BjkAtıf
Forum Üyesii
- Katılım
- 25 Ara 2022
- Mesajlar
- 4,099
- Puanları
- 36
NASA, Ay'da kullanılan malzemeler ve atıklar için geri dönüşüm yarışması başlattı. "LunaRecycle Challenge" isimli yarışma kapsamında, astronotların atıklarını kullanışlı ürünlere dönüştürebilecek yenilikçi çözümler aranıyor. Yarışmanın tamamında NASA 3 milyon dolarlık ödül dağıtacak. İşte ayrıntılar...
Bilim insanları, Ay’a yarım kilo malzeme götürüp geri getirmenin maliyetinin yaklaşık 100.000 dolar olduğunu tahmin ediyor. Bu yüksek maliyetten dolayı astronotların malzemelerini daha verimli kullanması gerekiyor. NASA ise bu sorunu çözmek için "LunaRecycle Challenge" adlı bir yarışma başlattı ve 3 milyon dolarlık ödül havuzu sunuyor.
Yarışmanın amacı, Ay’da kullanılan malzemeleri ve atıkları yeniden dönüştürerek kullanılabilir ürünlere dönüştürmek. NASA, özellikle "gazsız, biyolojik olmayan ve metabolik olmayan" katı atıkların (ambalajlar, kumaşlar, yapısal malzemeler) geri dönüştürülmesine odaklanıyor.
1. AŞAMA: 1 milyon dolarlık ödül havuzuna sahip olacak. Katılımcılar iki farklı kategoride yarışacak: Dijital İkiz (Digital Twin): Gerçek dünyadan veri içeren teknolojilerin sanal simülasyonları. Prototip Üretimi (Prototype Build): Atık geri dönüşümü için detaylı tasarımlar ve prototipler geliştirilmesi. 2. AŞAMA: Başarılı katılımcılar için toplam 2 milyon dolarlık ödül sunacak ve 1. aşamada ümit vadeden projeler üzerine kurulacak.
Birinci aşamada, her iki kategoride toplam 16 katılımcıya ödül verilecek. En iyi 8 proje, "Dijital İkiz" kategorisinde 50.000 dolar, "Prototip Üretimi" kategorisinde ise 75.000 dolar kazanabilir. BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN? Birinci aşama başvuruları 25 Kasım Pazartesi, ikinci aşama başvuruları ise 2 Aralık Pazartesi günü açılacak. Başvurular LunaRecycle Challenge'ın internet sitesinden yapılacak.
NASA, bu yarışmanın, sadece Ay’da değil, Dünya’da da kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlamasını bekliyor. Başarılı projelerin, Mars’a yapılacak uzun süreli ve daha uygun maliyetli yolculuklarda da fayda sağlayabileceği belirtiliyor. NASA’nın "Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür" ilkesi, artık sadece Dünya için değil, uzay görevleri için de evrensel bir model haline geliyor.
Bu içeriğin kaynağı Ntv haber sitesidir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için lütfen üye olunuz.
Giriş yap veya üye ol.