilt koyulaşması artabilir. Sırt ağrısı, kasıklarda gerilme, vajen akıntısı, diş eti kanaması gibi yakınmalara sık rastlanır. Bebeğinizin hızlı büyüdüğü ve sizin de hızlı kilo alacağınız bir döneme girdiğinizden sağlıklı beslenmeye çok dikkat etmelisiniz.

Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler ise kendinize özen göstermelisiniz. Rahat giysi ve ayakkabılar giymelisiniz. Bebek eşya ve giysileri düşünmeye başlamalısınız

Gebelikte 6. Ay

Gebeliğin en iyi zamanları, bu dönemde kendinizi daha iyi ve zinde hissedeceksiniz. Kilo artışı hızlanabilir.

Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler ise her fırsatta ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenmelisiniz. Belinizi ve bacaklarınızı sıkan giysilerden kaçınmalısınız. Sıcağa duyarlılığınız artacağından bol bol su içmelisiniz

Gebelikte 7. Ay

Gebelik ilerlemeye devam ediyor. Sindirim güçlüğü ve kramplar görülebilir. Karında çatlaklar oluşabilir. Uyku bozuklukları olabilir. Bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler doktor kontrollerini sıklaştırmalısınız. Gün içinde sık sık dinlenmeli, gece erken yatmalısınız. Her fırsatta ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenmelisiniz.

Gebelikte 8. Ay

Bebek her an gelebilir; Kendinizi ağır ve hantal hissedebilirsiniz. Rahat uyuyamayabilirsiniz.

Büyüyen bebek iç organlarınıza baskı yaparak solunum güçlüğüne, sık idrara çıkmaya neden olabilir. Koşarken, gülerken ya da öksürürken idrar kaçırabalirsiniz. Olabildiğince dinlenmeli, gün ortasında uzanıp yatmalısınız. Kilo artışınız fazla ise karbonhidratları azaltmalısınız. Gebelikte alınan ortalama kilonuz 10 - 12 kg arasında değişmesi idealdir. Bebeğinize gereken temel malzemeleri şimdiden alabilirsiniz.

Gebelikte 9. Ay

Çalışıyorsanız doğum iznine çıkmış, doğum hazırlıklarına başlamış olmalısınız. Bu dönemde anne olmanın vereceği sorumluluklar nedeniyle heyecanlı olabilirsiniz.

Bu dönemde bebeğin başının, leğen kemiğinin boşluğuna girmesiyle mide yanması, sindirim, solunum güçlüğü yakınmaları azdır. Bebeğin başı idrar torbasına baskı yaptığından idrara çıkma sıklığı artabilir. Sizi yorabilecek işlerden kaçınmalısınız.

Gebelikte 10. Ay

Artık bebek geliyor. Doğum heyecanı başlar, biran önce doğum gerçekleşmesini isteyebilirsiniz.

Yalancı doğum ağrıları sizi yanıltabilir, doğumun başladığını sanabilirsiniz. Bunlar düzenli ve sık değildir. Bu dönemde bolca dinlenin. Doktor kontrollerini aksatmayın, her an doğum gerçekleşebilir. Hazırlık ve beklemeyle geçen onca aylardan sonra artık bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Giderek onu daha iyi anlayacak, hergün yeni bir şeye tanık olacaksınız.
Hamilelikte Sık Görülen Şikayetler ve Öneriler Nelerdir?

