Çocuk ve gençler de dahil olmak üzere fazla kilolara sahip kişilerin insülin direncine sahip olma olasılığı daha yüksektir. İnsülin direnci, tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörüdür. Tip 2 diyabet, vücudun insülini doğru kullanamadığı ve kan şekeri (glikoz) düzeylerinin çok yüksek olduğu durumlarda ortaya çıkan ve insülin direncinin neden olduğu bir hastalıktır.
İnsülin; kan şekerinin hücrelere girip, enerji olarak kullanılmasına yardım eden bir hormondur. Kalıtım veya yaşam tarzında yapılan hatalar nedeniyle hücreler insüline normal şekilde yanıt vermeyebilir. Bu durum insülin üreten pankreasın hücrelerin yanıt vermesini ve kan şekerini almasını sağlamak için daha fazla üretim yapmasına neden olur.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatma Ela KESKİN, Ata Koleji öğrencilerini Diyabet hastalığının önüne geçmek üzere sağlıklı yiyecekler yemeye, bol miktarda fiziksel aktivite yapmaya ve sağlıklı kilolarını korumaya teşvik etti. Fiziksel olarak aktif olmanın vücudun insülini daha iyi kullanmasına yardımcı olarak insülin direncini azalttığını söyleyen Keskin, böylece tip 2 diyabet riskinin azalacağının altını çizdi.