• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Damat Paçası tarifi; Damat Paçası nasıl yapılır, malzemeler neler, hangi yöreye ait?

Yazar

Forum Üyesi
Katılım
28 Ağu 2022
Mesajlar
4,025
Puanları
38
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek

Türkiye'de özellikle Marmara bölgesindeki birçok şehirde sıklıkla yapılan damat paçası tavuk, yufka, yoğurt ve un gibi malzemelerle yapılıyor. Fırın yemeği olan damat paçası yemeğinin yapılışı basit ve her evde bulunan malzemelerle kolaylıkla yapılabiliyor. İşte, damat paçası yemeği yapılışı...

DAMAT PAÇASI MALZEMELERİ

4 adet tavuk but ( ya da 1 adet tam tavuk)
2 litre su (su bol olmalı)
1 adet defne yaprağı
Karabiber
3 adet yufka
9 yemek kaşığı sıvı yağ

Sos Malzemesi;

1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı un (tepeleme)
2 su bardağı yoğurt
3-4 su bardağı tavuk suyu
1 adet yumurta
4-5 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı sirke
Tuz ve karabiber (miktarları size bağlı)

Yemeğin en üst yağlı sosu;

1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1-2 çay kaşığı toz kırmızıbiber

DAMAT PAÇASI TARİFİ

Tavuklar 2 litre su, 1 adet defne yaprağı ve karabiber eşliğinde kemiklerinden ayrılacak kıvama gelecek şekilde haşlanır. Bu suya tuz atılmamalı.

Haşlanan tavuk etlerini deri ve kemiklerinden ayırarak didiklenir. Etlerin üzeri kapatılarak bir köşede belkemeye alınır. kArta kalan tavuk suyu ise başka bir kaba süzülür.

Fırın 200 derecede ısıtılmaya başlatılırken, yemek yapılacak tepsi yağlanır. Yufkaların her biri tezgah üzerine yayılarak her biri 3'er kaşık yağ ile yağlanır. Yufkalar geniş parçalar halinde bölünür ve yağlı tepsiye döşenir.

Tepsideki yufkalar fırına verilir ve kızartılır. (Alt-üst kızartılabilir)

Sos için ise tereyağ, sıvı yağ ve un kokuları çıkana kadar kavrulur. Kavrulan un soğutulur. Ardından soğuyan una ise yumurta ve yoğurt eklenir ve karıştırılarak ocak üzerine alınır. Malzemeye 3-4 su bardağı tavuk suyu eklenir, bir süre yan muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir. Tam bu sırada ise sosa sirke ve rendelenmiş, dövülmüş sarımsak da katılır. Ocağı kapartmadan 2 dakika önce de sosa tuz ve karabiber eklenir ve 2 dakika sonra ocak kapatılır.

Kızaran yufkalar tezgaha alınır, her yerine 3-4 su bardağı tavuk suyu dökülür. Tekrar fırına alınır ve tavuk suyu çekene kadar (5-7 dakika) fırında kalır.

Tavuk suyunu çeken yufkalar yeniden tezgaha alınır, daha önce hazırlanan tavuk etleri yufkaların üzerine döşenir. Son aşamada ise tavukların üzerlerine çok hafif tuz ve biber eklenir.

Son olarak tavukların üzerine hazırlanan yoğurtlu sos dokülür, yayılır ve tepsi tekrar fırına sürülür.

Yemek 15-20 dakika kadar fırında pişer.

Yemek pişerken tereyağ ve sıvı yağ ocakta karıştırılır ve kırmızı toz biber eklenir. fırından çıkan yemeğin üstüne bu yağlı sos gezdirilir.
 

SiyahLi

Süper Moderatör
Bayan Üye
Katılım
24 Ağu 2022
Mesajlar
4,473
Puanları
38
Konum
Forumzar
Cinsiyet
Bayan
Paylaşım için teşekkürler.
 

Ayso07

Forum Üyesi
Bayan Üye
Katılım
19 Haz 2023
Mesajlar
1,026
Puanları
36
Konum
Antalya
Cinsiyet
Bayan
Yakında deneyeceğim yorumumu güncellerim.
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.