Ozan Ömer Kadüker / İSTANBUL - Üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma, yemek, kitap gibi birçok masrafı var. Bu nedenle burslar çok önemli. Vakıfların yanı sıra belediyeler ve özel şirketler, çeşitli burslarla öğrencilere destek oluyor. Aylık 9.000 TL’ye varan maddi yardımlarla birlikte seminer, konser, tiyatro, müze ve sergi biletleri, kitap hediyeleri, staj olanakları, kariyer danışmanlığı gibi destekler de sağlanıyor.
Dolandırıcılar iş başında
Zor durumdaki öğrencilerin burs arayışı dolandırıcıların iştahını da kabartmış durumda. Her gün onlarca sahte site açarak öğrenciler tuzağa düşürülmeye çalışılıyor. Dolandırıcılar, öğrencilerin kimlik fotokopisi, öğrenci belgesi, hesap numarası gibi bilgilerini aldıktan sonra onlar adına banka hesabı, telefon hattı açıyor kimlikleriyle yasa dışı işlemler yapıyorlar. Bazı öğrencilere göstermelik de olsa burs ücretleri yatırılıyor. Ayrıca burs ilanları nedeniyle kendilerine ulaşan öğrencileri taciz etmeye çalışanlar da var.
Siteler sahte
İnternette burs arayışı yaparken birçok sahte vakfın sitesiyle karşılaşmak mümkün. Bazı siteler hiç olmayan vakıflar için açılırken bazıları ise Türkiye’nin köklü vakıflarının sitelerini ve bilgilerini taklit ediyor. Örneğin Burslu Genç ismiyle 6.500 TL burs, kira desteği sağladığını iddia eden vakfın hiçbir iletişim bilgisi yok. Adres olarak ise Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın adresi gösterilmiş. 12 ay boyunca her ay 5.000 TL vereceğini iddia eden ‘Yardım Eli Uzat Vakfı’ ise Anadolu Vakfı’nın tarihçesi, hedefleri gibi bilgilerini kopyalamış. Darüşşafaka’nın sitesi ise güncel duyurulara kadar birebir çalınmış, sahte sitenin adresinde bir tane a harfi fazla yazıldığı için anlamak çok zor.
Vakfı kontrol edin
Öğrencilerin burs ararken dolandırılmamaları için dikkat etmesi gerekenler şunlar:
- Burs veren kurumu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ‘Vakıf Sorgulama’ bölümünden kontrol edin.
- Sitesinde adresi, iletişim bilgisi, yönetim kurulu bulunmayanlardan uzak durun.
- Elektronik para ve ödeme hizmeti kuruluşlarından hesap açmayın, giriş bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.
- ‘Telefonunuza, mailinize gelen kodu bize yollayın’ taleplerini geri çevirin.
- e-devlet, bankacılık, mail şifrelerinizi vermeyin.
- ‘Burs hesabınızın aktifleşmesi’ için 1 TL dahi olsa para göndermeyin.
Başvurular devam ediyor
Burs veren birçok güvenilir kurumun başvuruları devam ediyor. Türk Eğitim Vakfı’nın aylık 4.500 TL olan Üniversite Bursu başvuruları, 11 Ekim’e kadar alınacak. Üstün Başarı Bursu’nun bu yılki tutarı ise 9.000 TL. Burslara başvurular 4 Ekim’e kadar devam edecek.
Çelikel Eğitim Vakfı’nın Alev Topları Programı’yla 4.000 TL’nin yanı sıra gelişim odaklı atölye ve seminerler, konser, tiyatro, müze ve sergi biletleri, kitap hediyeleri, staj olanakları, kariyer danışmanlığı gibi destekler de sağlanıyor.
İstanbul Sanayi Odası Vakfı, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’daki üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okuyanlara burs veriyor. Başvurular 30 Eylül’e kadar devam edecek.
Anadolu Vakfı da İstanbul, Ankara, İzmir’de 5.500 TL, diğer illerde 4.500 TL’lik destek sağlayacak. Başvurular 30 Eylül’e kadar devam ediyor.
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda ise akademik başarı ve gönüllülük faaliyetleri kontrol ediliyor. Bu yıl en az 2.000 TL burs verilecek.
Ayrıca Sabancı Vakfı’nın burslarına başvurular 18 Ekim’e, Bilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı’na da 30 Ekim’e devam ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aylık 2.000 TL vereceği bursun son başvuru tarihi 22 Eylül. Şişli Belediyesi’nin tek seferlik 15.000 TL’lik desteğine 15 Ekim’e, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 10.000 TL’lik desteğine 30 Eylül’e, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 12.000 TL’lik desteğine ise başvurular 15 Ekim’e kadar devam edecek.