• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Hamilelik Sürecinde Zekâ Gelişimi

SiyahLi

Süper Moderatör
Bayan Üye
Katılım
24 Ağu 2022
Mesajlar
4,519
Puanları
38
Konum
Forumzar
Cinsiyet
Kadın


Hamilelik Sürecinde Zekâ Gelişimi
Bebeğiniz karnınızda sizinle buluşmaya beklerken bile bu gelişime başlamış oluyor. Hamileliğiniz boyunca süt, et gibi bebeğinizin beyin gelişimini destekleyen gıdalarla iyi beslenmeniz olumlu şekilde etkiliyor.

Stresten uzak durarak mutlu geçirdiğiniz her saniye çocuğunuzun gelişimine katkı sağlıyor. Ayrıca yapılan araştırmalar bebeklerin duydukları hoş seslerin, melodilerin de zekâ gelişimini olumlu etkilediğini söylüyor.

Doktorlar, tiroit bezleri gibi kontrol altına alınmamış hastalıkların çocukların zekâ gelişimini negatif etkilediğini söylüyor. Bu sebeple hamileliğiniz boyunca sık sık kontrol yaptırmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için daha iyi olacaktır.

Dünyaya Geldiği Andan İtibaren Ne Yapabilirim?
Bütün bu faktörlerin yanı sıra, aileler bebeğinin ayına ve yaşına göre neler yapabileceklerini merak eder. Dünyaya gözlerini açtıklarında onları en büyük yardımcıları olan anneleri karşılar.

Acıktığında ağlamasıyla anlayıp besleyen, bezini değiştiren, gazını çıkaran ve diğer sayamadığımız bir sürü ihtiyaçlarını anneleri çözer. Sizin bu ilginiz ve ilginizle verdiğiniz sevginiz gelişimine katkı sağlayacaktır. Özellikle ilk üç sene içerisindeki bebeğinizle sıcak temasınız gelişimi için çok önemlidir.Bebeklerde Zekâ Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?

1. Ay: Birinci ay sonrasında, henüz çok küçük olsalar da sizi hissetmeye, dikkatini çeken nesneleri görmeye başlarlar. Bebeğiniz annesinin kucağındayken, annesi onunla konuşuyorken kendilerini daha iyi hissederler. Ayrıca, algısının kuvvetlenmesi için görüş alanına dikkat çeken oyuncaklar koymanız bebeğiniz için yarar sağlayacaktır.
4. Ay: Bebeğiniz bu aydan sonra neyin neden gerçekleştiğini anlamaya başlar. Bu süreçte gelişimine destek olacak oyuncaklar alabilirsiniz. Arabanın kapısına dokunduğunda açıldığını ve ses çıkarttığını fark edince bunu tekrar yapacaktır. Bu şekilde nesnelerle iletişime girerek yaptıkları arasında neden sonuç ilişkisi kuracaktır.
6. Ay: Bebeğiniz artık 6. ay sonrasında nesnelerin basit bir şekilde ne işe yaradığını algılamaya başlarlar. Bebeğinizle güzel bir iletişim kurarak onu çevresindeki nesnelerle tanıştırabilirsiniz.
8. Ay: Artık bebeğiniz daha da büyümeye başlıyor. 8. aydan sonra eşya saklama gibi gelişimini destekleyen oyunlara başlayabilirsiniz. Sizden gördüğü şeyleri taklit etmeye başlarlar. El salladığınızda onlar da size geriye sallamaya çalışır. Ortalama bu aylara kendi sesini de fark eder. Yüksek sesle konuştuğunuzda dikkatinizi çektiğini anlar ve artık bağırarak iletişim kurmayı deneyebilir.
12. Ay: 1 yaşına gelen çocuklarda büyük değişimler gözlemlenmeye başlanır. Çocuğunuz hareketlerinin sonucunda ne olduğunu algılamaya başlar. Çevresinde gördüğü nesneleri fırlatıp, onlara ne olduğunu izler. Sizin onu bu süreçte kısıtlamamanız kendi kendine öğrenmesine katkıda bulunur. Bardağın düştüğünde kırıldığını anlar ve bunu deneyimleyerek öğrenir. Elinizden geldiğince çocuğunuzun deneyimlemesine izin verin.
Çocuğunuzun ilk iki yaşı gelişiminde çok önemlidir. Olabildikçe, çocuğunuz çevresiyle ve sizinle etkileşimde kalmalıdır. Onların en çok ilgisini oyunlar çeker.

(Alıntıdır)​
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.