Bu soruyu ilk kez anne olmuş birine sorarsanız yüzündeki paniği görebilirsiniz. Size “Bir dakika, bunu bırakıyorlar mı?” diyebilir. Ne de olsa, gündüz uykuları sırasında enerji depolayanlar sadece bebekler değil.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
Tüm çocuklar vakti geldiğinde gündüz uykularını bırakır. Bu yüzden tüm sorularınızı cevaplayan ve sizi o beklenen güne hazırlamaya çalışan bu metni okumaya devam edin:
Öğlen uyumak neden bu kadar önemli? Gündüz uykusunun faydaları nelerdir?
- Gündüz uykuları neden bu kadar önemli?
- Öğle uykularının uzunluğu ve sıklığı ne olmalı?
- Çoğu çocuk öğlen uyumayı ne zaman bırakır?
Bebeğinizin beyni her gün gelişir ve inanılmaz derecede bilgi işler. Evinizin etrafında ufak yürüyüşler onlar için yeni görüntüler, sesler ve kokular öğrenme fırsatıdır. Onun için her bilgi yeni bilgidir. Araştırmacılar; bebeklerin, beyinlerini şarj etmeleri için gündüz uyklularına ihtiyaç duyduklarını söylüyor.
Bebeklerin oldukça aktif ve sürekli çalışan beyinlerinde yoğun sinaptik aktiviteler vardır. Bunlardan dolayı bebekler uzun süre uyanık kalmaya daha az dayanabilirler. Uzmanlar öğrenmeyi pekiştiren ve kolaylaştıran şeylerin bu uykular olduğunu iddia ediyor. Örnek olarak bir araştırmada, uzmanlar çocuklara yeni kelimeler öğretiyor. Sonra üç yaşındaki çocukları iki farklı gruba ayırıyor. Bir grup çocuk kelimeleri öğrendikten sonra uyuyor, diğer grup uyumuyor. Öğrendikleri kelimeler üzerine bu iki gruba da küçük bir sınav uygulanıyor. uyuyan gruptaki çocukların daha başarılı olduğu ortaya çıkıyor.
Uyku aynı zamanda çocuğunuzun duygu durumunu da geliştiriyor. Kim mutlu bir çocuk istemez ki? Başka bir çalışmada, gündüz uykusunun sadece birini atlayan çocukların kaygılı, mutsuz ve etrafına daha az ilgili oldukları kanıtlandı. Ayrıca bulmaca çözmek gibi aktiviteleri yapmak istemediler ve daha hızlı bir şekilde kafa karışıklığı ve hayal kırıklığı yaşadılar.
Gündüz uykularının uzunluğu ve sıklığı ne kadar olmalı?
Yeni doğan bebekler genellikle günde 16-18 saat uyurlar ve bunlar normal gece uykusu ya da şekerleme gibi olmaz. Aksine, genelde beslenme aralarında 30 dakikadan 4 saate değişiklik gösteren parçalar halinde uyurlar. Karnı tok bebekler uykulu bebeklerdir!
Daha büyüdüklerinde uykularının uzunluğu ve sıklığı çocuktan çocuğa değişir. Araştırmacılar 172 çocuğun doğdukları andan 7 yaşlarına kadarki uyku şekillerini inceledi.
9-12 aylık bebekler günlük iki gündüz uykusu yaptı.
15-24 aylık aynı çocuk grubunun uyku alışkanlığı çoğu yaklaşık iki saat süren bir öğren uykusuna azaldı.
3 yaşındaki çocukların çoğu azalan oranlarda olsa da hala gündüz uykuları yapıyordu.
5 yaşındaki çocukların çok küçük bir kısmı gündüz uyuyordu.
7 yaşında neredeyse tüm gündüz uykuları son bulmuştu.
Çocuklar öğle uykusunu ne zaman bırakır?
Çoğu çocuk yaklaşık olarak 5 ve 7 yaş aralığında gündüz uyumayı bırakır. Ancak bu doğru olan mı? Konu çocuklar olduğunda çoğu şey gibi bunun da kesin bir cevabı yok. Yeni yürümeye başlayan çocuklar günlük 11-14 saat arası uykuya ihtiyaç duyar. Ancak bazı çocuklar bunu tek seferde bir gecede yaparken bazıları bunu gün içinde telafi eder. Alın size çocukların kaç saat uykuya ihtiyaç duyduğuna dair biraz daha bilgi! Tüm yaşlar için tavsiye edilen uyku süreleri dâhil.
Çocuğunuzun öğlen uykusuna ihtiyaç duyduğunu nasıl anlarsınız?
Çocuğunuzun verdiği sinyallere dikkat edin. Uykuya ihtiyacı varsa bunun sinyallerini göreceksiniz: gözlerini ovalama, huysuzluk, sabırsızlık ve gerginlik. Yaşı kaç olursa olsun çocuğunuz uyumaya direniyor fakat yine de bu sinyalleri gösteriyorsa, hala kısa uykulara ihtiyacı var demektir.
Çocuğunuzu uyutmak için deneyin:
Çocuğunuzun gündüz uykusunu bırakmaya hazır olduğunu nasıl anlarsınız?
- Onları uykuya teşvik etmek için hafif ve rahatlatıcı bir müzikle dinginleştirin.
- Karanlık bir odada onlara kitap okuyun.
- Uykudan önce onlara masaj yapın.
Aşağıdaki davranışlara dikkat edin:
Yukarıdakilerin herhangi birini görüyorsanız, onları nasıl etkilediğini görmek için bu uyku zamanlarını azaltın. Eğer yorgun görünüyorlarsa tekrar denemeden önce 1-2 hafta daha onlara öğlen uykuları yaptırabilirsiniz. Diğer bir yandan çocuğunuz mutlu ve enerjik görünüyorsa uyku zamanlarını bırakmaya hazır olabilir – iyisiyle kötüsüyle!
- Çocuğunuz uyku vakti geldiğinde yorgun değil ve hala odada zıplıyor.
- Çocuğunuz bir uyku zamanını atlıyor ve huysuzluk, gerginlik ve yorgunluk gibi hiçbir olumsuz yan etki göstermiyor.
- Normal şekilde tüm gerekli zamanlarda uyuyor fakat onları yatağa yatırmak için savaşıyorsunuz.