ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- MTAtarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritası’na göreülkede 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. Depremde binaların ayakta kalmasını sağlayan faktörlerin başında zemin ve temel etüdünün doğru yapılması gelirken, bu işi yapan jeoloji ve jeofizik mühendislerinin sayısı ise hızla azalıyor.
YÖK’tenalınan bilgiye göre üniversitelerdeki 64 jeoloji mühendisliği bölümünde 3 bin 28, 24 jeofizik mühendisliğinde 755 ve yer bilimlerinde 2 olmak üzeretoplam 3 bin 785 öğrenci okuyor. Lisansüstü eğitim alanlar ilebu üç bölümde okuyan öğrenci sayısı6 bin 126’ya ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl 802 öğrenci mezun oldu.
‘Trajikomik bir durum’
Konuya ilişkin Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Buket Yararbaş Ecemiş, “İstihdam konusundaki yetersizlik nedeniyle bu bölümler tercih edilmez hale geldi. Mezunlarımız çok az sayıda devlet kurumunda istihdam ediliyor. Özel sektöre yönelmek zorunda kalıyorlar. Dört bir tarafı fayla kaplı bir deprem ülkesinde jeoloji mühendisleri işsiz kalıyor maalesef. Trajikomik bir durum” dedi.
Jeoloji mühendislerinin yapı denetiminin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Ecemiş, bukuruluşlarda yönetmelik gereği mimar, inşaat, makine ve elektrik mühendislerininistihdam edilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:“Jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisini bünyesinde çalıştırabiliyorama çalıştırma zorunluluğu yok. Zemin ve temel etüdlerle ilgili denetleme aşamasında deniliyor ki bünyesinde bulunuyorsa onlara denetlettirir, yoksa dışarıdan hizmet alabilir diye bir ibare var yönetmelikte. Yapı denetim kuruluşlarının bünyesinde sürekli çalıştırılan jeoloji mühendisleri yok. Bu da başka bir ayıp.Zemin ve temel etüdleriyle birlikte mutlaka yapının ilk aşamasından son aşamasına kadar sürecin içinde var olması gereken bir meslek grubu.”