Emre ESMER
Moderatör
Suikast sonucu hayatını kaybeden Gaffar Okkan'ın bugün ölüm yıldönümü. 5 görev arkadaşıyla birlikte hain bir saldırı sonucu şehit düşen Ali Gaffar Okkan’ın vefat yıldönümünde milyonlarca kişi onu rahmetle anarken, hayatı ve yaptıkları yeniden gündeme geldi. Peki, Gaffar Okkan kimdir, ne zaman, nasıl öldü? Gaffar Okkan suikasti nasıl oldu? İşte o günle ilgili detaylar.
Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın şehit edilmesiyle ile aramalar 24 Ocak ölüm yıldönümü nedeniyle hız kazandı. Diyarbakır Emniyet Müdürü iken fâili bir suikast sonucu öldürülen Ali Gaffar Okkan'ın hayatıyla ilgili detaylar merak ediliyor. Gaffar Okkan, Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak 1997 yılında göreve başlamıştı. Yaklaşık 4 yıl içerisinde yaptıkları ile Diyarbakır halkının sevgisini kazanmış, küçük büyük herkesin gönlünde yer etmişti. 49 yaşında yaşamını yitiren Okkan için her yıl 24 Ocak'ta olduğu gibi bugün de hem memleketi Hendek'te hem de Diyarbakır'da anma töreni düzenlenecek. İşte Türkiye'nin 22 yıldır unutmadığı, öldürülen eski emniyet müdürüyle ilgili bilgiler.
GAFFAR OKKAN KİMDİR?
1952 yılında Sakarya Hendek'te dünyaya gelen Ali Gaffar Okkan, 1970 yılında Polis Koleji’nden, 1973 yılında da Polis Akademisi’nden mezun oldu. İzmir Emniyet Müdürlüğüne komiser yardımcısı olarak atanan Gaffar Okkan, sonrasında emniyet amirliği rütbesi alana kadar birçok farklı birimde görev yaptı. 1993 yılında birinci sınıf emniyet müdürlüğüne terfi eden Okkan, Kars Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. 18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak göreve başlayan Ali Gaffar Okkan’ın adı kentte birçok ilke ve önemli başarılara imza atmasıyla ülke çapında gündeme geldi. 49 yaşında şehit olan Gaffar Okkan evli ve 2 çocuk babasıydı. Zerrin Okkan ile evli olan Şehit Gaffar Okkan'ın Sezin ve Fikri Can Okkan isimli iki çocuğu var.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
GAFFAR OKKAN NE ZAMAN, NASIL ÖLDÜ?
24 Ocak 2001'de, dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, makam aracıyla Emniyet Müdürlüğü'nden Valilik binasına giden araç pusuya düşürülerek şehit edildi. Saldırıda Gaffar Okkan ve polis memurları Mehmet Kamalı, Mehmet Sepetçi, Selahattin Baysoy, Sabri Kün ve Atilla Durmuş hayatını kaybetti. Gaffar Okkan'ın 2000 yılında Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun İstanbul Beykoz'da villasına yapılan operasyonda adı geçen isimlerden olduğu ve bu yüzden örgüt tarafından hedef alındığı, hala çözülemeyen suikastın Hizbullah tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi.
GAFFAR OKKAN SUİKASTİ NASIL OLDU?
Gaffar Okkan, 24 Ocak 2001 tarihinde saat 17.40 sularında makamından çıkarak valilik binasına doğru seyir halindeyken, Şehitlik Semti Sezai Karakoç Bulvarı, Et Balık Kurumu ile Eflatun Park arasında kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürüldüğü silahlı saldırıda şehit oldu. Hain saldırıda, Okkan ile birlikte, polis memurları Sabri Kün, Mehmet Kamalı, Mehmet Sepetçi, Selahattin Baysoy ve Atilla Durmuş da şehit oldu. Bu cinâyet hâlâ çözülememiş olmakla birlikte, Hizbullah tarafından işlendiği iddia edilmektedir. Hakkında pek çok gazete yazısı ve kitap yazıldı.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.
GAFFAR OKKAN’IN FAALİYETLERİNDEN BAZILARI
Diyarbakır'da kadın polisler ilk kez onun Gaffar Okkan’ın emriyle sokağa çıkarak, trafiği yönetti. İki otomobil alan Ali Gaffar Okkan, beyaz ve mavi renklere boyattığı otomobillerde 2'şer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil yürümekte zorlanan yaşlılara yardım ederken, diğer otomobil ise kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim etti.
Gaffar Okkan, geceleri tebdili kıyafetle sık sık esnaf ziyaretinde bulunuyordu. Sokakta karşılaştığı vatandaşlara cep telefonu numarasını veren Okkan, zaman zaman yolda gördüğü yaşlıları da makam aracıyla evlerine bırakıyordu. Bu sayede halka sıkıntı ve taleplerini iletme fırsatı bulan Gaffar Okkan, Diyarbakırlıları sık sık makamında ağırladı.
Sokakta çalıştırılan çocukların sorunlarıyla yakından ilgilenen Okkan, çocukların ailelerine destek sunarak, onları eğitime kazandırdı. Gençleri uyuşturucu şebekelerinden ve terör örgütlerinden uzak tutmak için spora yönlendiren Okkan, amatör spor kulüplerine de malzeme yardımında bulundu.
Şehirde vatandaşların güvenlik ve huzurunun sağlanması için yürüttüğü mesai ile birlikte, Diyarbakır'ın kritik noktalarına kurdurduğu kameralardan da gece geç saatlere kadar makam odasındaki dev ekranda sokaklardaki gelişmeleri takip ediyordu.
Diyarbakırspor'un 1'inci Lig'e (Süper Lig) yükselmesi için çaba sarf eden Ali Gaffar Okkan, bunun için yoğun mesaisi arasında bir kulüp yöneticisi gibi çaba gösterdi. Yeşil kırmızılı ekibin sahasında oynadığı tüm maçları, sahaya çıkış tünelinin kapısından izleyip futbolcuların gol sevincine ortak olması nedeniyle taraftarın da gönlünü kazanan Okkan'a, tribünlerden maç öncesinde büyük sevgi gösterilerinde bulunuluyordu.
Diyarbakır'a ve Diyarbakırspor'a beslediği sevgiyi sık sık dile getiren Okkan, Diyarbakırspor'a katkılarından dolayı dönemin yönetimi tarafından kulübün "onursal başkanı" ilan edildi.