Gebelikte Çatlak: Kilo artışı sonucu cildin gerilmesiyle ve hormanlara bağlı olan bu çatlaklar, özellikle karın, kalça ve bacakların üst kısımlarında belirgindir. Hamilelik öncesi selüliti olanlarda deri altı dokusu zayıf olduğu için daha sık görülür. Yüzme ve hafif jimnastikle cildin esnekliği attırılabilir. Karın, kalçalar ve bacaklarınıza kremle düzenli masaj yapın. Bu çatlaklar önlenemese bile rengi açılır ve sedef rengi olur.,
Varisler ve Ödem: Hamilelikte, bacaklarda varis ve ödem gibi şikayetler ortaya çıkabilir ya da eskiden var olanlar şiddetlenebilir. Bacaklarınıza soğuk su ile masaj yapın. Varis çorabı kullanabilirsiniz. Otururken ayaklarınızı yüksekte tutun. Meyve suyu için.
Kabızlık ve Hemoroid (Basur): Basur ve kabızlık, hamilelikte sık görünen rahatsız edici bir durumdur. Kahvaltıdan önce bir bardak su için. Bol su, meyve suyu ve bitkisel çay için. Bol bol hareket edin, egzersiz yapın. Posalı yiyecekler yemeye çalışın.
Göğüslerden Sıvı Gelmesi: Altıncı aydan sonra göğüslerden kolostrum (ilk süt) denen yoğun bir sıvı gelebilir. Bu, bebeğin ilk günlerde ihtiyaç duyduğu besinleri içeren ilk süttür. Bu sütü sadece kurulamak yeterlidir. Daha fazla süt gelmesi için göğüslerinizi sıkmayın.
Bulantı ve Kusma: azı gebelerde hiç gözükmezken, bazılarında serumla beslenmeyi gerektirecek kadar ciddi boyutlarda olabilir. Genellikle 4 aydan sonra kendiliğinden geçer. Az miktarda sıkyemek yiyin. Yağlı yemeklerden ve kahveden kaçının. Su ve tuz kaybına yol açan aşırı kusmalarda doktorunuza başvurun.
Anemi (Kansızlık): Hamilelikte kansızlık genellikle demir eksikliğine bağlanır. Yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Demir içeren besinler almaya çalışın. (Et, kiraz, kayısı, badem, yeşil sebze.)
Mide Yanması: Mide ekşimesi şeklinde hissedilir ve özellikle yatar pozisyonda daha fazla görülebilir. Sigara, alkol, kahve, şeker, kızartma ve çok baharatlı yiyeceklerden kaçının. Günde yarım litre ılık süt içmeye çalışın. Akşamları hafif yiyecekler yiyin ve yatağınızın baş tarafını yükseltin.
Kas Krampları: Hamilelikte sıkça görülen daha çok bacaklarda olan rahatsız edici bir durumdur. Bacak kaslarınızı gerin, bir dakika gergin durumda tutun. Bacaklarınıza masaj yapın ve uzatarak dinlendirin. Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar alın.
Cilt Renginde Koyulaşma: Hamilelikte cilt renginin koyulaşması doğaldır. Vücuttaki yara izleri, benler büyür ve koyulaşır. Yüzde bebek şeklinde (gebelik maskesi) kahverengi renk değişimi olabilir. Bunun için endişelenmeyin hamilelikten sonra geçecektir.
Bu Öneriler Sizin İçin

Gebeliğiniz sırasında aşağıdaki maddeleri yapmamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Kendinizi aşırı yoracak hareketlerden kaçının.
Sigara ve alkol kullanmayın.
Aşırı çay ve kahve içmeyin.
Lastik, kemer gibi vücudu sıkan eşyalar kullanmayın.
Yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin.
Kalabalık ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda nuzak durun.
Tuz, yağ ve şekerli besinleri fazla tüketmeyin.
İki kişilik yemeyin.
Kendi kendinize karar vererek röntgen ya datomografi gibi tetkikler yaptırmayın.
Gebelik boyunca mutlaka;
Kalsiyum için süt ve süt ürünlerinin, protein vedemir için et ve benzeri ürünleri, vitaminler içinse sebze ve meyve yiyin.
Üç ana öğün yerine beş küçük öğün yiyin. Kabızlığı önlemek için taze yeşil sebzeler gibi lifli gıdalar tüketin.
Beslenmenize dikkat edin, doktorunuzun önerdiği vitamin ve mineralleri aksatmadan alın.
Kaslarınızın güçlenmesi ve doğumu kolaylaştırması amacıyla egzersiz yapın. Göğüslerinizi destekliyebilecek pamuklu bir sütyen kullanın.
İdrar yollarınızın iltihaplanmasını önlemek için günde en az iki litre su için.
Diş bakımınıza dikkat edin.
Haftada bir kez tartılın ve kilonuzu kaydedin.
Sık sık banyo yapmaya özen gösterin.
Bu durumlar oluşursa doktorunuza başvurun,
Ateşiniz yükselirse.
Cildinizde döküntüler çıkarsa.
Vajinal kanamanız olursa.
El ve yüzünüzde aşırı şişme olursa.
Hızlı kilo alma ya da verme fark ederseniz.
Dördüncü aydan sonra çocuğunuzun hareketlerini hissetmiyorsanız.
Baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme olursa.
Rahimde sürekli kasılmalar olursa.
Zamanından önce ağrınız başlarsa ya da suyunuz geldiyse.
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.